Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Statie de lipit cu afisaj LED

briobit

Postări Recomandate

Daca ai integrate pe soclu normal (non augat) verifica daca nu ai probleme de contacte. Masoara si tensiunea de la sursa si pe microcontroler.Nu stiu ce versiune de cablaj ai dar daca a functionat pana acum nu va de ce sa-l inlocuiesti. Unii utilizatori se vaietau de o problema a traseului de masa de la mos-fet, la varianta de cablaj de la rusi eu nu am intalnit probleme.

Link spre comentariu

Postez aici toate materialele dupa care am realizat statia mea de lipit, in ideea ca mai cauta si altcineva cum sa realizeze treaba asta. Schema este clasica modelul Wolf numai ca am adaptat un voltmetru realizat cu ICL7107 pe partea de afisare a temperaturii.Atasamentele reprezinta in urmatoarea ordine1. schema origin2. schema Eagle3. cablaj4. cablaj cu piese5. pozitionare piese (aceste 3 pdf au fost realizate de userul IonutX caruia ii multumesc de ajutor)

Se mai pot pune odata schemele ?Mi s-a stricat HDD vechi si nu mai am nici o schema din electronicele realizare, si as vrea sa le colectionez din nou, in caz ca vreau sa repet schema.Si schema pentru afisajul LED din postul 2.Mersi.
Link spre comentariu
Vizitator marian_ariciuc

ultimile noutati: ca sa fie bine am busit sursa... am vrut sa masor tensiunea si surpriza, mi-a scapat un fir prin ea(ca e naked), a anulat instantaneu tensiunea de iesire(este in comutatie).amplificatorul munceste, creste tensiunea de iesire de la pinul 1.am incalzit letconul separat si am masurat tensiunea de la termocupla, creste liniar, fara variatii bruste.am inlocuit rezistorul variabil cu unul nou, nici o diferenta dupa inlocuirea componentei.este cineva prin Bucuresti care detine acelasi model de statie si care ma poate ajuta sa probez letconul?cred ca in urmatoarele ore va avea aceeasi soarta cu modelul wolf( :sparge: ), model care n-am reusit sa-l pun in functiune inca de la constructie.poate cineva sa repete fusebitii microcontrolerului? ii am dar vreau sa fiu sigur ca aia sunt....

Link spre comentariu

"Frumos" jocul de cifre. :jytuiyu Asa i-mi facea si mie cand aveam bucla de masa la IRFZ. Si am avut si o "mustață" de fludor abia vizibila. Ia cablajul la "puricat", sa nu fi facut si tu vre-o "mustață" pe cablaj. Succes.

Link spre comentariu

Fuse bits:

Low 0x24

High 0xD9

http://www.engbedded.com/fusecalc

Si mie mi-a facut figuri statia si am "potolit-o" trecand firele de alimentare a montajului (eu folosesc o sursa in comutatie de 12V) printr-un inel de ferita. Mi-a fost lene sa inlocuiesc firele si cu cele care erau am reusit sa fac 2 spire prin inelul de ferita.

Ca prin minune, de atunci statia merge impecabil.

Ar trebui testata si varianta asta.

Link spre comentariu

Am urcat un film pe youtubehttp://youtu.be/BMbFGXkGBKA

@marian_ariciuc,din cate vad eu in filmulet, acele salturi ale indicatiei de pe display sunt sincrone cu cuplarea/decuplarea sarcinii (rezistenta letcon-ului) in circuit. Daca am inteles bine schema este cu ATMEGA8 postata de Rety la pag.5?Problemele vazute pot avea legatura cu:- instabilitate a tensiunilor de alimentare: verifica VCC, AVCC si AREF- bucle de masa, decuplaje insuficiente pe VCC, AVCC, AREF catre GND- pinul ala de RESET este chiar in aer?Ca niste remarci generale legate de design/software:- este esential ca achizitia semnalului de temperatura sa se faca in momente de timp cand MOSFET-ul de putere nu este in regim de comutatie (ON sau OFF)...- se implementeaza un filtru tip moving average cat mai "lung" la semnalele achizitionate cu ADC-ul- este indicat ca momentul comutatiei MOSFET-ului sa fie sincronizat cu frecventa retelei ("zero cross detection") astfel zgomotul indus de comutatia tranzistorului este minimizatDaca toate cele indicate mai sus sunt rezolvate se poate implementa un PID in software, veti vedea astfel cum temperatura se stabilizeza la 2-3 grade fata de cea setata si ramane destul de "fixa" pe perioada folosirii letconului.Aveti codul sursa al proiectului?Daniel
Link spre comentariu
Vizitator marian_ariciuc

@ciocead4, da, este schema cu ATmega8 cu 3 memorii de temperatura de la Rety.si eu am avut impresia ca variatiile sunt sicrone cu ''actionarea'' rezistentei letconului;am masurat cu mai multe multimetre(inclusiv MAVO 35), tensiunile de alimentare 24V, 5V, Vref, tensiunea de la pinul 1 a LM-ului, sunt constante.la un momentdat am avut impresia ca e din cauza sursei, care a cedat si aia, din greseala mi-a iesit un pin si mi-a trosnit un optocuplor(MOC8112), ce nu se gaseste; varianta ca e din cauza tensiunii de alimentare din sursa in comutatie pica, pentru ca dupa ce am busit sursa, am alimentat cu 2 baterii 12V inseriate pentru a obtine 24V. filmuletul este realizat cand era alimentat din baterii.codul sursa nu il am, nici nu as fi atat de avansat intr-ale electronicii ca sa modific codul sursa.pinul de reset nu este in aer, are buton de off care a fost dezlipit intentionat de pe placa, sperand ca poate o fi el cauza(din cauza unei greseli pe cablaj, acel buton de reset mi-a dat batai de cap pana mi-am dat seama ca trebuie rotit la 90grade);din cauza ca nu mai am sursa de alimentare pentru aceasta statie, voi mai face ultima verificare: letconul; sper ca deseara ma voi intalni cu un user de aici de pe elforum sa probez letconul pe o statie la fel ca a mea-Rety(alta varianta de cablaj-Geomar); daca se constata ca nu letconul e problema, o voi scoate la vanzare ca defecta pentru cablaj si renunt la model(raman la statia Nostalgic care pana acum munceste fara ezitari).

Link spre comentariu

@marian_ariciuc,ai procedat corect cand ai alimentat statia din baterii, asta elimina suspiciuni legate de calitatea filtrajului, etc. Totusi, un PCB realizat prost poate inrautatii situatia alimentarilor, de exemplu daca returul de curent mare (cel determinat de circuitul letconului) este inseriat cu un ground de semnal mic (de ex. GND-ul ADC-ului), atunci in momentul comutatiei MOSFET-ului pot aparea caderi de potential de zeci de mA ce perturba citirea ADC-ului. Nu cred ca alt letcon ar imbunatatii functionarea, dar nu strica un test. In schema Rety , pinul ala de Reset pare not-connected , in mod normal la AVR se connecteaza la VCC printr-un rezistor de 10K.Pacat ca nu aveti codul sursa, as fi putut arunca un ochi pe acolo si eventual sa va propun modificari/imbunatatiri.Daniel

Link spre comentariu

OFF: imi place foarte mult statia realizata de colegul ciocead4 dar situatia mea financiara nu imi permite sa bag niste milioane intr-un letcon Weller ( al carui calitati nu le contest, este foarte bun), de aceea inca visez la o adaptare a statiei Dvs pentru un letcon Pensol.

Stima.

Link spre comentariu

OFF: imi place foarte mult statia realizata de colegul ciocead4 dar situatia mea financiara nu imi permite sa bag niste milioane intr-un letcon Weller ( al carui calitati nu le contest, este foarte bun), de aceea inca visez la o adaptare a statiei Dvs pentru un letcon Pensol.

Stima.

E adevarat pretul letconului Weller e prohibitiv... daca vreodata va pica in mana un astfel de letcon de okazie la pret OK, nu ezitati sa-l luati, merita din foarte multe puncte de vedere. La proiectul eSol am aplicat toate tehnicile de proiectare a circuitului si a software-ului pe care le-am enumerat mai sus, astfel ca din punct de vedere al achizitiei semnalului, procesarii lui si al buclei de control al temperaturii lucrurile au dat cele mai bune rezultate.

Cat despre o reproiectare a statiei mele pentru Pensol, se poate face, mai ales ca s-au oferit colegi de forum sa ajute cu realizarea PCB-ului, dar sa vedem cum facem cu timpul liber...

BTW @briobit, in cele cateva versiuni de software ale eSol lucrurile s-au imbunatatit si mai mult, varianta prezentata pe Youtube este pe un software incipient, intre timp temperatura s-a stabilizat si mai mult iar display-ul a preluat niste functii suplimentare foarte utile (heating indicator, standby).

Link spre comentariu

Va multumesc ca aveti in vedere si acest aspect legat de adaptarea pentru Pensol .... cu timpul liber ... si la mine este putin spre inexistent.

@Adi - varful a crapat de nebun sau in urma unui soc?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări