Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Rezolvare intrefier ?

blue

Postări Recomandate

Inca putin si ajungeti la ..."free energy"... totusi trebuie sa tineti cont si de ciclul de histereza...

Nici vorba Feri, nu vei permite acest lucru. Era vorba doar de puterea imaginatiei. Face cineva un desen cu magneti care anuleaza cimpul magnetic continuu din miez? (asa ca un zbor al imaginatiei? chiar merge bine dar nu hi-fi, dupa cum am spus, din cauza fenomenelor secundare)
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 158
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• adigh

40

• zbodeoc

34

• mișa

30

• blue

14

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Revin cu explicatiile referitoare la schema lui Polisois. Bobina tertiary trebuie sa fie cu mai multe spire decit bobina primarului pentru ca daca ar fi la fel atunci la acelasi curent nu s-ar anula complet cimpul fiindca o parte circula pe al doilea miez, miezul secundar. In regim dinamic, se pune intrebarea daca nu se induce tensiune in bobina tertiary si deci sa piarda din semnalul audio. Asa ar fi daca nu ar exista al doilea miez care schimba functionarea. Acel al doilea miez lucreaza polarizat, in el nu e zero cimpul. In regim dinamic orice variatie a cimpului in miezul central se va reflecta in cimpul din al doilea miez, in bobina nu se induce nimic si nu avem variatie de curent, nu se pierde energie din semnalul audio. Cine se opune ca sa nu existe variatie de curent in bobina tertiary si sa existe doar variatie de cimp in miezul auxiliar? Legea autoinductiei. Conform acestei legi bobina face tot ce poate pentru ca sa mentina curentul constant prin bobina tertiary. Poate induce tensiune in orice sens, depinde daca curentul are tendinta sa scada sau sa creasca si poate lua orice valoare. Pe o bobina perfecta poate ajunge la infinit. Pe o bobina reala face ce poate in limita energiei pe care o are acumulata si a pierderilor bobinei. Energia care la SE era acumulata in inductanta primarului aici e acumulata in bobina tertiary unde avem un curent (bias-ul) si un miez magnetic polarizat, miezul al doilea. Chiar daca e cimpul zero prin miezul central el nu e zero prin miezul al doilea. Cele doua miezuri sunt cuplate foarte slab daca nu este acea bobina tertiary. Cu semnal, in curent alternativ condensatorul scurtcircuitaza bobina. Functionarea bobinei tertiary se aseamana cu un pendul cu trei bile de otel in care bila din mijloc nu se misca iar miscarea bilelor exterioare se transmite prin bila din mijloc fara ca aceasta sa se miste. E ca un sistem elastic cu trei elemente in care orice miscare se transmite elementului mai putin ancorat.Nu cred ca e mare lucru, mai mult se pierde decit se cistiga dar schema functioneaza.

Link spre comentariu

Ideea de a obtine un transformator SE fara polarizarea miezului e buna pentru ca astfel poti parcurge toata curba de histerezis in cadranul I si III nu doar in o parte a cadranului I, fac abstractie de magnetizarea remanenta in cadranul II si IV. Numai ca pretul platit e prea mare, vom avea polarizare in miezul auxiliar iar in plus avem inca o bobina si inca un miez. Adica inca doua elemente pe linga cele trei initiale (primar, secundar si miezul initial). Asta implica mai multe pierderi de cuplaj. De fapt cimpul prin miezul central se poate anula mai mult sau mai putin depinzind de bobina tertiary si de marimea miezului auxiliar, putem vorbi chiar de clase de functionare. Chiar si asa e o idee interesanta. De multe ori s-a spus pe forum ca nu mai poate aparea nimic cu adevarat nou in materie de amplificatoare cu tuburi, cautarea continua.

Link spre comentariu

Desi nu pot sustine pana la capat ideea, totusi o expun, poate o materializeaza cineva:Daca e asa o problema tensiunea indusa in bobina de anulare a campului magnetic, ce ar fi daca s-ar folosi o tensiune mica si curent foarte mare? Adica de ordinul a 0,5V dar zeci de amperi? In ideea ca s-ar folosi o sursa in comutatie pentru alimentarea amplificatorului nu cred ca ar fi o problema sa se prevada si asa ceva...eventual chiar in regim PWM reglabil, cu o frecventa dincolo de 20kHz care ar putea fi taiata de un filtru trece jos pe iesire?Pierderea de putere care ar aparea pe o infasurare de tensiune mica cred ca ar fi semnificativ mai mica decat o infasurare de ordinul 6-12V, care e comparabila intr-adevar cu un secundar pt. difuzor...

Link spre comentariu

In regim static nu se pune problema pierderii de putere din sursa, nu e mare, 10V*0,07A=0,7W Inteleg ce vrei sa spui, te referi la pierderea de energie din semnalul audio in regim dinamic datorita inductiei in ecea bobina care ar trebui sa se ocupe doar de crearea unui miez magnetic opus celui creat de primar. Daca vei genera acest cimp cu o bobina ce are curent mare dar tensiune mica va fi mai mica tensiunea indusa dar pierderea nu va fi mai mica fiindca si rezistenta acelei bobine va fi mai mica. Aparent cel mai elegant se rezolva cu un magnet numai ca de multe ori rezolvarea unei probleme genereaza alta. Vor rezulta in circuitul magnetic doua miezuri (magnetul si miezul) cu doua curbe de histerezis. Cum va fi rezultanta? Ce liniaritate mai are? Si asa saraca curba ar trebui sa fie o dreapta.

Link spre comentariu

Pierderea din puterea semnalului util se produce in felul urmator: in bobina in care injectam curent continuu se induce semnalul audio ca in orice secundar. Capetele acestei bobine sunt legate la o sursa de alimentare, deci semnalul audio "vede" rezistenta interna a sursei de alimentare. Daca aceasta sursa de alimentare e un stabilizator de tensiune, acesta are rezistenta interna ZERO (sau foarte apropiata de zero), deci se va comporta din punctul de vedere al semnalului audio ca un scurt circuit.

Ajungem in situatia in care avem un traf cu 2 secundare din care unul e in scurt iar celalalt e legat la difuzor. Ghici cam ce putere se transfera in difuzor?

Acum, daca in locul stabilizatorului de tensiune folosim un stabilizator de CURENT, (adica are la iesire curent constant, adica intensitate constanta, adica tine AMPERII constanti) acesta se bucura de proprietatea ca are impedanta interna infinita (foarte mare) si nu va scurt-circuita semnalul audio.

Oricum, nu orice sursa de curent constant poate fi folosita. Trebuie proiectata in asa fel incit sa poata prelua variatiile de tensiune ce apar datorita semnalului audio indus. Mai mult, trebuie sa le poata prelua cu VITEZA necesara, adica pina la cel putin 20KHz.

Acum, daca cititi si ce am scris mai sus (despre inserierea unei rezistente) poate va este mai clar.

Nu prea conteaza cite spire are bobina aia ci ce curent trece prin ea pentru a anula cimpul magnetic static al secundarului. Conteaza doar modul in care gestionezi tensiunea audio indusa.

Sursa de tensiune inseamna ca tine tensiunea constanta indiferent ce curent "sugi" din ea (normal, intr-o plaja) si are rezistenta interna ZERO (foarte mica)

Sursa de curent inseamna ca tine curentul constant indiferent ce tensiune are la borne (normal intr-o plaja) si are rezistenta interna INFINITA (foarte mare)

Link spre comentariu

Ne era clar, la sfirsitul paginii 4 tocmai asta propuneam, un generator de curent. Problema cu generatorul de curent rezolva o problema si genereaza alta. Ar fi ceva asemanator cu un push-pull in care cea de a doua trioda (in clasa A) nu primeste semnal iar daca generatorul de curent e facut cu un trannzistor vom avea un hibrid.

Link spre comentariu

Pai cam asa se intimpla. De fapt e o complicatie inutila zic eu. Cistigi un miez mai mic dar traful e mai complicat si mai ai nevoie si de sursa de curent. Pentru un radio ajunge si o rezistenta in serie dar pentru Hi-Fi nu. Mai bine faci traful mare si mergi pe metoda clasica.

Link spre comentariu

Cam la asta m-am gandit dar am si probat practic pe un amplificator PP (EL34).Am pastrat in montaj ambele tuburi finale,dar am scos semnalul de la defazor ce ataca o lampa si bineinteles alte cateva mici modificari,semnalul ramanand pe o singura lampa iar cea ramasa fara semnal i-am pus grila G1 la masa(dinamic) printr-un condensator de 2u.

La mersul in gol prin traf nu mai "gasesti" nicio componenta DC (!!!),iar rezultatele in ceea ce priveste sunetul sunt nealterate,bineinteles puterea diminuata,doar este un SE.

Avantaje:

-lipsa totala a componentei DC prin traf,deci lipsa intrefierului.

-banda de frecvente marita spre frecventele joase.

-dimensiunile trafului sunt mult mai mici comparativ cu un OT-SE cu intrefier(pentru un raspuns in joase la fel de bun),chiar daca o sa mai avem o bobina in plus

-posibilitatea proiectarii si realizarii unui OT pe miez toroidal fara intrefier.

Dezavantaje:

-inca un tub final in plus (neneconomic financiar si energetic).

-dupa un timp de functionare de cateva sute de ore trebuiesc verificati curentii prin tuburi,chit ca se foloseste negativare automata.

-randamentul trafului OT se micsoreaza cu sub 0,5%,nu se simte,verificat prin simulare LTC.

Se poate imbunatati montajul inlocuind tubul "inversor" DC cu un trazistor MOS sau bipolar de tensiune mare si regland echilibrul curentilor.

Cine detine un PP se poate juca cu acest simplu montaj,va vedea ca este functional si practic.

Schema de test dar si practica:

Posted Image

Link spre comentariu

Exact despre asta si venise vorba, despre construirea generatorului de curent (U3). Cu tub poate suna mai bine decit cu tranzistor nici cu tranzistor nu e de neglijat. Daca generatorul de curent cu MOS merge in anod ar putea merge si aici.Nu e la fel ca montajul lui blue. Exact asta spuneam si eu putin mai inainte.

Link spre comentariu

Nu e la fel ca montajul lui blue. Exact asta spuneam si eu putin mai inainte.

Daca Blue taie strapul de dinaintea rezistentelor de grila de 330Ω si-l inlocuieste cu o rezistenta de 100kΩ legata la punctul de minus oare ce obtine? ("zicem" ca-i corect legat secundarul...)
Link spre comentariu

Exact despre asta si venise vorba, despre construirea generatorului de curent (U3). Cu tub poate suna mai bine decit cu tranzistor nici cu tranzistor nu e de neglijat. Daca generatorul de curent cu MOS merge in anod ar putea merge si aici.Nu e la fel ca montajul lui blue. Exact asta spuneam si eu putin mai inainte.

Bineinteles ca montajul poate fi imbunatatit,dar cam asta a fost ideea....,sincer sa fiu eu am aplicat-o de multe ori,dar dupa cum am spus nu oricine-si permite sa foloseasca doua tuburi in final si unul dintre ele sa "nu faca nimic",asa am primit odata o replica de la cineva. Am un SE realizat pentru cineva din Brasov care merge cam de 6 ani cu cate doua tuburi pe canal GU29 si trafuri relativ mici,12cmp,nu am avut niciodata probleme de saturatie a miezului,dar un mare avantaj la prezentat faptul ca cele doua tuburi finale au catodul comun ,negativare automata si decuplare in AC cu un condensator de 1000uF,tuburile se uzeaza in mod egal,deci si curentii prin cele doua bobine vor fi egali in timp.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări