Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Intrebare calcul filtre 3 cai...

Vizitator

Postări Recomandate

0,26mH, 2bucati, capabile sa suporte ~75wE vorba de bobina din filtrul trece sus, recomandat de producator pentru Audax TW025A0, din topicul meu cu incinta in 2 cai, cu Audax. viewtopic.php?f=4&t=82142Stiu toata treaba cu masuratori, calcule, etc. Nu-mi dati in cap. Le comand, sa le am pentru experimente...Evident, stiu ca exista gata facute, eventual pe comanda, si stiu si de unde sa le cumpar. Sau cel putin am niste variante. Dati-mi va rog varianta cea convenabila. Nu e obligatoriu ca sursele mele sa ma satisfaca pana la capat.Am vrut sa facem un biznis, aici, intre noi... daca nu gasesc aici, merg pe comanda online.Multumesc!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 79
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• ahegyes

20

• Shambala

7

• Sharky

6

• CBI

6

Top autori în acest subiect

Imagini postate

vorbeste cu shambala, vezi ce pret iti face.La valoarea aia nu poate fi prea scump.Eventual sa iti puna niste prize la diverse valori sa ai loc de manevra.PEntru tweter ti-ar trebui intre 0.2 si 1mH. Mai mica nu ca taie prea sus, mai mare nu ca taie prea jos.ASta dpdv statistic, evident ca pot exista exceptii.

Link spre comentariu

O bobina de 0,26mH pt tw iese pe la vreo 12 - 13 leinomikos - pot sa iti fac o bobina mai mare cu prize, sau pot sa iti trimit vreo 2-3 bobine de test, no cost. Testezi cu ele si dupa vreo saptamana mi le trimtiti inapoi.

Link spre comentariu

Imaginati-va ca in liceu am bobinat transformatoare de peste 200w, cu hartie de condensator intre straturi, si imersate in lac, o duzina... de bobine nu mai vorbesc. Am donat amplificatoarele alea, pe ici pe colo, si functioneaza si astazi... dupa mai bine de 12 ani. Cred ca inca mai am o lada de CuEm, cu diametre de pana la 2... Chiar sunt curios, o sa fac un drum la casa parinteasca, sa vaz...Rau am mai ajuns, dar atelierul meu e departe... :39 Multumesc de raspunsuri...

Link spre comentariu

Nu cred ca merita cuiva sa faca bobine la comanda. Cuprul e scump si in schimb se gasesc bobine de fabrica gata facute la un pret comparabil cu pretul cuprului din ele.

unde se gasesc?si ce au bobinele facute,pt ca noi ceilalti iesim la un pret mai mic comparativ cu cele de fabrica,mai ales daca mai iei in considerare si scutirea costului transportului
Link spre comentariu

Nu cred ca merita cuiva sa faca bobine la comanda. Cuprul e scump si in schimb se gasesc bobine de fabrica gata facute la un pret comparabil cu pretul cuprului din ele.

unde se gasesc?si ce au bobinele facute,pt ca noi ceilalti iesim la un pret mai mic comparativ cu cele de fabrica,mai ales daca mai iei in considerare si scutirea costului transportului
Nu am nimic impotriva bobinelor facute acasa.E adevarat ca pretul transportului e un inconvenient, dar daca se face group buy sau se comanda impreuna cu alte chestii (de ex. difuzoare) se pot lua la un pret foarte apropiat de pretul cu care cumperi sarma de cupru.
Link spre comentariu

O mica observatie: - au aparut bobine din aluminiu cuprat, in special cele pe miez de ferita (in filtrele chinezesti).Asa cum magazinele noastre sunt pline de cabluri de boxe din aluminiu cuprat (aproape ca nu mai gasesti altceva), este posibil ca in unele oferte sa fie si bobine din aluminiu. Este bine de citit atent tot ce scrie in dreptul fiecarui produs.

Link spre comentariu

Eu cu 100 de lei mi-am luat sarma de 1.3 din care am facut 4 bobine pe tole de 3mH, 3mH, 8mH si 10mH, doua de 2.5mH pe aer. EVident toate cu prize si am cam ce valori imi trebuie de pe la 0.5mH in sus.Si inca mai am ceva sarma pe mosor. A, si da, mosorul l-am luat gratis din maldarul de mosoare aruncate. Evident e si de lucru.Sarma am cumparat-o de la un atelier de bobinat, fara sa cunosc pe nimeni de acolo. Am intrat si am intrebat daca imi vinde si cat costa.Nu stiu zau ce pot cumpara la banii aia. Evident mai exita targuri de vechituri si alte cele, pentru cine are timp.Deci depinde dupa caz, nu trebuie sa ne pripim sa tragem concluzii.Shambala, sa stii ca nu stiam de magarii dinastea. Am vazut tot felul de sarme ieftine care nu aratau a cupru dar nu le-am dat atentie. Sigur e aluminiu si nu ceva otel ieftin?Am vazut asa ceva in cabluri utp cat 5 ieftine, unde 2 perechi erau de otel. :sparge:

Link spre comentariu

Da, foarte sigur. Am fost unul dintre cei nauci si grabiti si abia acasa mi-am dat seama ca sarma e prea usoara. Dupa aia m-am gandit ca parca era si prea ieftina.Intre timp am mai colectat cateva bucati - scoase din diverse boxe si din niste bobine rusesti. Sarma ruseasca e doar eloxata, nu si cuprata, asa ca nu poate fi conectata prin lipire ci doar prin reglete cu suruburi. Acum o folosesc la legat la gura pungile de gunoi si cablurile de retea.Apropo de otel, mi s-a atras atentia asupra sarmei de CuEm [noi] turcesti, care are un continut ridicat de fier.

Link spre comentariu

Mda, cum ziceam, bine e sa pastrezi, ca nu se stie niciodata...Am fost la ai mei, si am gasit in atelier, cam 5 kg de CuEm, de urmatoarele diametre:-0.5mm-0.7mm-1mm-1.2mm-1.4mm-1.5mm-1.6mm-1.9mmIntrebarile sunt urmatoarele: Cam ce puteri suporta bobine croite din diametrele astea? Dupa ce criterii se aleg diametrele pe care se bobineaza? Ma refer la cel al bobinei, nu al sarmei... sau n-are importanta?

Link spre comentariu

In cazul bobinelor - si in special pt hi-fi, nu se pune problema la ce putere rezista, ea este MULT mai mare decat cea cu care va ajunge vreodata pe bobina, ci la ce putere nu introduc distorsiuni sau atenuari perceptibile. Conditia ce trebuie respectata este ca rezistenta parazita a sarmei bobinei, masurata in curent continuu (Rdc) sa fie < de 20-30 ori decat Rdc difuzor.In special in cazul bobinei serie cu wooferul trebuie respectata conditia de mai sus; in cazul bobinelor paralel (spre masa) de pe medii si inalte este suficient ca Rdc bobina < 1/10 Rdc difuzor.In cazul bobinelor de valori mari se folosesc miezuri din tole pt a creste inductanta, sectiunea miezului trebuie sa fie suficient de mare pt ca acesta sa nu se satureze la curentul maxim care va trece prin bobina. Aici intervine foarte mult calitatea tolelor; cand aceasta nu este cunoscuta se considera minimala si se alege o sectiune majorata (> 4-5cm^2)

Link spre comentariu

Man, eu din cate am vazut din alte subiecte tu ai ceva bani.Ce iti mai pierzi vremea bobinand?In timpul asta daca tot esti pasionat de boxe citeste ceva, experiementeaza chestii cu adevarat utile, nu ti-l ocupa cu munci necalificate.Criterii, asa din brisca, la basi pune sarma cat mai groasa, mai ales daca ai bobine de peste 2mH. La 3mH diametrul minim mi s-ar parea un 1.3mm.La bobine mai mici, pana la 1mH merge si 1mm. La sub 0.5mH merge si 0.7mm. IAr daca e la tweetere paote si mai subtire.Evident, ma refer la bobine pe aer.Sau daca vine inseriata cu o rezistenta de 2-3R ce mai conteaza diametrul atata timp cat ti cont de rezistenta parazita ?Nu e vorba de putere. Rezista ele la putere, doar ca daca au rezistenta parazita prea mare iti schimba timbrul difuzoarului si a raspunsului filtrelor.ASta se poate folosi in avantajul tau daca stii cum/ai cum.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări