Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Intrebare calcul filtre 3 cai...

Vizitator

Postări Recomandate

• Răspunsuri 79
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• ahegyes

20

• Shambala

7

• Sharky

6

• CBI

6

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Eu ma gandeam si la alea de banda teflon, pentru instalatii... in definitiv nu costa o avere...Oricum, daca stie cineva o sursa mai "oficiala", il rog sa-mi dea directii...

Mosoarele trebuie sa aiba o anumita rigiditate!Pot sa-ti ofer, la un cost minim (deplasarea de a le ridica!), mosoare din plexiglas transparent cu dimensiunile:1 - diametru bobinaj 25 mm x 40 mm lungime, diametru flansa 40 mm - 6-8 buc.2 - 12 mm x 20 mm 35 mm - 4 buc.Miezul e plin, dar se poate gauri pentru a folosi miez moale daca se doreste.
Link spre comentariu

Pt bobinele de la tweetere merg si mososare de la teflon sau leucoplast, pt ca sarma folosita este relativ subtire si tensiunile in mosor relativ mici. Oricum, este bine sa fie asigurate cu coliere imediat dupa bobinare.Pt bobinele de la woofere se pot folosi mosoare de la nylon de pescuit.F. amabila oferta lui VTP - spune multumesc si fugi sa le iei :)

Link spre comentariu

Aici am si eu o intrebare.Daca se folosesc mosoare cu diametrul interior mare ( de ex > cele de pescuit , care au un diametru de 5 , 6 , 7 cm) , nu se obtine o rezistenta rdc destul de mare , comparativ cu un mosor cu diametrul interior de 1cm?

Link spre comentariu

Aici am si eu o intrebare.Daca se folosesc mosoare cu diametrul interior mare ( de ex > cele de pescuit , care au un diametru de 5 , 6 , 7 cm) , nu se obtine o rezistenta rdc destul de mare

Inductanta creste odata cu cresterea diametrului, deci pt aceeasi inductanta ai mai putine spire la un diametru mai mare, asa ca lungimea necesara pentru inductanta respectiva si deci Rdc raman constante, indiferent de diametru.
Link spre comentariu

Nu, Liviu are dreptate, cateva verificari pe orice calculator de inductante confirma asta. In general este preferabil sa se caute mosoare cu diametrul interior cat mai mic, dar problema nu este atat de critica aici pe cat este la inaltimea bobinelor. Lungimea conductorului necesar pt un acelasi L creste mult mai repede cu inaltimea bobinei decat cu diametrul interior.Este preferabil sa gasesti cel mai potrivit mosor (dintr-o varietate disponibila) pt fiecare inductanta.Problema cu adevarat critica, este rigiditatea mosorului - pt bobinele cu sarma groasa. Bobinate strans, ea apasa puernic asupra mosorului, ceea ce poate duce la craparea sau spargerea acestuia - si sa vezi atunci distractie, cand vreo 30 de metri de sarma "se umfla" precum arcurile orologiului din desenele animate cu Mickey, Pluto si Goofy.

Link spre comentariu

Bobinate strans, ea apasa puernic asupra mosorului, ceea ce poate duce la craparea sau spargerea acestuia - si sa vezi atunci distractie, cand vreo 30 de metri de sarma "se umfla" precum arcurile orologiului din desenele animate cu Mickey, Pluto si Goofy.

Se vede ca vorbesti din experienta personala :rade: . Numai cine a patit stie cum e.
Link spre comentariu

Multumesc domnului VTP!Am masina de bobinat cu numarator, cu axul fi12mm, sau ceva de genul... deci, sub diametrul asta nu le pot bobina.Bobinam in liceu transformatoare, pana mi se jupuia pielea de pe degete, asadar, nu de experienta sufar. O sa vad pe pielea mea, cum e cu bobinele. Inainte de intrebarea cu mosoarele, ma gandeam sa bobinez pe tuburi, sa tai tubul la lungimea dorita, sa montez in masina, stanga/dreapta niste discuri provizorii, sa bobinez si sa fixez straturile intre ele cu ceva rasina, astfel incat, atunci cand eliberez si las bobina "in aer", sa nu se desfaca... de asta imi era frica cand m-am gandit totusi la mosoare... si mai am o varianta, muuuult mai desteapta de atat, sa-mi iasa bobina in aer, din masina, direct legata in "soricei", dar implica ceva sedevistica, pe care tre' s-o desenez, inainte sa v-o prezint, ca sa intelegeti si voi, si sa inteleg si eu...

Link spre comentariu

daca faci acum 3 bobine si mai faci peste 5 ani altele,nu prea se merita sa iti contruiesti un astfel de dispozitiv(in principiu 2 seturi de capace de diametre exterioare diferite cu cateva crestaturi sa treaca bridele si cateva miezuri putin conice(tot de diametre diferite) ,stranse cu un surub,toate nemetalice)cel mai bine iti iei de-a gata bobinele de care ai nevoie ca scutesti o gramada de timp si batai de caprealitatea e ca nu prea se gasesc mosoare si rezistente si optime ca dimensiuni pt aceste bobine,asa ca si eu am apelat la varianta fara mosor,dar trebuie impregnate ca sa nu se miste /slabeasca spirele,pt ca scade inducutanta (alaturi de alte fenomene negative)

Link spre comentariu

Depinde de ce-si doreste fiecare! Utilizand pentru exemplificare calculatorul de pe lalena.com, pentru doua bobine, de 1 mH si 2 mH, utilizand aceiasi sarma de Cu cu diametrul de 16 AWG (circa 1,3 mm) se obtin urmatoarele rezultate: 1 mH - diametru fir 16 AWG- diametru bobinaj (mosor) 0.5" 2"- lungime bobinaj (mosor) 2" 1"- numar spire 347 127- lungime sarma bobinata 81,45 picioare 75,68 picioare- rezistenta sarma in cc 0,33 ohmi 0,31 ohmi 2 mH- diametru fir 16 AWG- diametru bobinaj 0.5" 2"- lungime bobinaj 2" 1"- numar spire 439 172- lungime sarma 116,64 107,7- Rcc 0,48 0,44Deci o bobina cu diametrul interior mare este de preferat daca aveti loc (pentru ca are diametrul final mare)Daca la valori mari ale inductantei folositi miez moale, atunci diametrele de bobinaj sunt mici, numarul de spire mic si Rcc de valoare f. mica.Cei care se incurca in unitatile de masura anglo-americane, gasesc pe net conversia.(Personal folosesc bobine cu diametrul mosorului de 40 mm si lungime de 20 mm. Pentru astfel de mosor am dat in suplimentul revistei RADIO nr.9/1995 (editura TEORA _ titlul suplimentului "Incinte acustice") si un tabel inductanta/nr. spire, care, respectat, da bobine cu tolerante bune pentru cei care nu pot masura inductanta si nu sunt mai catolici decat Papa.

Link spre comentariu

daca faci acum 3 bobine si mai faci peste 5 ani altele,nu prea se merita sa iti contruiesti un astfel de dispozitiv(in principiu 2 seturi de capace de diametre exterioare diferite cu cateva crestaturi sa treaca bridele si cateva miezuri putin conice(tot de diametre diferite) ,stranse cu un surub,toate nemetalice)cel mai bine iti iei de-a gata bobinele de care ai nevoie ca scutesti o gramada de timp si batai de caprealitatea e ca nu prea se gasesc mosoare si rezistente si optime ca dimensiuni pt aceste bobine,asa ca si eu am apelat la varianta fara mosor,dar trebuie impregnate ca sa nu se miste /slabeasca spirele,pt ca scade inducutanta (alaturi de alte fenomene negative)

:rade: Eram absolut sigur ca asta o sa fie urmatorul raspuns... iti raspund doar atat; Trebuie sa fii in pielea mea, ca sa ma intelegi pe deplin. :ciuda: Oricum, esti p-aproape cu sedevistica, dar nu intru totul...@VTP, mai mult decat edificator!
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări