Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Schema filtre Incinte "Jazz" Electronica Industriala

Mindware

Postări Recomandate

Salutare tuturor,De curand am intrat in posesia unei astfel de perechi de incinte. Am observat ca un filtru e "lucrat romaneste", astfel incat are inlocuiti condensatorii originali cu grupuri paralele de conzi , romanesti, gri, spre deosebire ce cel care ii are pe cei originali, galbeni, doar unul in fiecare loc predestinat. Se observa si in auditie ca o incinta are inclinatie spre inalte spre deosebire de cealalta , care are joasele mai profunde... Diferenta nu e mare dar e sesizabila...Din nefericire, inaltele si joasele la ele sunt schimbate pentru ca originalele s-au ars(cum e obiceiul la aceste incinte) si nu sunt schimbate cu ce trebuie...ci cu ce a incaput si pe 8 ohmi in loc de 4...cum erau initial.As dori , daca poate/vrea cineva, sa ma ajute cu schema filtrelor, pentru ca originalele s-au pierdut pe undeva....in neantul timpului...(tin minte ca aveam si garantia lor originala).Imi aduc aminte vag de ceva grupuri de rezistori de divizare pentru egalizarea spl-ului intre difuzoare si as vrea sa ma joc cu acele valori, sa le readuc la un raspuns relativ liniar, pe cat se poate. Dar cel mai important, sa reconditionez filtrul "lucrat"...Dau o bere virtuala! :limb: Multumesc foarte mult!Numai bine! :bere:

Link spre comentariu
  • 2 ani mai târziu...

Din moment ce ai placa pe care sint plantate piesele, iti va lua mai putin de 30 de minute sa desenezi schema tinind cont de amplasarea pieselor si traseul cablajului.

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Atenţie! Condensatoarele de 22 şi 47uF figurate ca fiind polarizate (din cauza carcasei de aluminiu folosite) sînt în realitate condensatoare electrolitice nepolarizate, similare de exemplu cu cele Elko germane din aceeaşi perioadă.

Link spre comentariu

Exact, sînt nepolarizate, seria ENxxxx, alea polarizate sînt seria EGxxxx. Cele din primele loturii erau chiar mai mari în dimensiuni şi la 40V, dacă mai ţin minte precis.

Editat de zal
Link spre comentariu

si inca o schema cu ceva detalii pentru varianta de 4 si 8 ohmi ...nu stiu cine este autorul dar trebuie sa-i multumesc ca mi-a fost de mare ajutor ! Sa-ti fie de folos...ca eu si acum am o pereche, originala , pe 8 ohmi la care ascult zilnic.

post-197192-0-36857400-1408175623_thumb.jpg

Editat de gigiones
Link spre comentariu

Apropo de refaceri, inlocuiri de condensatori: avind in vedere data fabricatiei - mai 1989, am scos si am masurat in 2012 cu esr-metru condensatorii din imaginea de mai sus.  Au iesit mai bine decit orice altceva aveam la dispozitie productie recenta. Doar cu acest test, nu am avut motiv sa investesc in ceva cu aceeasi valoare. Care ar fi explicatia?

Link spre comentariu

Esr e un moft, cond electrolitici trebuie verificaţi la rez de izolaţie, mai pe româneşte pierderile din dielectric. Acolo sînt surprizele mari.

Ai nevoie de un multimetru cu ac şi precis, încarci iniţial cond pe o scală mai mică şi apoi verifici pe cea mai mare scală dacă scade rez. La unii buni rămîne acul la infinit şi chiar după o zi de lăsat în aşteptare, abia au o mică deviaţie la reverificare, unii proşti se descarcă repede, iar unii la care procesul chimic a luat-o razna în interior îşi inversează uneori polaritatea.

..........

Eu nu folosesc decît nepolarizaţi cu folie în filtre (MKT, MKS, MKP, MPP... etc), electroliticii sau ăia cu hîrtie uleiată i-am interzis de mult.

Link spre comentariu

De acord cu metoda, nu sunt lamurit de ce esr-metru nu da rezultate concludente. De asemenea sunt curios ce metoda folosesc fabricantii in ziua de azi, ceva care sa fie rapid si sa le asigure calitatea.

Editat de Dima8930
Link spre comentariu

Testarea calităţii a dispărut de mult. ESR prin definiţie verifică altceva decît ai nevoie în acest caz (şi alte cazuri, dar asta e altă discuţie), practic doar în tehnica de calcul se folosesc cond cică cu esr mic.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Esr e un moft, cond electrolitici trebuie verificaţi la rez de izolaţie, mai pe româneşte pierderile din dielectric. 

..........

.............

Eu nu folosesc decît nepolarizaţi cu folie în filtre (MKT, MKS, MKP, MPP... etc), electroliticii sau ăia cu hîrtie uleiată i-am interzis de mult.

ESR-ul nu este un moft si cred ca nici nu a fost vreodata.

ERS = echivalent serie resistance adica rezistenta serie echivalenta.

Valoarea ESR-ului determina direct puterea disipata de condesator atunci cind exista curent prin el, deteminand currentul maxim suportat.

In cazul filtrelor din boxe, valoarea ESR-ului trebuie luata in calcul la calculul frecventelor si factorului de calitate al circuitelor notch, deci nu-i intotdeauna mai bine sa inlocuiesti un condesator (mai vechi) dintr-un filtru cu unul nou cu ESR mult mai mic.

Intradevar folosind numai condesatori cu folie, riscul ca sunetul sa se modifice in timp din cauza uscarii si cresterii ESR-ului condesatorilor electrolitici este complet eliminat.

Link spre comentariu

În cazul scăderii izolaţiei între armături, sau al declanşării unei reacţii chimice ce consumă carcasa de aluminiu, ne ajută prea puţin ESR-metrul.

Rămîn la părerea că e bun doar ptr verificat cond de filtraj, cu montare în paralel cu sursa şi sarcina, nu şi ptr cei cu montarea în serie cu sursa şi sarcina, cazul cel mai frecvent în audio. În orice caz, încercaţi şi verificarea izolaţiei, ptr siguranţă maximă.

..........

Pe vremea cînd se construiau aceste difuri şi boxe, nu erau trecute în tabele alte date foarte răspîndite azi, doar dimensiunile fizice, puterea, variantele de impedanţă, banda audio, greutatea şi cam atît.

Editat de zal
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări