Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

incarcator portabil pentru mobil home-made?

rochester21

Postări Recomandate

Salutari. Fiind paralel cu domeniul electricii/electronicii, m-am gandit sa cer aici o parere. Peste tot se gasesc acum incarcatoare portabile pentru telefoane. Unele lucreaza cu un acumulator dedicat care la randul lui incarca telefonul, in timp ce cele mai simple sunt in esenta o simpla caseta unde se pun 4 baterii sau acumulatori R6, atasati la un cablu cu mufa care se potriveste la telefonul vizat. Insa din ce am vazut eu costa cam mult- 50, 60 de ron. Ma intrebam daca va aparea vreo problema daca cumpar o caseta/suport pentru 3/4 baterii, si conectez firele la un cablu micro usb taiat astfel incat sa pot conecta si incarca telefonul cu acest dispozitiv...problema pe care o sesizez eu e ca daca cuplez 4 baterii obtin 6 v, pe cand telefoanele se incarca cu 5v, acesta fiind voltajul de iesire din incarcatorul original. Pe de alta parte, daca cuplez doar 3 baterii, obtin doar 4.5 v, deci probabil ca s-ar incarca mai incet. Oare o fi mai bine sa coenctez 4 acumulatori a cate 1.2v ? Astept o parere de la o persoana mai avizata, pentru ca nu vreau sa ard circuitul de incarcare al mobilului :jytuiyu

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 15
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• rochester21

2

Vizitator vvlladdd

salutare.. am cautat sa fac si eu acum vreo 2 luni ceva calumea un ridicator de tensiune de la 1,5-3v la 5v. am facut cateva dar m-am lovit de niste probleme a transferului de putere. un telefon ca sa se incarce ii trebuie minim 5v 300mA deci ar fi o putere consumata de 1.5w in medie. deci la intrare trebuie sa ii dau tot cam aceasi putere( ignorand piederile pe energie termica care nu stiu daca le poti lua sau nu aici in considerare) sa zicem ca vrei sa ii atasezi un acumulator de 1.2v . acest acumulator ar trebui sa debiteze un curent de cel putin 1,5A . eu am facut si cu integrate specializate mc 34063 step up converter. am facut si cu convertor de tip flyback. eu mi-am cumparat de mult o chestie din piata o chinezarie care ii pui o baterie R6( in cazul meu i-am pus un acumular R6 himpex 2800mAh) imi da pe iesire o tensiune de 6,2v si telefonul incarcandu-se imi consuma 700mA la inceput dupa care scade si se stabilizeaza in mare parte la 400-450mA.Am dat 14 lei pe el. e micut si merita .atasez o imagine cu acea chinezarie.

post-1-139829371456_thumb.jpg

Link spre comentariu
Vizitator vvlladdd

in legatura cu intrebarea ta. am un nokia n73 care uitanduma in schema lui de pe partea de alimentare are o dioda care suporta tensiuni pana la 55v . personal am testat acel telefon cu 12v si incarca . deci la 6 v ar trebui sa mearga.Eu doar am zis tu faci pe pielea ta!

Link spre comentariu

Multumesc. Ambele raspunsuri sunt utile. Cel mai simplu ar fi sa gasesc si eu undeva un incarcator ieftin care functioneaza cu un acumulator R6, dar online si in magazinele specializate costa mult mai mult decat 14 ron. Poate o sa dau o raita prin Dragonul Rosu, ca sa incerc sa gasesc unul la un pret corect :rade: :freaza:

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...
Vizitator andreimihai3

Am testat si direct, cu 4 accu NiMh care au nominal 1.2V si ~1.45V incarcati. Poti pune o dioda, asta dupa ce masori tensiunea. O carcasa cu capac pentru 4xR6 e vreo 4-5lei, poti baga mufa cu filet care sa aiba si rol de fixare a capacului. http://postimage.org/image/km28w371l/ Filetul ala e mai usor de scos decat surubelul original care fixa capacul. Trebuie masurate si cablurile, multe sunt groase din cauza camasilor, cele 2 fire de alimentare fiind foarte subtiri. Nu baga 12V decat daca e sacrificabil telefonul. Cu 12V am incarcat insa un nokia 2100... care avea 5xNiMh de 1800mAh(varianta extra batt. :)) ) sau 550mA.

Mufa fara filet nu sta, asa ca am inecat compartimentul ala cu comutatorul cu plastic negru, my best friend. Gaura se da initial cu un burghiu mic (2-...4mm), pt centrare, apoi cu unul de 13, asta am avut eu.

Sunt integrate care scot 5V stab. dintr-un LiIon, merge sa faci o carcasa cu soclu pt accu. BBS-urile nu merita, in 2 ani iti moare accu si ca sa gasesti altu la fel, cam greu.

Nu te lasa descurajat de nimeni. Am cautat de ex. accu pt mouse Logitech MX Revolutions, unii au zis ca nu se poate schimba, ca trebuie luat prin comanda, bla bla. Am scos suportul trapezoidal pe care era cel original, de 500mAh, si am pus unul de 1100, un no name chinezesc care, oricat de prost ar fi, tot are 500mAh.

Link spre comentariu
Vizitator andreimihai3

vvlladdd, ce-ai pus tu in poza e un joule thief bunicel, fara nici un soi de feedback, am avut asa ceva-35lei in iasi la general systems, 18lei la dioda din constanta. Merge un led de putere bagat in loc de mufa aia de 2.5 mono:D Ar iesi un soi de baliza luminoasa, daca mai si matuiesti carcasa. Personal mi-am luat 2 accu originali de 1350mAh, cu un charger din asta (facut fix pt urgente) randamentul e prastie.

Link spre comentariu
Vizitator vvlladdd

gresit... eu am asa ceva acasa si recent mi-am luat 2x acumulatori Ni-Cd de 4500mAh(probabil nu duc mai mult de 3000) si merge ca uns. e micut si simplu. decat sa umbli cu 4x acumulatori care se poate sa fie unu mai slabut si sa se descarce .un calcul simplu 1.2x 5(pentru ca cu 4 acumulatori ar da 4.8V telefonul cel putin nokia incepe sa se incarce de la 5v-asa facem nokia al meu n73)deci 1.2x5=6v din care scazi 0,6 caderea de tensiune pe dioda inseriata(pentru a nu trece curentul in ambele sensuri-te trezesti cu telefonul mort decat incarcat) si ar ajunge 5.4v(teoretic) daca unu se descarca aiurea(cauze naturale) iti cam scade. dar cu ceea ce am spus eu mai sus e mai ok pentru ca iti da circa 6v. Salutari!

Link spre comentariu
Vizitator vvlladdd

si e logic sa ai randament prastie daca tu ii dau putere de intrare1.2vx 1350mAh=abia iese 1,5W si cu aceasta putere abia intra in telefon 1.2W deci e clar nu! bagai mai multa putere! si ai randament!

Link spre comentariu
Vizitator andreimihai3

Undeva am gasit ca nominalul la NiMh e 1.25, nu 1.2V cat se scrie pe ele din motive comerciale. O dioda pe siliciu standard are 0.7V cadere, dar pe masurate, nu mai zic. Sa ne amintim de vechile 1N4007 care erau mai "lungi" decat cele de acum. Pentru NiMH am doar chargere care incarca elementii individual, la fel si discharge-ul, deci e exclus sa fie unul mai slabut. Fac reclama aici pentru Duracell, si pe locul 2, pentru Varta. Pe ultimul loc stau GP-urile, Sony, Sanyo si alte parascovenii. Am Duracelle din 2007 care merg bine, in timp ce GP-uri luate in 2008-2009 (am perseverat in prostie, cu incredere) au murit pe rupte: am ramas cu 9 elementi din 20. GP-urile sunt bune insa pentru proiectile magnetic gun:))Daca pui 4NiMh, 5V ai la 1.25V/element, si protejezi si accu astfel->telefonul nu mai incarca. Insa intr-o carcasa din aia cu 4xR6 incape lejer un 431, un semireglabil si inca 3 rezistente, pentru indicator low power. Prefer insa simplitatea;)

Link spre comentariu

si e logic sa ai randament prastie daca tu ii dau putere de intrare1.2vx 1350mAh=abia iese 1,5W si cu aceasta putere abia intra in telefon 1.2W deci e clar nu! bagai mai multa putere! si ai randament!

nu mai inmulti volti cu mAh ca nu dau W
Link spre comentariu
Vizitator andreimihai3

Parca a fost telepatic:)) Chiar voiam sa comentez ca in electronica nu inmultim voltul cu amperul, ca sa ne iasa wattul, ca in conditiile alea ideale care nu se regasesc in practica. Am vazut multi care stiu tabla inmultirii. Tabla inmultirii e un soi de passe-partout util in etapa integrarii.Oscilatorul ala daca apuca 80% randament e baiat de baiat. Daca-mi amintesc bine, pe unele "surse" din astea era scris 1.5-9V pe intrare, si 4.8-9V pe iesire. Proiectarea bobinei nu cred ca a fost o problema, au bobinat atata sarma de 0.2 cat incape, ca daca merge merge. Bobina e un pic mai mare decat cea de rezonanta din vechile ceasuri cu 7 melodii. Vrem si curent din ea?

Link spre comentariu
Vizitator vvlladdd

mda chestia cu mA e greseala mea dar am scris in graba si nu mi-am dat seama. dar oricum imi sustin ideea . dar poate fi facut foarte bine si cu un step-up converter( cu CI gen MAX.... sau MC34063-sau ceva de genu) putine componente si un curent de iesire de circa 500-800mA (depinde de CI), dar fiecare cu parerea lui.

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

salut.ma gindeam si eu la o varianta de acumulator portabil pentru telefoane mobile si alte tipuri de accesorii sau aparaturi care se alimenteaza la 5vccsau 6vcc, si pina in final am optat pentru unul cu celule de laptop pentru ca sunt mai puternice.am luat 8 celule, am pus 4 seriate care undeva ajung la 14vcc si 2000mah, alte 4 seriate si apoi leam conectat in paralel.apoi am gasit un incarcator auto pentru telefoane care avea acea optiune de 3, 4, 5 , 6, 9 si respectiv 12vcc , lam pus pe iesire si astfel am avut un alimentator. ca si cel cu transformator care are aceleasi praguri.este putin cam maricel sa zicem asa dar am acele tensiuni la 4400mah.sunt foarte multumit de realizarea asta , pe linga faptul ca se poate utiliza la o gama larga de accesorii, de la telefoane, tablete despozitive de iluminat, acele tipuri de boxe portabile pentru telefoane etc.la incarcare am un incarcator auto electronic inteligent cu afisaj care tot timpul imi arata citi volti si amperi am pe aceasta baterie.mai este o alta varianta cu 4 acumulatori , un incarcator de telefon numai ca iti trebuie o stabilizare pe volti si amperi dat fiind faptul ca legati in paralel o sa ai undeva la 8800mah sau mai mult in functie de celulele folosite.un salut tuturor si bafta.ps placute cu montaje gata facute se gasesc mai peste tot.

Link spre comentariu

salut.momental sunt in faza de construire a altui incarcator ceva mai puternic decit cel precedent, avind un o sursa de 12 vcc stabilizata , 12 celule identice de laptop fiecare avind 3.7vcc, 2200mah, si un incarcator auto cu stabilizare , care nu scoate mai mult de 5vcc, 1000mah.celulele le voi lega in paralel 3 grupuri de cite 4 celule si astfel voi avea undeva la 15 vcc si 6600mah.s am uitat sa mentionez ca incarcatorul auto pt telefon pe care il am functioneaza atit pe 12v, cit si pe 24v asa scrie pe eticheta cu datele tehnice.revin cu comentarii si sfaturi dupa testarea acestuia.sper sa nu am nici o surpriza.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări