adigh Postat Ianuarie 16, 2012 Partajează Postat Ianuarie 16, 2012 @Depanatoru, ai dreptate nu am vazut tot ce a scris blue dar asta nu are mare importanta fiindca nu discutam doar schema lui blue ci si cazul general al functionarii unui OT fara componenta continua. Ocazional a mai venit vorba pe forum de asta dar nu a fost lamurita problema niciodata. Daca nu o lamurim atunci cind vine vorba, atunci cind? Daca s-ar fi lamurit problema atunci nu ar mai fi fost atit de multi acum care sa sustina ca e posibil. Sustin in continuare ca pentru un OT in SE e vitala componenta continua si am incercat sa aduc niste argumente. Astept descrierea functionarii transformatorului SE in cazul anularii complete a componentei continue de la cei care sustin ca merge. Link spre comentariu
zbodeoc Postat Ianuarie 16, 2012 Partajează Postat Ianuarie 16, 2012 Vezi aici o prezentare despre "the SC-OPT", http://www.polisois-audio.com/informazioni_eng.html, mai sint si alte articole mai mult sau mai putin interesante, in functie de cine le citeste... ☺... unele pdf-uri se incarca nejustificat de greu, rabdare... Link spre comentariu
adigh Postat Ianuarie 16, 2012 Partajează Postat Ianuarie 16, 2012 Vezi aici o prezentare despre "the SC-OPT", http://www.polisois-audio.com/informazioni_eng.html, mai sint si alte articole mai mult sau mai putin interesante, in functie de cine le citeste... ☺... unele pdf-uri se incarca nejustificat de greu, rabdare...Presupun ca la asta te referihttp://www.polisois-audio.com/documenti ... _guido.pdfSe dau la pagina 7 si 8 niste scheme dar fara numar de spire si fara nici o explicatie si fara o valoare a condensatorului. Cum ar trebui sa functioneze un circuit rezonant LC cuplat magnetic cu transformatorul? Pe ce frecventa e dimensionat? Nu exista nici o explicatie dar ar trebui sa-l credem pe autor? Pentru ca exista o explicatie pecare noi, sau cel putin eu, nu o intelegem dar ea exista? Cam asa pocedeaza inventatorii de perpetuum mobile. La pagina 9 si 10 se prezinta un amplificator stereo cu un singur miez, acelasi pentru ambele canale, pretinzind ca se anuleaza cimpurile magnetice intotdeauna. Cum sa se intimple asta daca semnalul pe cele doua canale e diferit? doar e stereo.Cum poti sa crezi asemenea prostii? Daca totusi mai discut asemenea lucruri e pentru ca aceste prostii trebuie demontate altfel se inmultesc. Nu pot fi lasate sa prolifereze. Link spre comentariu
zbodeoc Postat Ianuarie 16, 2012 Partajează Postat Ianuarie 16, 2012 Link-ul dat este spre un site comercial, deci oamenii aia in primul rind vor sa vinda. Cred ca autorul prezentarii o fi dat pe gura toate datele care lipsesc participantilor la conferinta, ca altfel presupun ca nu scapa viu de-acolo Un circuit rezonant nu-i rezonant de capul lui ci in anumite conditii. Daca intr-o simpla prezentare cu un suficient grad de idealizare si simplificare fiecare vede ce vrea si nu ce sustine autorul ca a realizat atunci avem o problema de... comunicare. Si inca ceva, daca ai avea toate detaliile de la pagina mentionata, cu lux de amanunte, le-ai pune aici?La informatia care sustii ca lipseste sistematic de pe forum Misa vorbeste de sursele de curent si tensiune cu impedante care tind spre infinit respectiv zero. Pacat ca nu da numar de spire; asa ramine o alta gogomanie pe forum, nu?!Uite alta: cel mai important curent intr-un traf e cel de premagnetizare, el duce mare parte din greu. Link spre comentariu
adigh Postat Ianuarie 16, 2012 Partajează Postat Ianuarie 16, 2012 Bineinteles ca daca as avea toate detaliile cu lux de amanunte nu le-as face publice, le-as tine numai pentru mine, as proceda la fel ca unul care a realizat un perpetuum mobile. Curentul de premagnetizare e important tocmai pentru ca creaza acel cimp magnetic nenul care ulterior in prezenta semnalului devine variabil si va induce tensiune in secundar. Link spre comentariu
zbodeoc Postat Ianuarie 16, 2012 Partajează Postat Ianuarie 16, 2012 Bine, fa cum vrei. Ai toate detaliile necesare unei constructii in articolele despre amplificatorul Spartano, uite ca le-am "pus"... Link spre comentariu
adigh Postat Ianuarie 16, 2012 Partajează Postat Ianuarie 16, 2012 Bine, fa cum vrei. Ai toate detaliile necesare unei constructii in articolele despre amplificatorul Spartano ☺I-mi place sa stiu ce fac atunci cind fac ceva, de o asemenea schema nu cred sa ma apuc, doar daca nu mi-o explica cineva, sa o inteleg si sa zic, da, am gresit cu aprecierea.Totusi se poate face un amplificator SE cu transformator cu componenta cimp anulata stationar vorbind iar cind apare semnal sa fie un cimp magnetic variabil fiindca in absenta acestui cimp magnetic variabil nu se induce nimic in secundar. Dar nu asa cum este pe schema initiala a lui blue si in nici cum este in link-ul dat de tine.Sa fiu mai explicit. Daca in schema lui blue se anuleaza una din triode iar infasurarea primara respectiva se alimenteaza in curent continuu cu acelasi curent ca al bias-ului de pe celalalt primar atunci cimpul prin transformator se anuleaza static vorbind. Cind apare un curent alternativ (continuu variabil) prin bobina conectata la trioda atunci apare in transformator un cimp alternativ (nu continuu variabil) care induce in secundar tensiune. Daca trebuie pot desena si o schema dar cred ca se intelege, e vorba de schema lui blue dar se anuleaza o trioda si se alinemteaza la o tensiune mai mica continua pentru a trece un curent egal ca cel de bias prin trioda. De exemplu daca rezistenta primarului e 150ohm iar pe acolo trebuie sa circule 100mA atunci vom alimenta la 15Vcc. Daca se face un transformator special pentru asta atunci pot fi mai putine spire dar la un curent mai mare, important e sa rezulte un cimp magnetic egal si de sens contrar. Nu ar fi chiar asa mare pierdere de energie. Intrebarea e ce se pierde si ce se cistiga. Ar fi nevoie de un spatiu mai mare pentru a bobina acea bobina si ar mai putea fi mai mari capacitatile parazite si dispersia cimpului. Pe de alta parte miezul poate fi mai mic lipsind premagnetizarea. Trebuie testat, ar putea da rezultate pe toruri nefiind necesar intrefierul pentru ca nu mai avem premagnetizare. Cei mai documentati ar putea spune cum se numeste un astfel de amplificator fiindca devine un fel de PP in care variaza curentul doar dintr-o infasurare, un fel de PP cu o singura lampa. Link spre comentariu
zbodeoc Postat Ianuarie 16, 2012 Partajează Postat Ianuarie 16, 2012 Intrebarea e ce se pierde si ce se cistiga. Ar fi nevoie de un spatiu mai mare pentru a bobina acea bobina si ar mai putea fi mai mari capacitatile parazite si dispersia cimpului. Pe de alta parte miezul poate fi mai mic lipsind premagnetizarea.Rationamentul tau mi se pare usor viciat si am sa-ti explic de ce: Inainte de orice detalii constructive trebuie sa stabilim o inductanta de trecere pentru curentul si celelalte conditii de functionare. Daca reusim sa minimizam intrefierul vom constata ca vom atinge acea inductanta cu un numar mai mic de spire deci cu o inductanta de dispersie (pierderi) mai mica, presupunind ca n-am modificat factorul de intretesere. Link spre comentariu
carageae Postat Ianuarie 16, 2012 Partajează Postat Ianuarie 16, 2012 ...Sa fiu mai explicit. Daca in schema lui blue se anuleaza una din triode iar infasurarea primara respectiva se alimenteaza in curent continuu cu acelasi curent ca al bias-ului de pe celalalt primar atunci cimpul prin transformator se anuleaza static vorbind. ...pana se lamureste d-l blue unde a aparut eroarea, intreb si eu - a doua oara:Dar daca una din triode are grila intrerupta sau un alt defect intern, transformandu-se intr-o dioda - sau, prin absurd, o rezistenta de putere...nu ar iesi exact ce trebuie? Nu intreb inca daca merita sau nu...Suspiciunea poate fi alimentata de diferenta de curent prin cele doua infasurari, dar pe de alta parte puterea e cam mare ca sa functioneze o singura trioda...eu cred totusi ca varianta functionala descrisa e un SE normal fara intrefier la care s-a incurcat sensul de bobinare al unei infasurari primare.Chiar daca nu pricep cum s-a strecurat neintelegerea, sunt convins ca masuratorile facute de blue sunt corecte.***Pentru ideea de infasurare pentru anularea magnetizarii ar fi interesant ceva alimentat la o tensiune de pana in 100V, care sa se foloseasca si pentru negativarea finalelor - in felul asta nu s-ar complica inutil sursa de alimentare. Ma gandesc ca o alimentare la joasa tensiune - de la filamente adica - nu poate crea suficient camp magnetic fara a introduce caldura...care ar complica lucrurile. Link spre comentariu
adigh Postat Ianuarie 16, 2012 Partajează Postat Ianuarie 16, 2012 Ce parere aveti de schema asta? Link spre comentariu
zbodeoc Postat Ianuarie 16, 2012 Partajează Postat Ianuarie 16, 2012 Vezi ca ai un circuit rezonant in catod! Intre primarul N1 si secundar trebuie sa fie "tight coupling" iar intre ansamblul astfel format si N2 trebuie sa fie "loose coupling" Link spre comentariu
adigh Postat Ianuarie 16, 2012 Partajează Postat Ianuarie 16, 2012 @zbodeoc, mai stii? poate o sa-mi revizuiesc parerea dar numai daca inteleg. Link spre comentariu
zbodeoc Postat Ianuarie 16, 2012 Partajează Postat Ianuarie 16, 2012 Sper c-au sesizat si altii gluma, nu doar tu... Partea cu "tight-loose coupling" insa nu-i gluma. Link spre comentariu
Depanatoru Postat Ianuarie 16, 2012 Partajează Postat Ianuarie 16, 2012 Infasurarea prin care trece curent continuu pe langa ca ocupa spatiu util pentru primarul si secundarul propriuzis , mai si consuma din puterea utila de iesire , poate aspectul asta e mai importantSe vede in schema de sus , infasurarea e suntata de condensator , ce se induce din primar in acea infasurare se pierde . La fel si daca alimentam dintr-o sursa oarecare de cc , filtrajele sursei sunteaza tensiunea alternativa indusa in infasurare ... Link spre comentariu
adigh Postat Ianuarie 16, 2012 Partajează Postat Ianuarie 16, 2012 De acord cu spatiul in plus pe transformator, pe de alta parte se poate micsora miezul fiindca transformatorul ar merge in curent alternativ fara premagnetizare si deci poate parcurge toata curba de histerezis pina inainte de saturatie, in cadranul I si III.Cit priveste alimentarea acelei bobine ar fi posibila alimentarea ei dintr-un generator de curent constant iar atunci tensiunea pe bobina ar fi variabila, in ritmul muzicii dar curentul ar fi constant, nu ar consuma din puterea utila. Numai ca trebuie ca generatorul de curent sa aiba posibilitatea sa urce cit are nevoie in tensiune, tensiunea anodica ar fi suficient. Asta inseamna o putere disipata si deci pierduta mai mare din sursa. Teoretic e posibil sa existe asa ceva fara intrefier ca sa fim on topic, ca despre asta vorbim. Numai ca nu mai este SE, e un PP numai ca nu stiu de care, nu stiu sa-l denumesc. SE fara intrefier merge doar daca e supradimensionat miezul si in orice caz nu fara premagnetizarea miezului. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum