Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa 0-30V/ max 3A

Postări Recomandate

• 2 săptămâni mai târziu...
  • 5 săptămâni mai târziu...

cu ajutorul lui Ema_power (mi-a trimis niste poze cu montajul realizat) am reusit sa notez toate piesele din cablajul proiectata de el care inca consider ca-i cel mai compact pt aceasta sursamie deja imi fug ochii asa ca fac o pauza din verificat, dar daca cineva vrea sa mai arunce o privire sa vada daca-s corect notate ar fi in folosoul utilizatorilor acestui forumam atasat si cablajul proiectata de Ema_power in ExpressPCB cu modificarile pe partea de notare a componentelor, sper ca Ema_power sa nu se supere si-i multumesc pe aceasta cale pt ajutor si proiectarea acestui cablaj

post-1576-139829522543_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Am facut doua bucati sursa care se comporta exemplar,bineinteles nici una n-a mers bine din prima,ba aveam un firicel de cositor intre doua trasee,ba nush ce am gasit,cert e ca merg f. bine asa ca am zis sa fac inca una pt servici,executat cablaj,montat piese,pus un trafo pe la 15 volti de proba, dat drumul,mergea totul ceas,regla tensiune,curent,ma miram si eu ca merge din prima :ras: .dupa vreo sapt cand am avut timp,ma apuc de cutie.Montez tot,si incep sa fac legaturi,cu un trafo de 24v.Termin,dau drumul si :jytuiyu ,verific,tot in regula..Imi vine stralucita idee sa inlocuiesc trafo si pun ala de 15 v,mergea ca unsa.Eh,si asa n-am nevoie de tensiune asa mare,mai am una acolo,lasa ca mai scot din spire :freaza: .Culmea e ca a functionat,pe la vreo 20 v ca pe intrare mergea.Ii fac un voltampermetru cu afisaj albastru,sa arate ,,mandru" inghesui tot in cutie,dau drumul,consumator de 2 amperi,totul in regula,dupa vreo doua ore iau consumatorul,las in gol si cand imi arunc ochii pe afisaj,sursa mea facea curse intre 10 si 22 v :nebunrau: O desfac o iau iar la verificat si observ ca singurul lucru care varia era tensiunea pe intrare inversoare a u2,si de aici pe iesirea lui in baza tranzistorului,am verificat tot prin zona si nimic,tot asa facea,am schimbat integratele intre ele,am pus altele,nu vrea si pace,de unde o varia tensiunea nu pricep,acum astept niste 471 sa schimb cu ele TL071 actuale.Si da,in celelalte doua am tot TL071 si merg bine,pana la 35 v pe iesire fara probleme.Culmea e ca daca are sarcina si ii limite curentul merge bine,cum ramane fara sarcina,cum o ia razna.Are cineva vro idee ce ar putea fi?Semireglabilul pt reglarea amplificarii l-am sucit de l-am tocit si nimic.

Link spre comentariu

Vreau sa imi fac si eu un upgrade la sursa mea reglabila cu lm723 si m-am hotarat sa fac aceasta sursa dar am niste problemeMai intai am facut cablajul de mai jos si am gasit cateva greseli, unele diode puse invers si niste valori la rezistente schimbate intre eleAm alimentat-o de la un traf de 24Vca, dupa punte am 36vcc integratele folosite sunt βM301 la care le-am pus niste diode zenner ca sa ajung cu o alimentare de 28v la eleSursa regleaza foarte bine de la 0,4v pana la 25v, de ce nu vrea mai mult? :nas: O alta problema e legata de reglarea curentului pe care eu nu o inteleg si anume, daca eu pun un consumator (un bec) care imi trage la 12v 120mA si incep sa dau de potentiometrul de curent spre minim ajung in dreptul in care sa nu depaseasca acei 120mA apoi imi intra in protectie adica se aprinde ledul si imi taie toata tensiunea care se duce spre bec apoi daca rotesc de potentiometru de curent spre maxim imi aprinde becul, e normal asa sa functioneze, nu sunt bune aceste operationale comuniste pentru aceasta sursa?

post-41498-139829591402_thumb.jpg

Link spre comentariu

pentru a obtine excursia maxima de tensiune la iesire(30V) trebuie ca U1 si U2 sa fie alimentate la 36V, nu prin tensiune redusa cu zenere (28V). eu am folosit fara probleme IC romanesti facute de IPRS A741 care functioneaza ok la +/- 22V (44v) si cu care se obtine tensiunea de iesire de 30V. din semireglabilul de 100K se regleaza 0V la iesire, in caz ca nu se atinge acest prag. recomand folosirea unui potentiometru pentru reglaj fin a tensiunii la iesire, inseriat pe cursorul lui P1 de 1K lin. functionarea schemei e detaliata in atasament.

ep0044.pdf

Link spre comentariu

Gata, am remediat problema, aveam un soclu cu un picior rupt si am pus opretionale comuniste 741 la sugestiile userului iora, merge bine acum

In prima poza am dat o limitare de curent si se vede si ledul rosu aprins, in adoua poza i-am scos limitarea, ledul rosu e stins iar becul isi trage cat curent vrea la o tensiune de 13v

Posted Image Posted Image

Asta e un upgrade la sursa mea veche care avea un lm723

Voltmetrul e facut dintr-un aparat ieftin de masura, i-am scos bateria si am pus o punte cu un cond de 1000uf si un stabilizator 7809 (bagate in locul bateriei) si l-am alimentat dintr-o infasurare separata a trafului

Ampermetrul are o scala de 2,5A

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
  • 4 luni mai târziu...

pt a veni in ajutorul membrilor incepatori voi atasa pdf-ul de la cablajul postat de Ema_power (care dupa parerea mea e ff compact), acesta este gata de printat pt ca este 1:1 (nu se va da scale sau alte prostii)

Va salut! Va rog spuneti-mi ,ce este partea aceea mica de cablaj din partea de jos a placii? vreu sa fac si eu aceasta sursa si nu am inteles ce este acea parte de cablaj!
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări