Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Problema amplificator esp

Postări Recomandate

Am realizat amplificatorul de aici:

http://sound.westhost.com/project03.htm#pwr_update

Si fara sa vreau in timpul testelor, Am atins cablul rail-ului + la cablul de iesire , unde se conecteaza difuzorul(nu la gnd).Problema e ca Da+11v pe iesire DC! Pot spune ca siguranta initiala pe care am pus-o(de 1.5A) s-a ars.

Problema e : care componente s-au ars? Ma gandeam ca prefinalii si driveru de clasa A s-au dus.

Finalii sunt TIP35C si TIP36C, prefinalii si driverul de clasa A sunt BD 441 si BD442 iar etajul pilot e format din BC557 iar superdioda din BC549.

Intrebarea mea este: Ce componente s-au ars???

Multumesc anticipat.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 22
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Verifica si la nevoie inlocuieste tot ce inseamna element semiconductor in schema dar nu pe rand, ci scoti toti tranzistorii de pe placa si ii masori pe fiecare in parte apoi pui la loc, si incerci din nou.LE: Se poate totusi o superdioda mai buna decat BC-ul ala, un BD137/139 ar fi mai potrivit.

Link spre comentariu

am reusit astazi sa schimb toate semiconductoarele de pe placa si problema s-a remediat.problema principala era in etajul pilot.toate tranzistoarele erau arse(strapunse) si pot spune ca merge impecabil.Long live P3A!Bass extrem de clar, nu se poate compara cu nici un integrat posibil, suna mai bine decat stk in viziunea mea, ceea ce ma bucura.Toate cele bune si mereu izolati cablurile, chiar si in timpul testelor!

Link spre comentariu

Felicitari pentru reusita, intr-adevar daca diferentialul este defect orice tensiune continua cauzata de defect va fi reprodusa la iesire, de aceea se cauta o simetrie cat mai buna in diferential pentru a obtine un offset bun/mic la iesire.Nu poti compara un CI cu un amplif cu componente discrete, si acest P3A poate suporta inbunatatiri cum ar fi generator de curent la diferential, inlocuirea sarcinii de tip bootstrap a driver-ului tot cu un generator de curent constant, acestea oferind o mai buna stabilitate la variatiile de tensiune inerente, si... dar uite cum devine o cu totul alta schema apoi :da

Link spre comentariu

Tensiunea de offset e undeva la 20-22mV masurata. In afara de tranzistori putin mai puternici nu exista alte componente modificate in acest proiect.Amplificatorul are o predilectie in a amplifica foarte bine banda 20hz-4000hz dar se descurca si in banda de inalte. Tensiunea de alimentare la momentul acesta este de +/-17v (testare) iar curentul de mers in gol l-am setat la aproximativ 10mA. Functioneaza impecabil.

Link spre comentariu

monteaza-l in locul rezistentei de 560R din baza pilotului

Este vorba despre rezistenta din colectorul primului tranzistor din diferential, si intr-adevar se poate obtine un offset mai bun cu un semireglabil acolo insa se mai poate incerca remedierea offset-ului prin modificarea rezistentei de 2k2 din baza primului tranzistor inlocuind-o cu una de 1k, sa fie identica cu rezistenta de 1k din baza celuilalt tranzistor, se poate inbunatati in acest fel simetria.Oricum 20mV mi se pare totusi rezonabil :da
Link spre comentariu

voi pune semireglabilul pentru reglajul offset-ului dupa ce ii construiesc sursa amplificatorului.imi trebuie cam 200w pentru alimentarea monstruletului, mai ales daca il voi folosi si in 4 ohmi.Daca schema are 66w pentru 1v la intrare in 8 ohmi, cu 2 perechi de finali si sursa de +/- 40v, ce putere as obtine in 4 ohmi?

Link spre comentariu

se mai poate incerca remedierea offset-ului prin modificarea rezistentei de 2k2 din baza primului tranzistor inlocuind-o cu una de 1k

Frectie la picior de lemn! Nu are nimic in comun cu offsetul! Acolo e vorba doar de impedantele intrarilor inversoare si neinversoare din diferential...

cu 2 perechi de finali si sursa de +/- 40v, ce putere as obtine in 4 ohmi?

Daca sursa e fortoasa si nu are cadere de tensiune in sarccina, vei obtine 150W/4ohmi (asta insemnind ca tensiunea de alimentare sa scada cu cel mult 2...3V in sarccina, deci sirma foarte groasa in secundarul trafo si condensatori de filtraj cu capacitate foarte mare).
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări