fcon Postat Ianuarie 17, 2012 Partajează Postat Ianuarie 17, 2012 Am terminat testele si reglajul unui SE-UL cu G807 si 6H9C, cu atac in SRPP.Valorile pieselor, tensiuni, curenti, consum si datele esentiale ale transformatorului sunt in imagine. Pentru cine doreste, pot oferi si alte date despre transformatoare.Alimentare: transformator toroidal, rectificare cu 4 x UF4007, soc 4 cm2/4 H, electrolitici Elna la 330 uF/400 V.Mie imi place foarte mult cum se aude, in tot spectrul.Urmeaza sa il pun la dispozitia colegilor forumisti, pentru auditii si opinii.Am incercat finala si la 500 V, insa am renuntat, deoarece alimentarea G2 mi-a pus probleme si am schimbat transformatorul de alimentare E+I, care introducea brum.Pentru colegii care au aceasta lampa, o recomand cu toata caldura; lampa este condusa usor, nu este mofturoasa, iar sunetul este foarte placut, puternic si complet. Link spre comentariu
TESSLA Postat Ianuarie 17, 2012 Partajează Postat Ianuarie 17, 2012 Cam ce putere livreaza amplificatorul? Link spre comentariu
fcon Postat Ianuarie 17, 2012 Autor Partajează Postat Ianuarie 17, 2012 Daca nu ma insel, conform datelor de catalog, puterea de iesire ar trebui sa fie in jur de 7 watti.Cred ca in conditiile date, puterea este de cel putin 6 watti (aprecierea este subiectiva, deoarece nu am masurat-o; vorbesc in comparatie cu alte amplificatoare).Pentru mine, acest parametru are, totusi, mai putina importanta, deoarece sensibilitatea incintelor imi permite o ascultare obisnuita, decenta, la putere de sub 1 watt. In primul rand, ma intereseaza ca sunetul sa fie complet (cu extreme bine redate), sa fie creata o atmosfera plina, rezerva de putere sa imi sustina dinamica si rezolutia, si sa lipseasca distorsiunile neplacute la auditie normala/tare. Cu aceasta schema si date constructive, G807 asta face, de aceea voi pastra acest amplificator, spre deosebire de altele, care nu au trecut toate aceste teste... Link spre comentariu
viopa Postat Ianuarie 17, 2012 Partajează Postat Ianuarie 17, 2012 Va rog sa faceti si poze la ce ati realizat. Link spre comentariu
mișa Postat Ianuarie 17, 2012 Partajează Postat Ianuarie 17, 2012 Suprfain si felicitari. Ma bucur ca iti place si imi pare rau ca nu pot sa audsunetul. Totusi, cred ca cu schema aia nu poti sa obtii 6W. Se aude "normal" la orice putere cu care esti obisnuit. De curiozitate, in ce documentatie scrie ca cu aceasta lampa se obtin 7W in SE audio? Uite o documentatie destul de bine pusa la punct despre lampa dupa care a fost copiata G807: http://scottbecker.net/tube/sheets/030/q/QE06-50.pdf Sa nu mi-o iei in nume de rau dar chiar vreau sa aflu... Dupa grafice, daca lucrezi cu curent de grila in zona -5V - +30V cred ca poti obtine un sunet de 300B!!! doar s fi in stare sa gestionezi curentul de grila. Lampa e interesanta din aceasta privinta. Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Ianuarie 17, 2012 Partajează Postat Ianuarie 17, 2012 Am terminat testele si reglajul unui SE-UL cu G807 si 6H9C, cu atac in SRPP.Valorile pieselor, tensiuni, curenti, consum si datele esentiale ale transformatorului sunt in imagine. Pentru cine doreste, pot oferi si alte date despre transformatoare.Alimentare: transformator toroidal, rectificare cu 4 x UF4007, soc 4 cm2/4 H, electrolitici Elna la 330 uF/400 V.Mie imi place foarte mult cum se aude, in tot spectrul.Urmeaza sa il pun la dispozitia colegilor forumisti, pentru auditii si opinii.Am incercat finala si la 500 V, insa am renuntat, deoarece alimentarea G2 mi-a pus probleme si am schimbat transformatorul de alimentare E+I, care introducea brum.Pentru colegii care au aceasta lampa, o recomand cu toata caldura; lampa este condusa usor, nu este mofturoasa, iar sunetul este foarte placut, puternic si complet.felicitarima bucur ca vad si amplificatoare cu alte tuburi si ca se mai si lucreaza practic ,fara sa umplem 10 pagini pe elforum cu invirtitul cozii in jurul unui subiectma intreb de ce unii nu incearca si ceva practic si doar teoretizeaza excesiverea o vorba cu stapinitul teorie si cu omoritul de practicadaca aveti timp va astept la mine la sala,sunt curios cum se audeseara frumoasa si ....asteptam urmatorul proiect Link spre comentariu
fcon Postat Ianuarie 17, 2012 Autor Partajează Postat Ianuarie 17, 2012 ... in ce documentatie scrie ca cu aceasta lampa se obtin 7W in SE audio?...Nicio problema, insa forumul nu permite fisiere mai mari de 500KB.Iata fisierul pe care l-am consultat (mai ales pagina 4): 807 - Application report (STC)http://www.finitesite.com/fcon/807stc.pdf Link spre comentariu
fcon Postat Ianuarie 17, 2012 Autor Partajează Postat Ianuarie 17, 2012 ... daca aveti timp va astept la mine la sala, sunt curios cum se aude...Multumesc, Vio, vin cu mare placere......asteptam urmatorul proiectUrmatoarele proiecte sunt: - un SE cu 4x 6N13S (mult m-a chinuit lampa asta!) si un PP cu GU19 si traf interstage LMO.- de asemenea, am proiectat niste incinte noi, tot cu difuzoare vintage (combinatie horn+OB), pe care vreau neaparat sa le si construiesc... Link spre comentariu
mișa Postat Ianuarie 17, 2012 Partajează Postat Ianuarie 17, 2012 Da, foarte interesante rezultate. Nu am analizat "de ce" doar pentru ca nu am chef si timp (nu am nici o lucrare in vedere deocamdata cu aceasta lampa) Dar oricum foarte interesant, nu ma asteptam!Este ca si foaia de catalog a lampii EL11 pe care daca o studiezi observi ca nu merita sa faci amplificator pp cu aceasta lampa. De obicei puterea obtinuta in PP e mult mai mare decit cea obtinuta in se (de 4 ori, asa, orientativ vorbind teoretic, practic mai mult, pentru ca in SE se obtine practic , mult mai putin ca in teoriile care nu tin cont de saturatia miezurilor)Oare nu e vorba de greseli in aceste foi de catalog sau in aceste teste? Nu am experimentat practic diferentele se/pp la aceste lampi dar cunostintele de electronica ma "obliga" la semne de intrebare. La multe alte lampi am verificat cele afirmate SI practic.Cred ca ar fi foarte interesant sa masori puterea obtinuta de tine. Daca ti se pare complicat, cred ca te-as putea indruma sa faci in asa fel incit totul sa devina simplu. Link spre comentariu
fcon Postat Ianuarie 17, 2012 Autor Partajează Postat Ianuarie 17, 2012 Oare nu e vorba de greseli in aceste foi de catalog sau in aceste teste?Trivia: interesant este ca acel raport a fost facut (in anul 1954) de catre o comisie, pentru evaluarea lampii pentru aplicatii militare si nu numai (este indicata clar evaluarea pentru aplicatii audio).... probabil sonorizarea taberei din spitalele MASH din Coreea... :101La 11,5 watti in SE si 12% distorsiuni la ce ar fi buna?Cred ca ar fi foarte interesant sa masori puterea obtinuta de tine.OK, macar din curiozitate... Link spre comentariu
mișa Postat Ianuarie 17, 2012 Partajează Postat Ianuarie 17, 2012 Sigur, sunt de acord. e un document serios, dar totusi, doar un mic titlu, cel al capitolului, daca e gresit din redactare poate creea confuzii. Nicidecum nu afirm ca masuratorile sunt gresite. Afirm ca e posibil sa fie o mica gresala de redactare gen "titlu" si nu avem si erata.Ca exemplu iti spun ca Tratatele de chimie organica scrise de Nenitescu au multe probleme daca nu citesti erata de la sfirsit. Greselile sunt de TIPARDaca doresti sa masori putera si ai osciloscop e una, daca nu ai osciloscop e alta. Cum vei sa-ti spun? Link spre comentariu
TESSLA Postat Ianuarie 17, 2012 Partajează Postat Ianuarie 17, 2012 M-ar tenta si pe mine sa purced la constructia unui asemenea amplificator...de aceea va intreb....unde ati gasit soclurile pentru lampa si conectoarele alea pentru anod? Si inca ceva...inloc de 6n9c se poate folosi si 6n6p? Va multumesc! Link spre comentariu
fcon Postat Ianuarie 17, 2012 Autor Partajează Postat Ianuarie 17, 2012 Daca doresti sa masori putera si ai osciloscop e una, daca nu ai osciloscop e alta. Cum vei sa-ti spun?Fara osciloscop......unde ati gasit soclurile pentru lampa si conectoarele alea pentru anod? Si inca ceva...inloc de 6n9c se poate folosi si 6n6p? Va multumesc!Lampile le-am cumparat de pe forum, de la un radioamator deosebit de amabil, cu tot cu socluri (lampi noi si socluri noi); nu era pacat sa le las la pastrare?Capisoanele/conectoarele de anod le-am cumparat tot de pe forum.Am folosit 6H8C si 6H9C, datorita aspectului lor vintage (si finalele sunt din 1970!).Daca folosesti un SRPP cu 6N6P nu-i nicio problema; si-asa amplificarea cu 6H9C este destul de mare pentru semnal de CD Player. Numai aspectul va fi ciudat; 6N6P mi se par prea mici fata de 807... Link spre comentariu
THOMAS Postat Ianuarie 17, 2012 Partajează Postat Ianuarie 17, 2012 Foarte frumosa schema,felicitari! Puterea de iesire, exact in conditiile din schema dv. este de 6.8W cu 8%THD iar la 3.5W aveti 1% THD,la 1W THD sunt 0.2%,toate aceste rezultate sunt teoretice obtinute prin modelarea schemei dv. Sensibilitatea la intrare pentru 6W este de 500mVpp cu 6N9S iar cu 6N8S sensibilitatea va fi de 2Vpp.Cred ca ar mai trebui lucrat la traful de iesire in ceea ce priveste Ra,in rest totul este foarte bine.Mentionez ca simularea este facuta cu Ra=3700ohmi,diferit de cea din schema.Important este ca va place cum suna.P.S cum ati rezolvat problema filamentelor pentru lampa din SRPP ???? Link spre comentariu
fcon Postat Ianuarie 17, 2012 Autor Partajează Postat Ianuarie 17, 2012 Foarte frumosa schema,felicitari! Multumesc; mi-a facut placere sa pot relua activitatea DIY! Schema este standard; cu anode-follower, am aplicat-o la EL81, EL84 si 6P3S; cu SRPP, la G807, GU19 si GU50. Ceea ce nu am amintit pana acum este faptul ca aplicarea tensiunii de anod determina aparitia unui nor albastru, a carui dimensiune si forma se modifica odata cu cresterea volumului. In conexiunea UL, la aceasta tensiune de alimentare si la volum mic, sunetul este bun si cu G2 pe post de anod; cum cuplez tensiunea anodica, cum apare norul albastru... Puterea de iesire, exact in conditiile din schema dv. este de 6.8W cu 8%THD iar la 3.5W aveti 1% THD,la 1W THD sunt 0.2%,toate aceste rezultate sunt teoretice obtinute prin modelarea schemei dv.Sensibilitatea la intrare pentru 6W este de 500mVpp cu 6N9S iar cu 6N8S sensibilitatea va fi de 2Vpp. Cred ca ar mai trebui lucrat la traful de iesire in ceea ce priveste Ra,in rest totul este foarte bine. Important este ca va place cum suna. Multumesc inca o data pentru aceste date! Voi incerca si masurarea de facto a puterii. cum ati rezolvat problema filamentelor pentru lampa din SRPP ???? La alimentarea SRPP-ului cu 265V, am alimentat filamentele tot in curent alternativ, initial cu ridicarea potentialului filamentelor cu cca 40V, apoi, in timpul diverselor teste si masuratori, am renuntat la acest procedeu, ramanand doar decuplarile cu 2 rezistente de 180 ohmi. Mai complicat a fost la alimentarea cu 500V a finalelor si cu cca 360-380V a SRPP-ului, unde am folosit prefinalele "crucis" (cum zic eu) si le-am alimentat separat, din doua surse de tensiune 6,3V, cu ridicarea potentialului fata de masa la aproape 100V. ----------------------- Incercand alimentarea cu 500 V, cu un transformator de alimentare neadecvat si in imposibilitatea de a obtine o tensiune stabila pentru G2 (necesar: aproximativ 210V), ceea ce a dat peste cap si restul parametrilor, am preferat sa folosesc alt transformator, cu tensiune la jumatate, insa am reusit sa aduc parametrii aproape de datele de catalog, chiar un pic conservator, nedorind sa fortez lampile (disipatie anodica actuala de 22W, fata de standardul maxim de 25W sau chiar 30W, dupa alte data-sheet-uri mai vechi)... Am povestit acest lucru, pentru colegii mai tineri si entuziasti. Nu degeaba exista data-sheet-uri, curbe si parametri electrici; nu incercati sa construiti la noroc, dupa sistemul "merge si asa"! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum