Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Schema filtre Incinte "Jazz" Electronica Industriala

Mindware

Postări Recomandate

Crossoverul ala de unde stii ca se potriveste la combinatia asta de difuzoare ?

Mi-au trecut si mie prin maini un set de incinte din astea si nu mi s-au parut ca suna bine deloc.

Cine doreste il invit sa facem niste masuratori sa vedem ce raspuns in frecventa are  o astfel de incinta.

Link spre comentariu

Deseneaza si tu schema pe hartie cum am facut eu si noteaza valorile la componenete, si atunci te vom putea ajuta mai usor in legatura cu valorile lor. Eu i-am schimbat doar pe cei electrolitici (aveam doar pe partea de joase electrolitici), nu stiu daca ajuta sunetul sa-i schimbi pe toti poate ne lamureste cineva.

Cert e ca este loc de mai bine si pe partea de medii-inalte, poate niste condensatori audio ajuta sau niste condensatori mici 0,01-0,1uF peste cei de filtraj care sunt inseriati cu mediile si inaltele.

Pe joase cred ca gasesti multe variante de schimb deoarece ale mele cel putin au suspensia cam tare pentru niste difuzoare de compresie, asa imi pare ca aproape se pot folosi in incinta deschisa...

Pe medii (cel putin) ceva se intampla la aceste incinte (cred ca la toate). Am facut de curand "o greseala", si le-am pus impreuna cu alte boxe nemtoaice pe iesirile A - B ale amplificatorului si le-am ascultat alternativ. Jazz-urile m-au impresionat... negativ! Parca cantau din bidon... cred ca nu e suficienta izolatia fonica care e bagata in "paharele" mediilor dar si mai sigur e faptul ca acestea ar trebui inlocuite cu niste cutii de lemn pentru a elimina sunetul de plastic! Am facut la niste boxe mai mari aceasta operatie din necesitatea inlocuirii dif. originale cu rezultate foarte bune. Probabil voi aplica aceasi procedura si in acest caz, metoda implica scandura de brad incleiata cu aracet si stransa cu holzsuruburi pe toate laturile, efectul acestui model de ecranare a fost "compresia" difuzorului de medii (revenea lent).

Eu nu am "strap-at" nici o rezistenta deocamdata. R5 nu trebuie strapat deoarece are alt rol, citeste mai in fata, si fiindca am inlocuit inaltele am scos circuitul R5+C11 pt. ca nu se mai aplica. Probabil voi "strap-a" R4 inca nu am facut probe, ma gandesc si la o masuratoare...

Legat de difuzoarele de joase... Si ale mele au "suspensia cam tare".

Legat de medii.... Boxele "nemtesti" , au un pic in fata media , cam tipatoare!  Asa mi s-au parut mie din cele care le-am auzit... La "jazz-uri",  intre medie si joase este un interval lasat gol , pare "o vale" in jurul a 700-800hz.La fel si in zona de trecere la inalte (4Khz) , dar acolo e mai putin perceput. Asa am vazut si auzit eu , folosind un generator de semnal sinusoidal si un " programel" ,ARTA lite. Presupun ca de acolo pare sunetul mai infundat! daca ar fi fost , din contra accentuata zona respectiva, ar fi dat senzatia puternica de "live"...

Monacor dt74/8 (98dB) poate inlocui inalta originala , modificand l-pad-ul . Eu folosesc dtm104/8, monacor (92dB) ,direct pe filtrul original.

Editat de jvl_77
Link spre comentariu

Crossoverul din linkul respectiv e cam scumpicel dupa mine...

Voi incerca sa le masor raspunsul in frecventa cum pot si cu ce "scule" am, nu cred ca voi gasi pe cineva "dotat" prin zona....

Nemtoaicele mele de comparatie au fost Cantoane Fonum 90, au si mediile tot pe calota de matase, cine le cunoaste nu cred ca poate zice ca are medii tipatoare. Eu totusi m-am referit la tonalitatea sau "coloratia" sunetului in jurul frecventelor medii, si sunetul aduce a rezonanta de plastic de genul boxelor de calculator 2.0 din plastic, cele mai ieftine. Nici inaltele nu sunt asa precise si nici basul nu e la fel de profund, de aceea sunt nevoit sa mai lucrez putin la filtru dupa ce masor un raspuns in frecventa... Oricum sunetul e clar mai natural pe nemtoaice si cred ca cel mai mare efect negativ il are paharul de plastic de inspiratie poloneza ce reflecta sunet de *****

Si eu am Monacor DTM104/8 pe filtru original, doar corectia R5+C11 am dat-o jos fiindca s-a schimbat dif. cu pricina.

Editat de danciusergiu84
Link spre comentariu
Vizitator GHERI

Eu am schimbat in Jazzurile mele difuzoarele de inalte cu unele second primite acum cativa ani de la un prieten din Germania. Au potrvit exact si din punct de vedere mecanic si functional. mi-ai dat de gandit cu cutiile pentru medii, cred ca am sa incers sa fac si eu unele. Felicitari pentru munca depusa la reconditionarea, dupa parerea mea, a unora dintre cele mai fidele boxe produse IEI

Link spre comentariu

Acesta este schema . Intr-adevar R4 este strapat cu rezultate mai bune fata de cand nu era. Difera un pic valorile pieselor nu stiu ce impact are sau daca se observa la auditie ...

post-175949-0-47622200-1463221037_thumb.jpg

Link spre comentariu

Valorile pieselor la varianta pe 4 ohmi le gasesti in 2 poze din 2 posturi diferite, de pe prima pagina a acestui topic. Prima varianta postata seamana cu ce ai tu.

Poti incerca sa masori raspunsul in frecventa sau sa tatonezi dupa ureche valorile in caz ca simti nevoia de imbunatatiri.

Editat de danciusergiu84
Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...
  • 2 luni mai târziu...

Salutare,

Am o pereche din aceste boxe ce au vazut zile mai bune, am incercat sa gasesc ceva parametrii ale difuzorelor deoarece etichetele sunt indescifrabile insa din pacate nu am gasit mare lucru.

As vrea sa le restaurez, asta insemnand schimbarea tweeterelor (unul nu se aude deloc si unul e pe duca), mediilor care au primit multe picioare (la propriu) si sunt cam rupte, basii probabil le voi reface doar suspensia si sa verific/refac filtrele.

Va rog, cine are informatii despre aceste boxe, ce fel de difuzoare s-au folosit, ce puteri etc. sa postati. M-ar ajuta de asemenea si o schema a filtrelor.

Nu vreau sa le arunc, chiar imi sunt dragi.

Multumesc.

Link spre comentariu

Mai este cineva interesat de aceste boxe?

Am facut si eu o lista cu piesele din filtrele mele, nu par a fi reparate ulterior deci tind sa cred ca sunt "originale" insa am o problema, valorile sunt diferite de ce vad in schitele de pe aici. Acum nu stiu ce sa mai cred, vreau sa le refac insa nu am nimic concret pe partea de filtrare, toate schemele sunt diferite si in toate pozele pe care le-am vazut cu aceste filtre condensatorii sunt de valori diferite...

Am facut o lista si eu, poate va puteti da cu presupusul:

C1 - 2x 22uF 36Vcc (inseriati)

C2 - 22uF 63Vcc

C3 - 4.7uF 250Vcc

C4 - 10uF 100Vcc

C5 - 4.7uF 250Vcc

C6 - 4.7uF 250Vcc

C7 - 10uF 100Vcc

C8 - 6.8uF 100Vcc

C9 - 10uF 100Vcc

C10 - 4.7uF 250Vcc

C11 - 1.0uF 250Vcc

R1 - 6.2 5W

R2 - 2.2 5W

R3 - 6.2 5W

R4 - 2.7 5W

R5 - 5.2 5W

Atasez si o poza cu filtrele mele, mentionez ca boxele sunt pe 4 Ohmi.

Posted Image

De asemenea, ma poate ajuta cineva cu refacerea PCB-urilor? Am nevoie doar de proiectul gerber, contra cost desigur.

Multumesc.

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări