carageae Postat Ianuarie 16, 2012 Partajează Postat Ianuarie 16, 2012 Problema asta se poate modifica pana la un fel de servo-bias pentru bobina de anulare a campului magnetic, dar deja devine mai interesant un PP clasic, sunt convins ca artificiile astea vor altera si sunetul, nu doar puterea consumata...Faptul ca nu se foloseste in mod curent acest mod de lucru ma duce cu gandul ca poate au mai cercetat si altii...tot ce am vazut in acest sens in schemele industriale e acea infasurare "antibrum" la unele radiouri... Link spre comentariu
blue Postat Ianuarie 16, 2012 Autor Partajează Postat Ianuarie 16, 2012 Gata, am gasit eroarea, este exact cea presupusa de d-l Lazaroiu adica in cazul a doua bobine pe miez CORE fiecare dispusa pe cite un brat, insumarea corecta este sfirsitul primei cu sfirsitul celei de a doua fiindca daca am presupune ca sint dispuse axial s-ar vedea sensul corect de infasurare. M-a indus in eroare faptul ca am fost tentat sa leg doua infasurari serie dupa regula obisnuita adica sfirsitul primei cu inceputul celei dea doua si in acest caz amplificatorul devine asa cum arata Lazaroiu ,un simplu SE cu doua infasurari distincte in primar , astfel se explica pas cu pas comportamentul amplificatorului in diferitele situatii descrise de mine, in parte sesisizat si de Depanatoru , asta este... Link spre comentariu
zbodeoc Postat Ianuarie 17, 2012 Partajează Postat Ianuarie 17, 2012 Blue, ca sa parafrazez putin, numai cine nu gindeste nu greseste! Starea de culpa a fost supralicitata inchizitorial as spune, de altfel in proasta traditie elforumistica. Eu gasesc experimentul tau valoros, din mai multe puncte de vedere. Acuma daca tot ai deschis un subiect care, iata, a bintuit si capetele altora, nu te sfii sa-ti spui parerea in continuare. Subiectul e suficient de general ca sa n-aiba legatura directa cu un experiment anume. Link spre comentariu
mișa Postat Ianuarie 17, 2012 Partajează Postat Ianuarie 17, 2012 Zbodeoc, poate totusi interpretezi gresit. Eu, cel putin, doar din respect pentru Blue am intervenit si am incercat, ce-i drept fara rezultat, sa-i atrag atentia despre o gresala. De fapt nu numai din respect pentru Blue, ci si din respect pentru forum, pentru ca la capitolul lampi, elforum e unul dintre cele mai consistente si nepoluate cu mituri forumuri din lume. (daca nu crezi te rog verifica sau intreaba alti electronisti) Link spre comentariu
zbodeoc Postat Ianuarie 17, 2012 Partajează Postat Ianuarie 17, 2012 Daca te uiti cu atentie eu n-am interpretat nici o clipa experimentul ci situatia. Cu toate ca mie nu imi plac - la modul general - forumurile sint totusi mult mai vechi pe diy-audio asa ca am un termen de comparatie. Acolo nu te face nimeni prost (chiar daca esti), nu te jigneste, ironia e mult mai fina dar e drept ca se cam bate apa-n piua iar cei care stiu sint mult mai retinuti. Sigur ca din punctul meu de vedere idealul l-ar intruchipa comportamentul de acolo si informatia de aici. Altfel, n-as merge pina acolo incit sa ma amagesc ca sintem cei mai buni; mai sint polonezii, rusii si alte neamuri care au "minusculul" avantaj ca au fabricat oarecindva tuburi sau in prezent.Sa revenim la subiect. Eu sint unul din aceia care nu suport miturile si chiar imi place sa le demontez. Este SE fara intrefier un mit? Sau mitul este SE cu intrefier? Link spre comentariu
mișa Postat Ianuarie 17, 2012 Partajează Postat Ianuarie 17, 2012 Amindoua situatiile sunt situatii reale nu mituri.Dar hai sa-ti dau o tema de gindire: (poate nu mai ai timp sa interpretezi in fel si chip diverse comentari)Cimpul magnetic static dintr-un miez SE, oare, ar putea fi "neutralizat" tot cu un cimp magnetic static, si anume cu cel al unui magnet permanent? Link spre comentariu
zbodeoc Postat Ianuarie 17, 2012 Partajează Postat Ianuarie 17, 2012 Daca te gindesti la o "spira" magnetica avind directia N-S paralela cu rezultanta S-N a spirelor electrice da, cred ca poate. Adica miezurile nu se mai atrag, ar putea sa se desprinda cu usurinta. Link spre comentariu
mișa Postat Ianuarie 17, 2012 Partajează Postat Ianuarie 17, 2012 Nu, nu ma gindesc la o asemenea prostie irealizabila. Un magnet are poli din start. Un fir prin care trece un curent nu are poli, e doar un cimp magnetic circular in jurul lui. Poli apar doar la bobinare sau ma rog, la curbe. Ma gindesc la ceva usor realizabil, dar in nici un caz cu aplicatii practice (din cauza fenomenelor secundare) doar ca idee. Link spre comentariu
zbodeoc Postat Ianuarie 17, 2012 Partajează Postat Ianuarie 17, 2012 Da, nu prea stiu ce vrei sa zici... Stiu ca inaintasii au avut ideea de a folosi droselul de filtraj pe post de magnet permanent in difuzorul radio-urilor, tu acuma vrei cumva invers? Dincolo de ideea gol-goluta sint efectele secundare care nici nu-mi dau seama acum cam de ce magnitudine ar putea fi. Link spre comentariu
mișa Postat Ianuarie 17, 2012 Partajează Postat Ianuarie 17, 2012 Pai ce e asa greu de imaginat? Cimpul magnetic il putem anula cu un cimp amagnetic egal ca modul dar de sens contrar. NU? De asemenea, trebuie cu ochii mintii sa separam circuitul electric de circuitul magnetic. NU? Apoi actionam asupra circuitului care dorim. Hai ca nu-i graba. Nu-ti dau solutia mea. Vreau sa o vad pe a ta. E un quest - foarte simplu dealtfel... Link spre comentariu
zbodeoc Postat Ianuarie 17, 2012 Partajează Postat Ianuarie 17, 2012 "Apoi actionam asupra circuitului care dorim"Sigur cu magneti permanenti? De astia noi puternici cu neodymium? Cu forma rectangulara subtire? ... nici nu mai intreb la ce-ar folosi...PS. De asemeanea vad ca editat textul de raspuns la "spira" mea magnetica, trebuia sa scriu inel magnetic sa nu fie nici-o confuzie cu electricitatea. Link spre comentariu
adigh Postat Ianuarie 17, 2012 Partajează Postat Ianuarie 17, 2012 Cu un cimp magnetic provenit de la un magnet permanent e mai buna ideea decit de la o a doua bobina care pe linga ca consuma energie in regim static mai complica schema pentru a nu consuma si din semnalul audio in regim dinamic. Se poate dar de ce sa te complici daca se poate foarte simplu cu un magnet permanent. E buna ideea dar ar putea fi greu de pus in practica. Ma gindesc la un R-core din care tai o pastila si introduci un magnet sub forma de pastila numai ca apare o diferenta de reluctanta si de inductie maxima. E doar o idee spontana, sa ne mai gindim. Nu vreau sa aud ca daca se putea un asemenea amplificator il facea cineva. Asa e, dar de ce sa nu facem un exercitiu de imaginatie? Link spre comentariu
zbodeoc Postat Ianuarie 17, 2012 Partajează Postat Ianuarie 17, 2012 R-core din care tai o pastila si introduci un magnet sub forma de pastila numai ca apare o diferenta de reluctanta si de inductie maxima... si probabil comportament cu totul neliniar in frecventaEu cred ca am deja un raspuns, dar trebuie sa experimentez, ca altfel iar trebuie sa-mi aleg cu grija cuvintele... Link spre comentariu
feri.visky Postat Ianuarie 17, 2012 Partajează Postat Ianuarie 17, 2012 Inca putin si ajungeti la ..."free energy"... totusi trebuie sa tineti cont si de ciclul de histereza... Link spre comentariu
adigh Postat Ianuarie 17, 2012 Partajează Postat Ianuarie 17, 2012 Trebuie sa-i cer scuze lui Polisois pentru ca am spus ca schema lui e o prostie. In urma gindirii si dezbaterii (mai mult singur) am ajuns la concluzia ca schema lui merge. Sper ca nu a vazut ce am scris. M-a luat gura pe dinainte fara sa gindesc prea mult fara sa tin cont prea mult de intuitia lui Zbodeoc, aviz amatorilor. E vorba de schema de la pagina 7 de aici. http://www.polisois-audio.com/documenti ... _guido.pdf Sa explic functionarea schemei: Din desenul de la pagina 7 se vede ca bobina din dreapta "tertiary" are mai multe spire decit primarul pentru ca pe a aproximativ acelasi spatiu in stinga avem primarul plus secundarul. Cum prin primar si tertiary circula acelasi curent dar bobina tertiary are mai multe spire va avea un cimp magnetic mai mare decit primarul, numai ca cimpul magnetic ce e in plus fata de primar trece prin al doilea miez al bobinei tertiary asa ca per total in miezul central cimpul megnetic static e zero. Bineinteles ca trebuie un echilibru intre miezul suplimentar, diferenta numarului de spire primar/tertiary etc dar echilibrarea componentelor e alta discutie, acum vorbim de principiul de functionare al schemei. Daca condensatorul e suficient de mare in timpul functionarii nu-si modifica tensiunea de la borne prea mult, adica rez interna * bias. Daca condensatorul e suficient de mare si deci tensiunea "constanta" atunci cimpul generat e tot timpul constant inclusiv dinamic compensind cimpul generat de primar in regim static. Curentul alternativ trece prin condensator. Schema e functionala, ramine de vazut cit e de avantajoasa. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum