Vizitator Postat Ianuarie 15, 2012 Partajează Postat Ianuarie 15, 2012 DA misa asa sta treaba. Acum pt blue care a incurcat fazele ,uite cum stati in realitate(strapul verde adaugat este pt o mai buna intelegere) aveti L1-L2 paralel si in faza ! altfel devine valabil ce spune misa !. ... In DESEN se anuleaza cimpul magnetic static dar SI cel dinamic, deci si semnalul audio...facind referire la IMG_1044.jpg Interesant oricum si ce alte reactii au existat pina acum. Link spre comentariu
blue Postat Ianuarie 15, 2012 Autor Partajează Postat Ianuarie 15, 2012 OK, hai sa mai verific... Link spre comentariu
Depanatoru Postat Ianuarie 15, 2012 Partajează Postat Ianuarie 15, 2012 componenta continua se poate anula in felul asta numai in configuratia de push-pull , ca asta e unul din motivele pentru care s-a inventat ... Link spre comentariu
zbodeoc Postat Ianuarie 15, 2012 Partajează Postat Ianuarie 15, 2012 Depanatoru imi place ca esti constant sceptic! Cred ca se poate anula si-n SE daca citesti mai departe de M. Jones sau Broskie. De fapt nu-ti trebe decit sa citesti "Sport si tehnica" din '70-71", ca sa nu mai pomenesc de Kevin O'Connor cu al lui "Principles of power" Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 15, 2012 Partajează Postat Ianuarie 15, 2012 zbodeoc se poate anula in felul prezentat de blue ?! sau ce faci acum ? cauti punct de sprijin in gol ?... ,Depanatoru are dreptate pentru situatia data (sau similara ei) . __Ia îmbârligă zbodeoc tu numai curenti aia anodici prin OT in configuratie SE cum vrei si anuleaza anularea(ca tot te dai rotund). Link spre comentariu
zbodeoc Postat Ianuarie 15, 2012 Partajează Postat Ianuarie 15, 2012 Ce basca mea ai Valderama? Nu mai are loc nimeni de omniprezenta ta? Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 15, 2012 Partajează Postat Ianuarie 15, 2012 Te deranjeaza ceva zbodeoc vad ?!(nu conteaza deranjul tau pentru mine).Si pe mine ma deranjeaza ineptiile...dar ramin on.Mai vezi o data ce a scris Depanatoru componenta continua se poate anula in felul asta numai in configuratia de push-pull... si gindeste ce raspuns dai tu dupa.Fa o cerere zbodeoc(bine argumentata) solicita sa se interzica prezenta mea aici(poate se aproba). Link spre comentariu
carageae Postat Ianuarie 15, 2012 Partajează Postat Ianuarie 15, 2012 Se poate si in SE, cu o infasurare pe post de electromagnet, sau de soc de alimentare, ca la Traviata, dar nu cu semnal util prin ea, doar CC in sens invers pentru a anula campul produs de infasurarea utila. Chiar am de gand sa incerc asta cu un traf construit pt. PP. Teoretic infasurarea de soc ar putea avea spire mai putine si tensiune mai mica, dar nu stapanesc calculul suficient de bine ca sa proiectez asa ceva...insa doua infasurari identice se pot "echilibra" in felul asta...Cred totusi ca d-l blue a incurcat ceva pe acolo...in varianta prezentata se cam anuleaza cele doua campuri produse de primarele in antifaza, doar din diferenta data de diferentele de curent dintre cele doua triode nu se pot scoate cei 5W...probabil traful a fost bobinat..."gresit"... Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 15, 2012 Partajează Postat Ianuarie 15, 2012 Exista si versiunea de amp SE stereo cu un singur traf de iesire.....care in principiu lucreaza in acelas mod Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 15, 2012 Partajează Postat Ianuarie 15, 2012 Pe aceasta schema download/file.php?id=11725&mode=view apar pretentiile din prezentare (unii chiar au fost incintati ...la o prima vedere...aparuse si expresia "SE in contrafaza" de consacrare...). Link spre comentariu
carageae Postat Ianuarie 15, 2012 Partajează Postat Ianuarie 15, 2012 Acum am vazut mai bine pozele si imi amintesc ca am folosit un asemenea traf la un amplificator cu TDA-uri si exact asa l-am alimentat...initial am presupus ca inceputul si sfarsitul sunt la fel ca la secundare, care se vad, si am legat la fel si primarele...dar zbarnaia ca naiba...le pusesem in antifaza...@blue: ne spuneti si noua ce se intampla daca inversati sensul unuia din primare? In rest totul sa ramana pe loc...o alta posibilitate la care ma gandesc...sigur ambele triode lucreaza normal? sau la una e intrerupta grila/scurt la catod si lucreaza doar pe post de dioda? Am intalnit asta la un PP cu 6P3S...mi-a trebuit ceva pana sa pricep ca tocmai lampa care se inrosea era cea buna...nu stiam prea multe pe atunci... Link spre comentariu
mișa Postat Ianuarie 15, 2012 Partajează Postat Ianuarie 15, 2012 Se poate anula cimpul magnetic static al primarului cu o infasurare separata prin care trece un anumit curent, DAR: infasurarea aia trebuie alimentata printr-un generator de curent pentru ca acesta are impedanta de iesire infinita. Daca folosim o sursa de tensiune, aceasta avind impedanta de iesire zero, semnalul audio va fi scurtcircuitat de aceasta. In radiourile vechi se inseria o rezistenta (ma rog, un consumator, chiar intregul montaj). Astfel sursa nu era nici de curent nici de tensiune, se comporta mixt, adica un compromis. Nu se urmarea supercalitate. Rezultatul era DOAR un transformator mai mic.Eu sunt de parere ca mai bine dublez sau triplez miezul decit sa fac surse de curent care oricum vor influienta semnalul audio pentru ca nu sunt ideale. (am facut un experiment in acest sens dupa ce am mai discutat asta pe forum)Ce "fractia", iar ne certam? Nu mai bine discutam cu argumente, experimente si scheme? Eu nu mai am chef sa ma cert cu nimeni pe forum, m-am saturat. Tocmai am terminat o mica "lucrare" asa ca m-am asezat la o bere dupa ce am facut curat prin atelier Fix de cearta am chef Link spre comentariu
adigh Postat Ianuarie 15, 2012 Partajează Postat Ianuarie 15, 2012 Asa cum a fost prezentata schema la inceputul postului nu are cum sa functioneze. Daca triodele se deschid si se inchid deodata iar cele doua bobine ale primarului sunt in antifaza, ca in desen, atunci si variatia curentului prin cele doua bobine va fi in antifaza iar cimpul magnetic rezultant va fi nul, nu se va induce nimic in secundar. Sa fiu un pic mai explicit. Daca curentul creste de exemplu de la 100mA la 150mA printr-o infasurare primara atunci prin cealalta infasurare in exact acelasi timp curentul va creste la fel, presupunind triodele imperecheate, numai ca din moment ce infasurarile sunt in antifaza cimpurile magnetice create de cele doua bobine se vor anula iar in secundar nu se va induce nimic.Nu te baza blue pe inscriptionarile originale de pe transformator, si in fabrica se putea gresi, mai bine verifica. Daca ai inductantmetru probeaza cu el fazarea iar daca nu ai alimenteaza primarul transformatorului cu o tensiune cunoscuta si masoara raportul de transformare. Se va vedea imediat cum sunt fazate. Nu proba cu mai mult de 115V daca sunt puse in paralel sectiunile primarului. Link spre comentariu
adigh Postat Ianuarie 15, 2012 Partajează Postat Ianuarie 15, 2012 Trebuie ca un SE sa aiba o rezultanta nenula a cimpurilor magnetice ale curentilor daca are mai multe infasurari tocmai ca miezul sa fie magnetizat. Avem interesul ca miezul sa fie magnetizat. In bobina se acumuleaza astfel energie pe care o va da in secundar in timpul alternantei negative datorita autoinductiei. Aceasta energie e proportionala cu inductanta si cu patratul curentului care circula prin bobina. Indiferent de valearea inductantei daca rezultanta cimpurilor magnetice e nula atunci in secundar vom gasi doar alternata pozitiva. Nu intru in detalii, vorbesc in mare. In PP e posibil fiindca fiecare alternanta a primarului ar transfera in secundar o alternanta iar in final vom avea in secundar cele doua alternante. SE fara magnetizarea miezului nu e posibil. Nicidecum nu e scopul nostru sa anulam componenta continua din miez. Link spre comentariu
mișa Postat Ianuarie 15, 2012 Partajează Postat Ianuarie 15, 2012 Sigur ca asa este dar iti scapa o chestiune: e vorba de anularea componentei continue a cimpului magnetic, adica componenta care ramine constanta tot timpul si peste care se suprapune componenta alternativa. Ceea ce spui e valabil, dar energia de care vorbesti se inmagazineaza in timpul alternantei pozitive ( in plus de cea inmagazinata continuu) si se elibereaza in timpul alternantei negativa. Componenta continua a cimpului magnetic e ca un offset, e o energie care ramine inmagazinata constant in miez, fara a suferi modificari. Un miez ideal nu ar simti-o. Un miez real e adus mai aproape de saturatie, atit. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum