Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa 0-30V/ max 3A

Postări Recomandate

Va salut!
De ceva timp m-am apucat de facut o sursa liniara cu tensiunea  si curentul reglabile si ca ”tot omul gospodar,” m-am apucat de coada, nu de cap. Am adaptat o carcasa  pe care o aveam si la  care am facut panoul frontal  montand potentiometri, VA-metru, bornele, am fixat si transformatorul, un traf de 24 V și aproximativ 5A. Intre transformator si panoul frontal mi-a ramas un spatiu de 10x10x6 cm, spatiu unde trebuie sa adaptez si sa incadrez montajul cu partea electronica, montaj la care rog pe cei in masura si care sunt dispusi sa ma ajute in realizarea lui. 
Am ales sa fac acest montaj discutat in acest topic iar ca  varianta de cablaj am ales-o pe  cea realizată de Ema_power,  intrucat mi s-a parut a fi cea mai compacta. De aici incep problemele, acest cablaj trebuie sa-l adaptez nevoilor mele, trebuie sa elimin potentiometri intrucat îi am montati  pe panou iar in locul acestora vreau sa pun niste conectori, tot pe acest cablaj trebuie sa mai fac un stabilizator mic de 12 v pentru alimentarea VA si a ventilatorului, compus dintr-un transformator mic (30x25x20mm) o punte redresoare un stabilizator  de 12 V si  un condensator, intrucat pe tansformatorul de fortă care are tolele sudate  nu mai pot adauga niste spire pentru acest circuit.
De aceea apelez la voi, cei  care ma puteti ajuta cu  cablajul in format eagle,  pentru a-l putea modifica și adapta la aceasta carcasa, sau poate stiti voi alta metoda de-al modifica, ( am incercat cu paint dar nu pot nimeri cotele componentelor).
Recunosc ca nu am mai lucrat cu Eagle dar sper sa ma decurc, daca nu o sa cer ajutor cunoscatorilor.
In trecut am mai facut referire la acest subiect, am trimis „MP„ lui Ema_power cu rugamintea de-a ma ajuta cu cablajul, dar cred ca are plina  mesageria si nu a putut citi mesajul, de aceea am revenit cu aceasta rugaminte.
Pentru a scoate 4-5 A și 30V pe ieșire, de cati tranzistori finali este nevoie si cam ce suprafata a radiatorului ar fi necesara.
Atasez niste fotografii pentru cei care vor sa ma ajute, pentru a intelege mai bine ceea ce vreau.
PS. daca am postat gresit rog un moderator sa modifice.
Editat de woodyteo
Link spre comentariu

...

Am adaptat o carcasa  pe care o aveam si la  care am facut panoul frontal  montand potentiometri, VA-metru, bornele, am fixat si transformatorul, un traf de 24 V și aproximativ 5A. Intre transformator si panoul frontal mi-a ramas un spatiu de 10x10x6 cm, spatiu unde trebuie sa adaptez si sa incadrez montajul cu partea electronica, montaj la care rog pe cei in masura si care sunt dispusi sa ma ajute in realizarea lui
...

Daca nu gresesc eu, sursa realizata de @Ema_power este aceasta sursa :  http://www.electronics-lab.com/projects/power/001/index.html

Daca este aceeasi sursa, cablajul redesenat de mine are dimensiuni de 97/82 mm iar inaltimea dictata de carcasa ta la 6 cm este dictata la sursa de condensatorul de 3300uF, caz in care NU il mai montezi pe cablaj.

Cablajul meu:

Posted Image

Editat de GeoMar
Link spre comentariu

2 tranzistori in paralel si rezistentele de echilibrare, T2 inlocuit cu BD 139. Radiatorul trebuie montat in afara carcasei, in locu ventilatorului, iar ventilatorul montat - daca-ti permite acest lucru- pe radiator pentru o racire fortata. Poate monta condensatorul si pe cablaj, dar sa-i lase pinii mai lungi sai sa-l "culce", sau, montat separat. Daca ai un cond. de 4700 sau mai mare, este si mai bine. Succes.

Link spre comentariu

Inca din start va multumesc pentru ca ati dat curs solicitarilor mele si ca ma ajutati.

Da, sursa ete cea discutata pe http://www.electroni.../001/index.html . Problema cea mai mare este ca vreau sa modific cablajul și nu prea stiu cum,( poate stiti voi alta  metoda mai la indemana  de modificare a cablajului, inafra de cea care  foloseste Eagle, un alt editor de PBC, la Eagle varianta free, dupa cate am inteles are limitat spatiul de editare la 10x8 cm si nu prea ma ajuta)   la acesta vreau  sa adaug  un montaj de alimentare a VA- metrului, compus dintr-un transformator mic (30x25x20mm) o punte redresoare, un stabilizator  de 12 V si  un condensator si sa ma incadrez in spatiul de 10x10 cm. de aceea am ales varianta de cablaj facuta de Ema-power  care cred ca este cea mai compacta și s-ar incadra lejer in acest spatiu. Mentionez ca toate acestea le vreau pe acelasi cablaj, nu separat.

Radiatorul trebuie montat neaparat in afara sursei, cam ce suprafața trebuie sa aiba, eu m-am gandit sa folosesc unul sau doua din radiatoarele acestea http://s20.postimg.org/hiq5mtafx/05022015033.jpg  ( in functie de tipul de tranzistoarele pe care o sa-l folosesc ) montate in interior deasupra la montajul sursei, ceva in genul acesta http://s20.postimg.org/a070e6j31/05022015032.jpg. sau  http://s20.postimg.org/lqkxvkbvh/05022015030.jpg,aerul cald sa fie tras din interior de ventilator.

Pentru filtrajul sursei  am un condensator da 10000 micro la 63V (5x3 cmm).

Pentru 3A ocazional , ar face fata un astfel de radiator,  este suficient un singur tranzistor sau trebuie neaparat doi. 

Dati-mi si mie un pont pe MP de unde cumpar un trafo pt. aceasta sursa.

Eu am luat un astfel de transformator (aici ma refer la marime si format si care s-a incadrat perfect in carcasa pe care o aveam ) dintr-un aparat de proiectie diapozitive. Sunt la sectiunea bazar, dar  trebuie ales unul  in functie de carcasa pe care o ai și in functie de schema pe care vrei sa o folosesti.

Editat de woodyteo
Link spre comentariu

Inca din start va multumesc pentru ca ati dat curs solicitarilor mele si ca ma ajutati.

Da, sursa ete cea discutata pe http://www.electroni.../001/index.html . Problema cea mai mare este ca vreau sa modific cablajul și nu prea stiu cum,( poate stiti voi alta  metoda mai la indemana  de modificare a cablajului, inafra de cea care  foloseste Eagle, un alt editor de PBC, la Eagle varianta free, dupa cate am inteles are limitat spatiul de editare la 10x8 cm si nu prea ma ajuta)   la acesta vreau  sa adaug  un montaj de alimentare a VA- metrului,...

Un prototip de PCB de 80/80 mm, il am in "lucru", trebuie adaptat la acea schema de 0-30Vcc 0-3A, el initial este proiectat pentru 0-30Vcc si 0-8A, are cateva modificari in partea electronica, in principiu, la baza, este aceeasi schema de sursa.

Am incercat eliminarea modificarilor si revenirea la schema initiala a sursei, cam asa arata, dar mai este de lucru.

Posted Image

Depinde acum cat de "stufoasa/voluminoasa este schema" care vrei sa o incluzi pe acelasi cablaj.

Eu personal as opta pentru alt cablaj cu ce este necersar conform dorintelor tale si montate cele 2 cablaje suprapus in sursa, aste este o parere/idee, tu faci cum crezi ca este mai bine pentru tine.

Link spre comentariu

Un prototip de PCB de 80/80 mm, il am in "lucru", trebuie adaptat la acea schema de 0-30Vcc 0-3A, el initial este proiectat pentru 0-30Vcc si 0-8A, are cateva modificari in partea electronica, in principiu, la baza, este aceeasi schema de sursa.

Am incercat eliminarea modificarilor si revenirea la schema initiala a sursei, cam asa arata, dar mai este de lucru.

Posted Image

Depinde acum cat de "stufoasa/voluminoasa este schema" care vrei sa o incluzi pe acelasi cablaj.

Eu personal as opta pentru alt cablaj cu ce este necersar conform dorintelor tale si montate cele 2 cablaje suprapus in sursa, aste este o parere/idee, tu faci cum crezi ca este mai bine pentru tine.

Schema pe care vreau sa o includ pe cablaj este una clasica de regulator de tensiune de 12V, ceva in genul la http://s20.postimg.org/57x72qof1/Voltage_Regulator_Circuit_Diagram.gif. Nu vreau sa fac un montaj separat  s-al montez deasupra deoarece nu-mi mai ramane spațiu pentru radiator.

Cand o sa finalizati cablajul la aceasta sursa de 0-30V si 0-8A, si daca faceti mai multe cablaje, m-as abona si eu la unul, bineînțeles contra cost și daca nu aveti nimic impotriva.

Link spre comentariu

Schema pe care vreau sa o includ pe cablaj este una clasica de regulator de tensiune de 12V, ceva in genul la http://s20.postimg.org/57x72qof1/Voltage_Regulator_Circuit_Diagram.gif. Nu vreau sa fac un montaj separat  s-al montez deasupra deoarece nu-mi mai ramane spațiu pentru radiator.

...

Pe cablajul sursei vrei sa incluzi si traful? Sau doar puntea redresoare, stabilizatorul 7812 si conzii aferenti?

Daca NU trebuie traful pe cablaj, incerc sa adaug componentele si sa-ti ofer un PDF scara 1:1

Link spre comentariu

Pe cablajul sursei vrei sa incluzi si traful? Sau doar puntea redresoare, stabilizatorul 7812 si conzii aferenti?

Daca NU trebuie traful pe cablaj, incerc sa adaug componentele si sa-ti ofer un PDF scara 1:1

Ma scuzati, dar acum am vazut postarea, ar fi bine si asa, dar ideal ar fi sa prind si transformatorul pe acesta  placa si pentru aceasta m-am gandit ca la cablajul postat de  dvs. in dreapta jos,langa conectorul de iesire, prin modificarea un pic a cablajului in acea  zona, ati  avea posibilitatea  sa-l  strecurati  si pe acesta pe placa, transformatorul fiind  unul micut 3x2,5cm cu prindere pe PBC, și s-ar  incadra perfect  in cei 10x10cm ,restul componentelor fiind puse in sus tot pe latura din dreapta. Daca dimensiunile cablajului sunt de 97/82 mm, ar mai trebui cam 12mm și s-ar rezolva problema.
Daca nu puteti sa adaugati si transformatorul va rog sa adaugaticomponentele asa cum ati spus,dar s-o faceti pe latura din dreapta  cablajului iar in coltul din dreapta jos unde este iesirea sursei sa lasati un spatiu de  circa 3 cm.de la baza in sus  pentru a avea posibilitatea sa  pun si  transformatorul, chiar daca o sa-l montez artizanal,iar formatul cablajului sa fie la scara de 1/1. Daca va ajuta cu ceva, transformatorul este V17150 de 15V si 1,2VA si va pot face si niste fotografii, ca sa va dati mai bine seama.
De cateva zile  caut pe internet  si astazi am  gasit,  un editor de documente PDF care transforma si editeaza formatul PDF in JPEG.  Am cautat un astfel de editor intrucat majoritatea variantelor de cablaj sunt in format PDF, formate care sunt cam greu de editat, dar daca sunt transformate in JPEG ,le poti edita mai usor cu programe specializate, dar aici este o conditie, sa se pastreze scalarea. Acest program „Nitro PDF„ pe care l-am gasit  iti da posibilitatea sa lipesti practic doua PDF-uri (in cazul nostru, sa pui doua cablaje diferite unul linga altul intrun singur document). Mentionez ca cu aceasta metoda, incerc  sa modific un pic un cablaj gata facut, nu sa-l fac  de la zero, iar aceasta mai trebuie studiata.      
Recunosc ca cel mai bine si cel mai  profesionist este sa folosesti un program specializat pentru editarea de PBC  gen Eagle, Sprint-layout dar daca nu stiu sa lucrez si nici nu am asa ceva ( aici ma refer la varianta netrunchiata a programului)  incerc sa improvizez si sa ma adaptez la ce am. 
Va  multumesc anticipat. 
Link spre comentariu

Schiteaza un desen cu lungime / latime traf, dispunere pini (distante fata de margini), care este primar, care este secundar si incerc modificarea sa ne incadram in 10/10 cm.

L.E.

Mai bine cred ca se preteaza la modificari cablajul 2 care are 80/80 mm, vad eu.

Editat de GeoMar
Link spre comentariu

Schiteaza un desen cu lungime / latime traf, dispunere pini (distante fata de margini), care este primar, care este secundar si incerc modificarea sa ne incadram in 10/10 cm.

L.E.

Mai bine cred ca se preteaza la modificari cablajul 2 care are 80/80 mm, vad eu.

Am revenit cu fotografiile.

http://s20.postimg.org/hlaht0v19/09022015055.jpg

http://s20.postimg.org/9r9w7mn8d/09022015054.jpg

http://s20.postimg.org/f58of6cyl/09022015049.jpg.

Sper sa se inteleaga ceva.

Daca faceti varianta a doua de cablaj, va rog sa-mi dati si eventualele  modificarile la schema, pe MP.

Link spre comentariu

Buna seara.

Ati mai putut face ceva cu cablajul, se intelege ceva din schitele pe care vi le-am trimis, va mai trebuie ceva date suplimentare?

Și  mai am o rugaminte, dvs. nu puteti scoate  cablajul in format PDF sau JPEG la scara 1/1, din acest proiect http://www.electronics-lab.com/projects/power/028/index.html, nu ma pricep in Eagle.

Va multumesc. 
Editat de woodyteo
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Dupa aproape doua saptamani am revenit cu ceva progrese la sursa in sensul ca am reusit sa fac cablajul si am montat si cateva piese, urmand ca pe parcurs in functie de timpul disponibil, care din pacate este cam limitat, sa o finalizez si sa o pun in probe. Adaug cateva poze cu montajul-
Pe aceasta cale multumesc userului GeoMar de la care am luat cablajul pe care l-am adaptat cerintelor mele in sensul ca i-am adaugat o sursa stabilizata de tensiune si rog pe cei care au folosit aceasta varianta de cablaj sa-mi spuna daca ete totul in regula sau daca mai trebuie ceva modificat, ce anume ( nu mai am timp sa-l verific).
Intrebare - cu ce solutie pot curata sacazul dupa lipirea pieselor?
Va multumesc.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări