Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Intrebare calcul filtre 3 cai...


Vizitator

Postări Recomandate

Salutare, Am o intrebare, referitor la o chestiune care ma framanta de ceva vreme... Am inteles ca in calculul filtrelor se foloseste impedanta difuzorului in cauza, aia masurata la frecventa de taiere, dar, cum ramane cu media incintei pe 3 cai, care se taie in doua "locuri", odata spre joase, sa spunem 500Hz, unde, evident are o impedanta, si spre inalte, sa zicem 3500Hz, unde are o alta impedanta... am studiat formulele de calcul ale tuturor tipurilor de filtre, de la grad I la grad IV, si nu ma prind de aceasta chestiune... Care-i treaba?Multumesc!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 79
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • ahegyes

    20

  • Shambala

    7

  • Sharky

    6

  • CBI

    6

Top autori în acest subiect

Imagini postate

La ordinul I, pot presupune ca in calculul lui C, folosesc impedanta din punctul de taiere "jos", si in calculul lui L, folosesc impedanta din punctul de taiere "sus"? Are logica ce spun?Mai departe, ma uit ca curca-n craci..

Link spre comentariu

Nu stiu ce nu intelegi. Asa cum ai zis si tu ai 2 impedante diferite la 2 frecvente diferite. Alegi frecventa de taiere (sus sau jos), pui in formula impedanta corespunzatoare si aia e.Problema insa e alta, si anume ca aceasta abordare iti va rezulta un filtru care nu tine cont de alte variabile cum ar fi difractia sau baffle step. Deasemenea nici nu iti modeleaza (corecteaza) raspunsul in frecventa asa incat sa fie cat mai liniar. De raspuns off-axis sau de phase traking nici nu mai vorbesc...

Link spre comentariu

Cum aleg frecventa de taiere sus sau jos, ca media e taiata si sus, si jos, in acelasi timp, adica vorbim de doua impedante diferite, pentru acelasi set de formule de calcul, corespunzator mediei... asta nu inteleg... sau nu inteleg pe deplin.Mai subliniez inca odata intrebarea de mai sus; Pentru ordinul I, e corect sa folosesc pentru calcul C, impedanta corespunzatoare punctului jos, avand in vedere ca C taie jos, si pentru L, impedanta corespunzatoare punctului "sus', avand in vedere ca L taie sus? Inteleg, intr-o oarecare masura, toate implicatiile si necesitatile de proiectare, dar, in general, incerc sa ma luminez, luand chestiunile pe rand...Multumesc!

Link spre comentariu

Adica..... nu stii la ce frecvente sa faci taierea??? NU stii ce frecvente sa alegi? Ori nu stii dupa ce criterii se aleg aceste frecvente de taiere?

SCUZE, am pus intrebarea gresit, vina mea, asa sunt diminetile la mine, mai greu cu atentia :bataie ... Nu cum aleg frecventa, ci care impedanta corespunzatoare carei frecvente, o introduc unde in formula, in cazul mediei...

 

Sa zicem ca am ales; 500Hz/3500Hz

Am impedanta joasei, masurata la 500Hz (difuzor in incinta gata, s.a.m.d.), o pun in formula...

Am impedanta inaltei, pentru 3500Hz, o pun in formula...

Am impedantele mediei, corespunzatoare 500Hz/3500Hz... unde le folosesc simultan?

 

Intrebare pentru ordinul I, ca-i mai clar; La medie, folosesc impedanta corespunzatoare lu' 500, pentru calcul C, pentru ca el taie jos, si impedanta corespunzatoare lu' 3500, pentru calcul L, pentru ca ea taie sus?

 

@ ZAL, clar, de acord, sa zicem ca am rezolvat asta, si am ales in consecinta... intrebarea de mai sus ramane...

 

Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu

OK, pai e simplu. Pe tine te intereseaza C1 si L2.C1 - face taierea trece sus - deci o sa pui Fc si Z® -de la diful de medii corespunzatoare frecventei de 3500zL2 - face taierea Trece jos - deci o sa pui Fc si Z®- de la diful de medii corespunzatoare frecventei de 500HzNu ai treaba cu impedanta difurilor de Joase si Inalte.

Link spre comentariu

Pai C1, nu face taierea trece sus, incepand cu 500Hz, asadar, nu se trece in formula impedanta mediei, corespunzatoare lui 500Hz, ca in cazul inaltei spre exemplu?La fel si pt L2...

Link spre comentariu

introduci impedanta la 500hz, dai sa calculeze, notezi doar valorile partii trece sus (condensatorii serie si bobinele paralel), apoi pui la 3.5k si iei componentele trece jos (bobinele serie, conzii paralel).Dar din pacate nu e asa simplu sa faci un filtru. Nu va iesi cine stie ce si ai mari sanse sa obtii suprapuneri care vor da nastere la anulari sau varfuri.Calculatoarele online se pot folosi doar pt impedante fixe, raspunsuri (in incinta, nu din catalog!) complet drepte si difuzoare aliniate. In acest caz poti folosi un filtru de tip LR si vei iesi destul de bine daca alegi frecventele cu cap.Dar in 99% din cazuri aceste lucruri nu e respecta in intregime si rezultatul nu e cel dorit. Un exemplu des intalnit este legarea diferita a tweeterului fata de cum recomanda calculatorul online.La ordinul 2 teoria este ca tw se leaga invers fata de woofer. Asta e valabil doar daca difuzoarele sunt aliniate. De multe ori se intampla sa dea mai bine invers, pt ca difuzoarele nu sunt aliniate.Totodata impedanta nefiind constanta iti muta raspunsul intr-o parte sau alta ( de multa ori se extinde) si ai parte de suprapuneri, constructive sau distructive.Si nu in ultimul rand, un difuzor poate suna prost filtrat prea sus/prea jos sau daca vede impedanta mica/mare la borne la anumite frecvente.Eu iti recomand sa apelezi la cineva experienta sau daca vrei sa le faci tu neaparat sa te mai documentezi. Daca tot vrei sa la faci tu, fa rost de un microfon de masura ca sa poti regla una alta.Chiar daca nu stii mare lucru, tot poti trage o masuratoare, si reglezi una doua eventualele probleme. Atata doar ca necesita un stoc de piese cu care sa poti face manevrele.E pacat la cata dedicatie acorzi partii estetice sa nu acorzi aceeasi atentie si partii tehnice.

Link spre comentariu

ai 2 impedante diferite la 2 frecvente diferite

Urmatoarea afirmatie nu trebuie luata de buna, ci corectata daca este nevoie.Stiam de 4 impedante diferite la 4 frecvente diferite, in sensul ca trebuie tinut cont de ecartamentul in jurul lui fc in functie de gradul ordinului ales. Este corecta poza ?

post-58755-139829371134_thumb.jpg

Link spre comentariu

Gata, multumesc, m-am luminat... Un proiect serios in 3 cai, il voi duce in prima faza la cineva cu experienta, dar, tot nu ma pot abtine, trebuie sa le invat, macar asa, pentru cultura mea.Nu ma provocati, ca-mi fac si camera anechoica... :nebun: :)

Link spre comentariu

Pai C1, nu face taierea trece sus, incepand cu 500Hz, asadar, nu se trece in formula impedanta mediei, corespunzatoare lui 500Hz, ca in cazul inaltei spre exemplu?La fel si pt L2...

Pai tocmai, C1 face trece sus la 3500Hz si deci il calculezi cu Fc de 3500 si R la 3500. C1 este in serie cu media deci folosesti impedanta mediei si nu a TW.
Link spre comentariu

ai 2 impedante diferite la 2 frecvente diferite

Urmatoarea afirmatie nu trebuie luata de buna, ci corectata daca este nevoie.Stiam de 4 impedante diferite la 4 frecvente diferite, in sensul ca trebuie tinut cont de ecartamentul in jurul lui fc in functie de gradul ordinului ales. Este corecta poza ?
Da - trebuie corectata afirmatia de mai sus. Ai o infinitate de impedante la o infinitate de frecvente de taiere. De unde ai scos tu 4 ...... nu stiu.Mai sus era vorba de un exemplu simplificat pentru a intelege fenomenul, capische?
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări