Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa 0-30V/ max 3A

Postări Recomandate

• 1 an mai târziu...

Folosesc aceasta sursa de peste 4 ani si mi se pare excelenta!

Prezint si eu varianta mea de cablaj si o poza!

Posted Image

Posted Image

Va salut.
Inca din start imi cer mii de scuze pentru deranj.
Sa stiti ca mi-a placut foarte mult cablajul facut de dvs.la aceasta sursa mult discutata pe forumuri, modul de asezare al componentelor pe placa, compactizarea acestora, in final iesind cred, cel mai compact si mic montaj. De aceea va  rog  sa ma ajutati in realizarea acestei surse si daca nu cer prea mult, sa-mi dati si mie documentatia necesara. Ma intereseaza in primul rand cu ce program a-ti realizat cablajul (expres PBC, Eagle... ) daca mai aveti acele formate sa mi le trimiteti si mie, intrucat vreau sa-l modific un pic pentru a-l adapta la nevoile mele, in speta la carcasa pe care o am si in care este deja montat transformatorul si la care este facut panoul frontal cu V-A-metru, borne si potentiometri. 
 Cablajul care la-ti facut dvs. ce dimensiuni are,(fara adaugirile pentru potentiometri), intreb asta intrucat sunt limitat de spatiul care mi-a ramas in carcasa, de aproximativ 100x100x55 mm.? 
 Pot pune doi tranzistori pe iesire pentru a creste valoarea curentului? 
 Ce operationale ati folosit, care ar fi mai bune? 
 Cu ce probleme va-ti confruntat? 
 Imi puteti posta o fotografie ( cand  aveti timp) cu montajul facut (asta pentru a-mi da mai bine seama cum l-as putea aseza  pe al meu mai bine in carcasa si ce fel de componente pot sa folosesc). 
In speranta ca nu am deranjat prea mult, va urez sanatate si sa azim de bine. 
PS. va atasez niste fotografii cu carcasa, pentru a putea sa va dati mai bine seama despre cum si ceea ce vreau (uneori o fotografie face cat o mie de cuvinte). 
Link spre comentariu
Vizitator nelsal65

Folosesc aceasta sursa de peste 4 ani si mi se pare excelenta!

Prezint si eu varianta mea de cablaj si o poza!

Posted Image

Posted Image

Sant nou pe acest forum.Daca Sunteti amabili as dori schema eletronica modificata de la sursa de alimentare de 30v/3a,deoarece am vazut postat doar cablajul.

Cu stima Nelsal65

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

e aceeaşi schemă, "modificările" despre care se discută se rezumă la înlocuit TL-urile cu 741, şi diverse observaţii legate de transformator.cât priveşte cablajul lui Ema_power, câteva observaţii:- lipsesc găurile de fixare în carcasă a cablajului. problema se poate rezolva folosind o placă de cablaj mai mare şi "printând" cablajul exact în mijloc, sau apropiat de una dintre laturi, după cum e nevoie, şi făcând găurile necesare în spaţiul liber. inclusiv cu "probele" de care a spus să nu ne batem capul! :)

- puntea redresoare e una monolitică. dacă nu avem, şi nu avem timp sau chef, sau cei 5-6 lei necesari pentru una, putem pune o punte din diode de putere în loc (4-5 amperi), pe o plăcuţă cu pini de lipire. personal, aş fi făcut o placă separată pentru punte şi condensatorul, sau condensatorii, de filtrare. de fapt, proiectul original aşa şi este: cu punte din diode discrete şi condensator de filtrare pe placă separată.- mi-e neclar ce fel de potenţiometre s-au folosit. nu valoarea, varianta constructivă: sunt din cele care au pini de lipire la "capacul" de metal, şi se foloseşte capacul ca un fel de ştrap între punctele de pe cablaj?chiar şi aşa, îmi pare că tot traseul dintre punctul comun al ledului (D12) şi zennerului D7 şi până la rezistenţa de putere, cu tot cu conexiunea la emitorul lui Q1 şi la rezistenţa R17 nu există. sau nu mai văd eu bine? :dşi da, sursa asta e de ceva vreme pe lista mea de "to do".poate o fac... anul ăsta! :Puitam: cablajul din pdf-ul lui glide e "prin transparenţă", adică e văzut de pe faţa cu piese, iar traseele apar ca şi cum textolitul ar fi transparent. deci dacă-l printaţi aşa, e pe dos... adică integratele vor trebui plantate pe faţa cu trasee!printaţi-l "mirror", şi e corect, pentru "metoda fierului de călcat", sau pentru marker.dacă faceţi cablaj pe fotorezist, îl printaţi pe folie exact aşa cum este! :)

Editat de MifTy
Link spre comentariu

...

uitam: cablajul din pdf-ul lui glide e "prin transparenţă", adică e văzut de pe faţa cu piese, iar traseele apar ca şi cum textolitul ar fi transparent. deci dacă-l printaţi aşa, e pe dos... adică integratele vor trebui plantate pe faţa cu trasee!printaţi-l "mirror", şi e corect, pentru "metoda fierului de călcat", sau pentru marker.dacă faceţi cablaj pe fotorezist, îl printaţi pe folie exact aşa cum este! :)

Chiar daca face prin transfer de toner, sau metoda foto, dupa cate stiu eu trebuie imprimat asa cum este acum (vedere prin transparenta).

Daca il face mirror pentru "fierul de calcat" atunci cu siguranta  pinii de la CI trebuie  indoiti la 180' sau montate CI-urile pe partea traseelor, parerea mea.

Link spre comentariu

... din experienţa proprie, poţi folosi în siguranţă un traf până pe la 75% din putere, după care începe să se încălzească din ce în ce mai tare.de pildă, dacă secundarul trafului are curent nominal de 3 A, poate oferi cam 2-2,5 amperi fără să se încălzească alarmant, iar la 3 amperi sunt şanse foarte apropiate de 100% să se topească carcasa.în cazul de faţă, dacă secundarul trafului are curent nominal de 2,5 amperi, poţi alimenta fără emoţii ceva care consumă până la 1,8-2 amperi, după care încălzirea trafului devine din ce în ce mai mare. peste 2,5 amperi s-ar putea, dar nu în regim continuu, şi nu în situaţia de faţă!asta pentru că aici discutăm despre o schemă liniară, nu în comutaţie.dacă nu îţi vine a crede, poţi verifica, dar vei avea nevoie de câteva rezistenţe "de sarcină" de putere, care să solicite sursei tensiunea şi curentul respectiv, şi un ampermetru...a, şi nu te baza prea tare pe ce scrie pe un transformator chinezesc... ca să nu ai suprize neplăcute, nu-i cere mai mult de jumătate din cât pretinde că poate.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Am uitat sa postez inca o locatie din Cehia-http://paja-trb.cz/konstrukce/zdroj.html

Sint unele mici modificari la schema,dar e verificata.Modelul lor pleaca de la 5 mA.Limitat la 30 V.Reglare fina tensiune din doua potentiometre.

In arhiva zdroj_eagle.zip sint 2 var de cablaj-cu smd si fara.Cea fara specifica no-smd!

Cine are un Eagle instalat poate printa,in pdf,variantele din arhiva zip.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări