adigh Postat Ianuarie 24, 2012 Partajează Postat Ianuarie 24, 2012 Ma gindesc la transformarea unui SE obisnuit sa zicem cu EL84 unde sa se foloseasca secundarul ca bobina de anulare cimp iar generatorul de curent sa fie cu MOS. Cu un raport de transformare de 25 si un bias de 0,05A rezulta ca prin secundar trebuia sa treaca 1,25Acc pentru a anula cimpul in regim static. Cu un secundar bine facut sa zicem 0,3ohm ar rezulta o tensiune continua de 0,375V pe difuzor. Ma mai gindesc la o versiune unde nu trebuie sa punem condensator pe iesire pentru a opri componenta continua. In acest fel ar fi posibila imbunatatirea performantelor unui OT fara a fi nevoie de inca o lampa, cu cheltuieli minime. Link spre comentariu
carageae Postat Ianuarie 24, 2012 Partajează Postat Ianuarie 24, 2012 OK, si ce se pierde daca inlocuim tot circuitul pur si simplu cu o rezistenta calculata cu ceva mai mica si un semireglabil serie pentru ajustarea exacta a curentului?Sau un circuit paralel cu rezistenta in paralel cu un semireglabil plus rezistenta - ca sa nu folosim neaparat semireglabile de valori mici......sa zicem ceva de 5K in serie cu un semireglabil de 500 de ohmi - valori absolut dupa ureche...Daca e prea banala intrebarea mea si raspunsul e enervant de evident am totusi rugamintea sa mi-l dea cineva in privat...eu chiar nu vad rostul construirii unui generator de curent constant pe tub sau MOS...cu rezistenta nu e destul de mare impedanta unui asemenea generator? Sau rezistenta interna mai corect? Link spre comentariu
zbodeoc Postat Ianuarie 24, 2012 Partajează Postat Ianuarie 24, 2012 Bineinteles ca mai putem adauga un divizor rezistiv pe una din sectiunile de negativare grila, pentru egalizarea curentilor. Link spre comentariu
adigh Postat Ianuarie 24, 2012 Partajează Postat Ianuarie 24, 2012 @carageae, Sigur ca se poate si cu rezistenta numai ca se pierde mai multa putere. Generatorul de curent e cu atit mai bun cu cit resistenta aditionala e mai mare si tensiunea de alimentare deasemenea. De exemplu la un amplificator cu El84, daca luam in calcul versiunea de care ziceam eu, la iesire ai 8,9Vv la 5W/8ohm. Nu as alimenta acea rezistenta cu mai putin de 200V pentru a fi cit de cit un generator de curent (un generator de cc Hi-Fi). La 1,25Acc rezulta 160ohm si 250W disipati. La schema d-lui Lazaroiu daca vrei sa faci generatorul de curent cu rezistenta poti ajunge la tensiuni de alimentare de citeva mii de volti. La un amplificator de casti pierderea de putere poate fi acceptabila. Link spre comentariu
adigh Postat Ianuarie 24, 2012 Partajează Postat Ianuarie 24, 2012 Daca Blue taie strapul de dinaintea rezistentelor de grila de 330Ω si-l inlocuieste cu o rezistenta de 100kΩ legata la punctul de minus oare ce obtine? ("zicem" ca-i corect legat secundarul...)Asta devine, asa e. Link spre comentariu
mișa Postat Ianuarie 24, 2012 Partajează Postat Ianuarie 24, 2012 @carageae, Sigur ca se poate si cu rezistenta numai ca se pierde mai multa putere. Generatorul de curent e cu atit mai bun cu cit resistenta aditionala e mai mare si tensiunea de alimentare deasemenea. De exemplu la un amplificator cu El84, daca luam in calcul versiunea de care ziceam eu, la iesire ai 8,9Vv la 5W/8ohm. Nu as alimenta acea rezistenta cu mai putin de 200V pentru a fi cit de cit un generator de curent (un generator de cc Hi-Fi). La 1,25Acc rezulta 160ohm si 250W disipati. La schema d-lui Lazaroiu daca vrei sa faci generatorul de curent cu rezistenta poti ajunge la tensiuni de alimentare de citeva mii de volti. La un amplificator de casti pierderea de putere poate fi acceptabila.Exact. In cazul asta, deoarece sursa de tensiune are impedanta interna 0, putem considera ca avem in paralel cu difuzorul doar rezistenta de 160 Ohmi.Daca alimentam la 5V (nu la 200V), calculam rezistenta necesara R=U/I=5V/1.25V=4 Ohmi. Daca din cei 4 Ohmi rezultati scadem 0.3 Ohmi (cit zicea adigh ca ar fi rezistenta secundarului) rezulta ca am avea nevoie de o rezistenta de 3.7 Ohmi in serie cu sursa. E cam mica pentru a o putea considera in paralel cu orice difuzor, NU?Concluzie: cu cit rezistenta e mai mare e mai bine (pentru ca ne apropiem de o sursa de curent), dar trebuie tensiune tot mai mare, lucru care de la un anumit moment dat, devine inacceptabil.Pe un generator de curent nu se pierde de loc din puterea audio pentru ca rezistenta echivalenta in paralel cu difuzorul e infinita.Acum, la proiectarea generatorului de curent trebuie tinut cont de urmatorul aspect: daca semnalul maxim pe secundar are sa zicem 20V virf la virf, generatorul de curent trebuie sa poata prelua aceasta variatie de tensiune fara sa-si modifice curentul si fara sa intre in limitare! De asemenea, trebuie sa fie suficient de rapid incit sa poata prelua variatia tensiunii la 20KHz minim. (nu se admit condensatori pe iesirea generatorului de curent) Link spre comentariu
adigh Postat Ianuarie 24, 2012 Partajează Postat Ianuarie 24, 2012 Daca alimentam la 5V (nu la 200V), calculam rezistenta necesara R=U/I=5V/1.25V=4 Ohmi. Daca din cei 4 Ohmi rezultati scadem 0.3 Ohmi (cit zicea adigh ca ar fi rezistenta secundarului) rezulta ca am avea nevoie de o rezistenta de 3.7 Ohmi in serie cu sursa. E cam mica pentru a o putea considera in paralel cu orice difuzor, NU?Exact. Acea tensiune audio de la iesirea secundarului obliga sa avem un generator (cu rezistenta) cu o sursa de tensiune foarte mare pentru ca altfel la 5V tensiunea audio da peste cap generatorul de curent inseriindu-se cu tensiunuea de 5V. Daca in schimb avem un generator de curent cu tranzistor atunci se poate folosi o tensiune de sa zicem 15V cu un consum de 1,25A. Tranzistorul "stie" sa-si modifice automat rezistenta interna astfel incit chiar la modificarea tensiunii (15V+Uaudio) sa mentina acelasi curent. Nici nu ar trebui stabilizata acea tensiune de 15V. Ma gindesc la un PL84 unde tensiunea de filament continua sa se foloseasca si la acel generator de curent. Link spre comentariu
mișa Postat Ianuarie 24, 2012 Partajează Postat Ianuarie 24, 2012 Lasa PL-ul. Daca vrei sa testezi fa generatorul de curent cu 317 (din foaia de catalog) alimentat la vreo 25V si vezi ce efect are si cum suna. Eventual daca depasesti puterea mazima disipata de 317 pune mai multe generatoare de curent in paralel. (generatoarele de curent pot fi legate in paralel) Am zis ca generatoarele de curent se pot lega in paralel, nu circuitele 317 pin la pin.Daca rezultatul pare promitator, poti merge mai departe, generatoare cu lampi, etc. Eu nu intentionez sa fac aceste teste...discut doar principial. Prefer un miez mare sau un pp. Link spre comentariu
adigh Postat Ianuarie 24, 2012 Partajează Postat Ianuarie 24, 2012 Lasa PL-ul. Daca vrei sa testezi fa generatorul de curent cu 317 (din foaia de catalog) alimentat la vreo 25V si vezi ce efect are si cum suna. Eventual daca depasesti puterea mazima disipata de 317 pune mai multe generatoare de curent in paralel. (generatoarele de curent pot fi legate in paralel)Cu Pl-ul era doar un exemplu ca complicatia nu e chiar asa de mare fiindca cu anumite lampi poti avea deja tensiunea de alimentare. Nu e obligatoriu sa pui mai multe generatoare de curent in parelel, exista solutii mai elegante, versiuni mai mari ale lul LM317. De exemplu LM350 merge pina la 3A iar LM338 pina la 5A.In plus in acest caz nu cred ca regulatoare de tipul LM317 se pot folosi pentru ca au bucla de reactie interna care afecteaza cu siguranta sunetul. La bias in catod e altceva fiindca e suntat de cundensator. Link spre comentariu
zbodeoc Postat Ianuarie 24, 2012 Partajează Postat Ianuarie 24, 2012 Am zis ca generatoarele de curent se pot lega in paralel, nu circuitele 317 pin la pin.... dar se poate incerca, nu?! Link spre comentariu
mișa Postat Ianuarie 24, 2012 Partajează Postat Ianuarie 24, 2012 De mine, poti incerca sa legi in paralel 317 cu o trioda de exemplu. Eu nu voi incerca. Unele chestii nu trebuie sa le experimentezi ca sa-ti dai seama ca nu merg. Vicea un coleg foarte simpatic de pe forum "Nu trebuie sa pescuiesc in vana ca sa aflu ca nu prind pesti" Link spre comentariu
adigh Postat Ianuarie 24, 2012 Partajează Postat Ianuarie 24, 2012 Fiindca lucreaza direct cu semnal audio nici macar orice tranzistor MOS nu da rezultate dupa cum reiese din experientele cu amplificatoare cu sursa de cc in anod. Regulatoarele de tipul LM317 sunt excluse aici. Discutam in principiu bineinteles, nu ti-am recomandat sa te apuci de asa ceva. Link spre comentariu
mișa Postat Ianuarie 24, 2012 Partajează Postat Ianuarie 24, 2012 De ce trebuie excluse? Care ar fi problema lor? Se folosesc cu succes ca regulatoare de curent in catod, gasesti multe scheme care functioneaza. Daca te ingrijoreaza faptul ca tensiunea intra in zona negativa, fa un desen si un calcul si vei constata ca nu apare nici un regim anormal pentru generatorul cu 317.Pentru un prim experiment sunt bune. Daca ai amplificatorul, iti ia mai putin de 1 ora sa faci testele si masuratorile aferente, ba chiar iti ramine timp sa asculti si muzica "la 317". Am spus, daca rezultatul pare a fi promitator, se poate trece la solutii mai savante. Link spre comentariu
adigh Postat Ianuarie 24, 2012 Partajează Postat Ianuarie 24, 2012 De ce trebuie excluse? Care ar fi problema lor? Se folosesc cu succes ca regulatoare de curent in catod, gasesti multe scheme care functioneaza. Daca te ingrijoreaza faptul ca tensiunea intra in zona negativa, fa un desen si un calcul si vei constata ca nu apare nici un regim anormal pentru generatorul cu 317.Spun ca sunt excluse fiindca au bucla de reactie negativa interna. Circuitul "vede" ce are la iesire si compara cu ce are ca referinta tinind cont de rezistoarele externe apoi ia masuri. La catod semnalul audio trece prin condensatorul din paralel nu prin integrat. Link spre comentariu
mișa Postat Ianuarie 24, 2012 Partajează Postat Ianuarie 24, 2012 Daca exista acel condensator.... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum