Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Rezolvare intrefier ?

blue

Postări Recomandate

In primul rind transformatorul este corect fazat din fabrica, se vede clar in poza ca inceputurile infasurarilor secundare sint la exterioarele carcaselor, la fel de clar se vad si inceputurile infasurarilor primare tot la exterior prin fantele de extragere a conductorului dar din pacate pe poza se vede greu @carageae, am fazat dupa regula normala primarele, deci a rezultat un SE obisnuit cu doua primare si doua tuburi dar si secundarele au trebui fazate de data aceasta (in serie dar pot fi si in paralel), pe 8 ohm am obtinut 4w/4Khz dar atentie, la 600Hz semnalul a scazut sub 1W si puternic deformat iar la 100Hz zero ! (200mA totusi prin infasurari). Refacind configuratia initiala am obtinut 5,5w/4Khz 5W/1Khz 2W/200Hz si sub aceasta frecventa semnalul se deterioreza rapid, dar dvs fiind aradean va invit la mine sa refacem experimentul si inca ceva important SECUNDARELE NU SE POT LEGA IN PARALEL !! @adigh, rationamentul dvs este corect la fel si @Misa @Valderama @Depanatoru dar mai uitati-va o data pe poza cu transformatorul acesta sau daca are cineva unul sa i-l compare cu ceea ce sustin eu,multumesc

IMG_1049.zip

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 158
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• adigh

40

• zbodeoc

34

• mișa

30

• blue

14

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Daca energia pentru alternanta negativa ar proveni doar din ce s-a inmagazinat pe alternanta pozitiva atunci odata cu cresterea frecventei ar trebui sa scada puterea pentru ca alternantele avind perioade tot mai mici, cimpul magnetic nu are timp sa creasca suficient de mult iar energia stocata ar fi tot mai mica.Cresterea de curent prin alternanta pozitiva reprezinta in proportia cea mai mare curentul de sarcina plus curentul de mers in gol, acea crestere de care vorbim. Acel curent e doar un mic fragment din tot curentul, ponderea cea mare o reprezinta curentul de sarcina ce se regaseste in secundar multiplicat cu raportul de transformare. Acel curent de care vorbim, curentul de mers in gol, e tot mai mic odata cu cresterea frecventei si nu pe el se bazeaza transformatorul pentru a stoca energie pentru alternanta negativa.

Link spre comentariu

Blue, vad ca insisti. Din respect iti sugerez un experiment ca sa poti "iesi" din aceasta gresala:Alimenteaza o infasurare secundara a trafului de iesire (normal, deconectat din schema ta) la 6.3Vac. In fiecare primar vei obtine o tensiune, sa zicem 100Vac. Acum, daca ai avea nevoie de curent mai mare la 100V, ai lega in paralel cele 2 primare ale tale (respectiv in propunerea mea au devenit secundare)Cum le legi? Inceput la inceput si sfirsit la sfirsit. Deci stelutele (*) legate impreuna. Conform notatiilor tale vei obtine un mare scurt-circuit. Testeaza!

Link spre comentariu

Atentie la SENSUL DE BOBINARE pe cele doua carcase,chiar daca inceputul si sfarsitul fiecarei bobine este corect stabilit viewtopic.php?f=28&p=921537#p921537 .Inchipuitiva acel dublu C care de fapt este un TOR turtit,indreptat si de forma paralelipipedica,ca un electromagnet,atunci cele doua carcase (bobine) vor fi asezate fata in fata,deci sensul bobinajului se vede clar ca este invers unul fata de celalalt.Deci acestea se vor iseria corect asa cum este in schema,dar sensul BOBINAJULUI este inversat la cele doua bobine. .................................................................................................................................. Schema dv. este OK,am facut o mica simulare cu Ra recomandat de dv. se se obtin chiar 7W cu THD=8%.In schema dv. este vb de un SE clasic cu doua triode in paralel,dar cu bobine separate pentru circuitul anodic,la unele amplificatoare de calitate se poarta chestia asta. In rest treaba cu componenta DC anulata.....nu se poate pune problema.Infasurarile din vechile scheme penru RR cu doua infasurari pe primarul trafului de iesire se faceau pentru anularea "brumului" de retea pe alimentare,chiar se numea ;infasurari antibrum si se bobina in sens invers fata de infasurarea primara a trafului,dar toate astea in detrimentul randamentului transformatorului dar si scaderea performantelor audio. Se mai practica de catre marile firme japoneze, exista un brevet pe aceasta tema ceva de genul amplificatoarelor magnetice (!!!!).

Link spre comentariu

Asta e ultimul meu post aici. Daca e anulata componenta continua e anulata si cea alternativa in schema data. Asemenea aiureli nu mai vezi numai pe la "energii alternative" in forumul asta. Mai trebuie sa afirme careva ca amplificatorul nici nu trebuie alimentat ca datorita conexiunilor speciale se autoalimenteaza. Credeti-ma, la asta ma astept acum! De ce nu va ginditi, sau daca nu puteti, de ce nu faceti masuratori? E foarte usor sa afirmi o chestie, iar dupa ce altii iti spun ca nu e bine, nici macar sa nu verifici...rusine.Era o discutie stiintifica, fara orgolii. 666

Link spre comentariu

Asta e ultimul meu post aici. Daca e anulata componenta continua e anulata si cea alternativa in schema data. Asemenea aiureli nu mai vezi numai pe la "energii alternative in forumul asta". Mai trebuie sa afirme careva ca amplificatorul nici nu trebuie alimentat ca datorita conexiunilor speciale se autoalimenteaza. Credeti-ma, la asta ma astept acum!

Misa , nu insist ,din punctul meu de vedere poate fi o eroare sistematica sau o neintelegere de acea propun sa se sisteze topicul si sa revenium la tuburi, pe bune...
Link spre comentariu

...dar atentie, la 600Hz semnalul a scazut sub 1W si puternic deformat iar la 100Hz zero ! (200mA totusi prin infasurari)... Refacind configuratia initiala am obtinut 5,5w/4Khz 5W/1Khz 2W/200Hz si sub aceasta frecventa semnalul se deterioreza rapid

In ineptia mea m-am lamurit: toata lumea are dreptate! ☺ Blue, tocmai ai experimentat ceva in genul lui Aristide Polisois (stereo pe un transformator de la 400Hz in sus) la care banuiesc ca face referire si Gabriele. N-am amintit nici eu degeaba de E+I, acolo fenomenele sint si mai clare...
Link spre comentariu

Desi am zis ca nu mai comentez aici, totusi te intreb: Ai facut experienta de care ziceam mai sus?

Ce sa zic Misa, prefer sa o lasam balta fiindca oricum topicul nu este important...
Link spre comentariu

Daca sub 200Hz se deterioreaza rapid semnalul inseamna ca nu se anuleaza componenta continua ... nu stiu de unde s-a tras concluzia ca s-ar anula. E echivalent cu un SE cu 2 lampi in paralel dar cu infasurari separate

Link spre comentariu

Daca sub 200Hz se deterioreaza rapid semnalul inseamna ca nu se anuleaza componenta continua ... nu stiu de unde s-a tras concluzia ca s-ar anula. E echivalent cu un SE cu 2 lampi in paralel dar cu infasurari separate

Era vorba ca se anuleaza cimpurile magnetice daca cei doi curenti sunt perfect egali iar inductanta celor doua bobine perfect egala. Din schema reiese ca un tub are 112mA iar celalalt 96mA, asta inseamna echivalentul unui bias de 16mA. E curentul mic de aceea nu se obtine un raspuns bun la joase, ar fi fost la fel daca ar fi fost curentul mai mare dar mai mica inductanta.
Link spre comentariu

Nu stiu ce ai inteles tu , dar curentii se aduna cand amplificatorul functioneaza si scoate 5W . Insa fara intrefier nu merge bine sub 200Hz Cand se inverseaza sensul infasurarilor , se anuleaza componenta continua sau da 16mA cum zici , dar nu mai poate da putere audio ( se anuleaza si aia ) . In situatia asta daca se foloseste un defazor , puterea de iesire nu se mai anuleaza , si voila am obtinut un push-pull

Link spre comentariu

Nu stiu ce ai inteles tu , dar curentii se aduna cand amplificatorul functioneaza si scoate 5W . Insa fara intrefier nu merge bine sub 200Hz Cand se inverseaza sensul infasurarilor , se anuleaza componenta continua sau da 16mA cum zici , dar nu mai poate da putere audio ( se anuleaza si aia )

Poate scoate 5W in cazul cind nu se anuleaza complet cimpul magnetic dar numai pe inalte. O bobina se incarca cu energie proportional cu inductanta si patratul curentului. Chiar daca e incarcata putin tot poate furniza putere daca o incarci iar apoi o descarci de mai multe ori in unitatea de timp adica va functiona la o frecventa mai mare. Imagineaza-ti urmatorul exercitiu, ai doua secundare, unul de 12V iar celalalt de 15V si le pui in serie dar in antifaza. Vei avea ca urmare 3V iar acei 3V poti sa-i folosesti, tensiunile nu s-au anulat complet. Functioneaza numai ca functioneaza prost.
Link spre comentariu

in sensul celalalt se anuleaza componenta continua , citeste ce a masurat blue mai sus , merge mult mai prost invers cand se anuleaza componenta continua dar si cea alternativa in mare parte ( mai ramane ceva la frecvente mari ca nici lampile nu or fi egale nici traful perfect)

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări