Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sony 570ES vs 590ES / BIPOLAR vs MOSFET

Postări Recomandate

• Răspunsuri 78
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

O schema asemanatoare are si ampliful meu Kenwood KA800 (facut prin 80 si ceva) , corectiile in bucla, seamana cu ceva scheme Luxman la etajul final. Se aude foarte precis si detaliat . Zgomot f mic cu vol la max. Nu am schimbat nimic in el desi m-ar tenta ,in special cativa electrolitici la niste decuplari si cei de pe alimentare. Am masurat de curiozitate deriva pe iesiri si este de 0,01v pe ambele canale, bias 60mA, 0,6v in bazele finalilor, exact ca in manual, nu s-a devalorizat nimic in atatia ani, racire heatpipe, traf zdravan zic eu de vreo 400w la ochi, pt 2x55w.

Mai are niste chestii ciudate la iesiri , are niste borne in plus notate cu offset cica pt imbunatatirea damping factor-ului. Nu le-am folosit pana acum. Daca puteti sa ma luminati in legatura cu aceast concept ''sigma drive'' :nebunrau: .

http://elektrotanya.com/kenwood_ka-800. ... nload.html

Imi cer scuze de offtopic.

Link spre comentariu

Sony au angajat proiectantii de la Luxman dar au facut compromisuri materiale mari .

Prea mari !

Imi puteti spune ce compromisuri au facut. Din punct de vedere al materialelor folosite si a calitati pieselor, personal nucred ca sa facut vrun compromis sau vrun rabat de la calitate.

Posted Image

Link spre comentariu

Am gasit sa dau 570es + o diferenta de banii pe un alt model de sony (un model imediat sub capu de serie)

Ce am observat la acest model este distorsiunile foarte mici pe sarcina de 4 Ohmi si anume 0.008%

Posted Image

Ce parere aveti despre aceasta schema ? credeti ca se apropie de high-end ? (corectia este tot ca la 570es)

Posted Image

Link spre comentariu

Schema postata ,cu dual j-fet cascod la intrare e o imbunatatire a etajului de intrare din schema prezentata anterior si functioneaza f.bine,ceea ce am afirmat anterior cu etajul de intrare "audiofil".In ceea ce priveste amplificatorul KA800,SIGMA DRIVE este o metoda simpla si eficienta de a reduce "interactiunea " cablurilor de conectare a incintelor si de a opri utilizatorul sa arunce bani pe cabluri "audiofile"-consta in esenta in conectarea la fiecare incinta a inca unui cablu de sectiune mica care preia semnalul de "eroare"-se gasesc amanunte suplimentare pe net.Nu conectati cablurile suplimentare fara o documentare prealabila-se pot arde unele rezistentela o conectare gresita.

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

Pana la urma am achizitionat si un 590es (cel cu mos-fet) pe langa 570es (cel cu bipolari)

Posted Image

TA-F570ES finali 2SA1215/2SC2921 (15A,160V,150W)

TA-F590ES finali 2SK1530/2SJ201 (12A,200V,150W)

Am facut o comparatie intre ele cu un selector de surse.

Urechea mea nu a reusit sa sesizeze vro diferenta pe niste boxe bass reflex de 3 cai.

Ambele avand aceasi schema cel cu mosfet avand doar cativa volti in + pe alimentare.

Pana la urma ce avantaj are cel MOS FET ?

Link spre comentariu

Daca schemele sunt bine concepute atunci urechiometric rar se pot sesiza diferente intre amplificatoare cu etaj final MOS fata de cele cu Bipolari, avantaje si dezavantaje sunt de ambele parti, spre exemplu etajele finale MOS au dezavantajul ca au nevoie de tensiune mai mare pentru a putea livra aceeasi putere, si asta deoarece tranzistorii FET se deschid la o tensiune mai mare fata de bipolari, pe de alta parte Bipolarii au dezavantajul ca si anume cu cat cresc numarul perechilor de finali cu atat mai solizi vor fi tranzistorii driver care trebuie sa-i deschida, in timp ce MOSfetii sunt comandati in tensiune, Bipolarii sunt comandati in curent, de aceea aproximativ indiferent de numarul perechilor de mosfeti folosit curentul necesar deschiderii lor va fi mic, foarte mic in comparatie cu bipolarii, insa in gama audio parerea mea este ca atata timp cat schema ce comanda etajul final respectiv este bine pusa la punct urechea umana nu poate sesiza diferente notabile, oricum parerile sunt mult impartite si subiective de cele mai multe ori.

Link spre comentariu

Daca aceea era intebarea fundamentala a topicului, trebuia sa o pui de la inceput, sa nu se mai chinuie oamenii sa raspunda despre diferente tehnice sau acustice...Raspunsul este - indiferent. Adica la "forja" nu mai conteaza atat piesele cat protectiile si racirea, iar din pdv al sunetului, in cea mai mare masura alimentarea si eventual protectiile.In caz ca nu te-ai prins, acele amplifcatoare nu sunt proiectate pt "forja" si cu atat mai putin pe sarcini reduse.Pt asa ceva cumpara unul pro. Eventual vezi modulele Leco...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări