Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Probleme amplificator 2x100W/4

tranc3d

Postări Recomandate

Am un amplificator luat de la adelaida(cred ca il stiti si voi prea bine :smt003 ) cu finali MJ4032/MJ4035 care cam are prostul obicei sa pushte din cand in cand la putere != maxim si de fiecare data cand putere = maxim. Mentionez ca amplificatorul este varianta in punte. Mergea fara probleme pe difuzorul care il aveam inainte: Domotec :toimonster: de 12" si 4 ohmi in punte!!!. Dar cand l-am pus pe C18-650EL nu i-am mai placut: cand ma apropiam de puterea maxima poc! Finalii pushcau. Nu era sansa sa scapi. De ce mergea bine pe 4 ohmi in punte?? Am fost si la chef cu el si a mers 10 ore asa. Motivul pentru care am deschis acest topic este ca am vazut multa lume cu amplificatoare de acestea luate de la adelaida si la care le-au puschat. Multi inca mai au(inclusiv eu pana imi iau unul adevarat) si va intreb pe voi: chiar nu se poate face nimic ca aceste amplificatoare sa nu ma pushte? De ce pushca? Nu cred ca este de la finali pt ca acestia erau de 150W si erau raciti corespunzator(radiator aluminiu mare + cooler 12cm). Sursa da alimentare e +/-42V cu 2x15000uF. Ceva sfaturi pentru a rari aceste incidente nedorite?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• tranc3d

6

• niq_ro

5

• FIXVID

3

• Nemesis

2

Top autori în acest subiect

Din cate am inteles de cat sa cumperi de la Adelaida , mai bine te apuci si iti faci cu mana ta ce ai nevoie.Un prim pas in incercarea de a rezolva problema ar fi sa postezi schema sa vedem ce s-ar putea face sa corectam neajunsul de care te plangi.O posibila cauza care imi vine acum in minte ar putea fi lipsa diodelor montate antiparalel intre colectoarele si emitoarele finalilor . Cum dif-ul asta nou avand un circuit magnetic mai puternic decat dif-ul vechi , poate genereaza tensiuni inverse pe finali de valori suficient de mari ca sa-i strapunga. Cauze posibile si plauzibile poate oricine sa-ti tot zica pana maine dimineatza (ca nu mai e mult :yawinkle: ) .Fa tot posibilul si posteaza schema sau trimite-o pe un mail la cine e dispus sa te ajute (chiar si mie :smt003 ).P.S. Vezi sa nu fie vreo problema in transmiterea semnalului de la amp la difuzor , adica sa nu ai vreun scurt ceva pe undeva ;totusi pe 8 ohmi cat are C18-650EL ar fi trebuit sa se strice mai greu decat pe 4 ohmi cat avea sarcina inainte.

Link spre comentariu

La versiunea de amplificator pe care o am eu din pacate nu mi-au dat scheme si nici la ei pe site nu se gaseste. Am schema doar de la un amplificator asemanator care nu merge in punte.

Link spre comentariu

pe site e sunt niste specificatii (pe care trebuia sa le primesti) la http://www.adelaida.ro/adelaida/catalog ... 0V5_V6.pdf

mai apare pe sitre si o alta specidicatie: Modul amplificator mono. Putere 350W. Ualim +/- 45Vcc pt 8 ohmi (+/- 35Vcc max pt 4 ohmi). MJ4032-ST, MJ4035-ST / Sensibilitate 1.8Vvv. Dim: 155x107mm.

ce trebuia sa citesti atent (in primul rand ce model e V5 sau V6 si apoi faptul ca-ti trebuie radiator suplimentar):

Link spre comentariu

Daca nu gasesti exact schema amp-ului ia si fa macar cate o poza plcacii vazuta si de sus (de pe partea cu piesele) si de jos (pe partea cu cablajul - cu lipiturile) , poate se intelege ceva.Schema postata de tine nu are diodele alea de care ziceam eu aseara , insa din imaginea din primul atasament parca ar avea . Asa ca incearca sa faci pozele alea ca sa putem vedea mai clar ''pacientu'' :yawinkle: .

Link spre comentariu

trebuia sa citesti atent (in primul rand ce model e V5 sau V6 si apoi faptul ca-ti trebuie radiator suplimentar):

Pai am zis clar in primul mesaj ca finalii ii am pusi pe un radiator mare de aluminiu + un cooler de 12cm! Specificatiile astea: http://www.adelaida.ro/adelaida/catalog ... 0V5_V6.pdf le am dar in ele nu apare schema, pt ca nemesis m-a intrebat de schema.

Modul amplificator mono. Putere 350W. Ualim +/- 45Vcc pt 8 ohmi (+/- 35Vcc max pt 4 ohmi). MJ4032-ST, MJ4035-ST / Sensibilitate 1.8Vvv. Dim: 155x107mm.

Atunci de ce a mers absolut perfect in punte pe 4 ohmi, ceea ce ar insemna 2 pe fiecare canal? Poze o sa incerc sa pun, sa fac rost de un aparat digital doar :smt003 .
Link spre comentariu

tot nu ma lamurisi care model e.. V5 sau V6 in fine...posibil ca difuzorul tau Domotec sa nu fi fost de 4 ohmi si avea o impedanta mai mare.. in fine...solutia cea mai simpla, revino la difuzorul Domotec.... daca asa se comporta mai bine si amplificatorul este mai bun decat e in specificatii :finga:

Link spre comentariu

Versiunea amplificatorului este AD-020V5 350W Mono ceea ce reiesea din prima poza ce am pus-o ca atasament in mesajul2. Aceasta versiune mergea perfect pe acel difuzor doomotec care era de 4ohmi, l-am masurat cu aparatul de masura si avea rezistenta de 3.5ohmi. Cum de mergea asa bine in 4 ohmi si in 8 puska? Cat despre domotec ... este vandut de ceva vreme :rolleyes:

Link spre comentariu

DA!!! Absolut sigur. Eu nu i-am facut nimic asta-i clar. Asta nu inseamna ca nu a suferit nici o modificare :)) nu stiu ce sa mai zic. Mi-am comandat un brat de finali sa am: 8 bucati. Nu avea rost sa iau tot de aceia ca erau 12lei bucata si aveau 150w care eu oricum nu ii foloseam. Am luat cei mai ieftin ipe cae i-am gasit :)) 1,7lei bucata darlingtoni de 100V si 80W, asta asa ca sa ma razbun pe amplificator ca pana acum i-am dat mancare buna dar daca se poarta asa... Sper sa nu pushte imediat ce il alimentez cu finalii astia petarda (is TO220, destul de micutzi)

Link spre comentariu

pai sa studiem datasheet-ul integratului TDA7250, sa vedem ce si cum.. ca s-a intamplat pe acolo vreo chestie ...

http://www.alldatasheet.co.kr/datasheet ... A7250.html sau http://www.datasheetcatalog.com/datashe ... 7250.shtml care te duce la http://www.ortodoxism.ro/datasheets/stm ... s/1472.pdf

cautand pe forum am vazut ca s-a discutat destul de mult de TDA-ul asta, vezi la http://www.elforum.info/viewtopic.php?t=1 ... ht=tda7250

Link spre comentariu

ce tare :finga: de la mj-uri am ajuns la tdatranc3d nu is sigur daca poti sa pui darlingtonuri in locul mjurilor... ai grija cu ei

daca te uiti pe schema, TDA-ul ala comanda tranzistorii.. si e schema lui de aplicatie..
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări