Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Rezolvare intrefier ?

blue

Postări Recomandate

O mai veche idee de a mea si pe care astazi am incercat-o practic cu un tub 6080 si un driver SRPP cu ECC88, iata despre ce este vorba : un banal transformator de retea C-core cu doua primare de 115v si doua secundare de 6,8v dispuse simetric pe miez P/S-P/S cu infasurarile primare legate in antifaza, deci componenta continuu se anuleaza reciproc iar cele doua componente alternative din secundar se insumeaza, raportul de transformare este de 16,9 (115v/6,8v=16,9) deci avind impendanta secundara de 8 ohm rezulta Ra=2280 ohm cea ce pt un tub din 6080 este o valoare rezonabila. Transformatorul este total inadecvat unui amplificator din cauza inductantei de pierderi catastrofale fiind unul de retea ,dar este bun pt verificarea ideei, practic am obtinut 5w/1kHz sinus lejer cu toate ca tuburile nu sint egale si negativarea fixa nu este o solutie buna...

IMG_1044.zip

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 158
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• adigh

40

• zbodeoc

34

• mișa

30

• blue

14

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Fara discutie prepolarizarea magnetica este apropiata de 0(fiind acolo curenti usor inegali 6080) dar ma mir ! cum de dracu merge ?... (curenti aia anodici dinamici 6080 variaza practic in tandem ,adica nu vad ce apare in miez ?! dinamic...,sa nu fie cumva o eroare de interpretare faze !). Practic primarul apare in conexiune push-pull dar pe grile am semnal in faza ,in regim dinamic curenti anodici pastreaza tandemul datorita fazei comune gc.

Link spre comentariu

Sigur domnule blue functioneaza dar fara "rezolvare intrefier"! ca si raspuns la subiect ,adica in povestea fazarilor infasurari primare in opinia mea sa strecurat o eroare...,in caz contrar(daca nu exista eroare) ati descoperit un nou principiu push-pull fara defazor(in cazul dumneavoastra etajul final/6080 nu poate fi si defazor asa cum apare schitat sau o alta posibilitate schita nu reflecta realitatea fizica si aveti in realitatea fizica un etaj final defazor).

Datele furnizate de dumneavoastra le consider reale fara retineri mai putin fazarea(eroarea).

Sigur o sa ne lamuriti.

Link spre comentariu

Foarte interesant experimentul un SE in contrafaza :aplauze eliminarea intrefierului aduce numai avantaje bravo don blue.....ma gindesc la o aplicatie cu tuburi tip dubla pentoda seria cornutelor :rade:

Link spre comentariu

Am mai repetat inca o data experimentul, transformatorul provine de la vechile televizoare romanesti SPORT si daca cineva detine asa ceva rog sa verifice vizual inceputurile infasurarilor P/S, eu zic ca nu am gresit...In fotografie am insemnat cu un marker pe transformator inceputurile acestor infasurari si corespondenta lor pe schema transformatorului !

IMG_1045.zip

IMG_1046.zip

IMG_1049.zip

Link spre comentariu

Blue sint curios cum ar arata experimentul pe un transformator E+I, sa zicem, cu doua tensiuni de filament de 6,3V si doua primare 0-115-230V, adica atunci cind toate bobinele sint in cuplaj direct.

Link spre comentariu

Uite cum gresesti blue ,prezinti date corect dar nu "ai prins miscarea cu fazari primar" ,dumneata practic nu ai flux-magnetic 0 in repaos(ai primarul L1-L2 conectat pe paralel in acest si functioneaza) altfel nici nu functiona.

post-18717-139829369802_thumb.jpg

Link spre comentariu

Prezentarea este reala sigur ca da ,va intreb cum avea transformatorul cele doua infasurari primare conectate in starea initiala ?(exista acea punte botezata strap initial acum in imagine) , poate asa o sa intelegeti.Blue cunosc aceste model transformator ca pe mine insumi.

Link spre comentariu

Nu contest ca merge si ca puterea scade de patru ori cu un final, dar merge pentru ca e legat CORECT nu ca in desen! In DESEN se anuleaza cimpul magnetic static dar SI cel dinamic, deci si semnalul audio. Daca ai la iesire semnal audio inseamna ca nici cimpul magnetic static nu se anuleaza ci se insumeaza, ca la orice SE. Daca ai incerca sa separi cele 2 C-uri ale miezului in timp ce e alimentat montajul ai constata ca se atrag puternic, nici vorba de anulare. Poate la notarea inceputurilor te-a incurcat faptul ca infasurarile sunt facute pe laturi opuse (ma gindesc eu, ca din alta parte nu vad de unde sa vina confuzia)

Link spre comentariu

Imi este greu sa cred ca Blue a incurcat fazele, adica eu cel putin, as ignora orice documentatie sau conectare precedenta si as determina fazele babeste intii... da' cine stie...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări