Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Statie de lipit cu afisaj LED

briobit

Postări Recomandate

La fel am procedat si eu, din sursa 24V/~3.5A, cu LM317, montat direct pe carcasa statiei (din aluminiu); cu un semireglabil multitura am setat 5V la iesirea LM-ului. Mosfetul IRFZ44 lucreaza rece cu letconul Pensol.

Link spre comentariu

Alimentand din 24 Vcc,trebuie sa-i pui un radiator la stabilizatorul de 5 V. Se incalzeste destul de mult fara radiator. Personal asa am procedat. Cat priveste MOS-FET-ul, la mine nu se incalzeste. Poti folosi si varianta lui Adi.

Link spre comentariu

Initial am construit sursa de 5V cu 7805, dar am constatat din teste ca se incalzea exagerat. Ajungea la un moment dat la un echilibru, dar temperatura era foarte mare si fiind in carcasa, incalzea tot montajul, asa ca am schimbat pe LM317.

post-64647-139829693806_thumb.jpg

Link spre comentariu

Montat pe exact acelasi radiator, LM-ul era cald, dar nu fierbinte, dupa aprox.30-40 minute de functionare, in schimb 7805 era fierbinte in acelasi interval de functionare.Am folosit un LM317 mai vechi (cu sigla Motorola),recuperat dintr-un montaj de prin anii 90, cu radiatorul de pe capsula vizibil mai gros, fata de LM-urile achizitionate recent, si lucreaza abia caldut - montat nu pe radiatorul din foto ci pe carcasa din aluminiu a statiei.

Link spre comentariu

Am avut si eu ceva de genu in cap cu lm 317 dar ma gandeam ca e aceeasi treaba ca la 7805 ... tensiunea aia in plus trebuie scapat de ea cumva si cu cat diferenta intre intrare si iesire e mai mare rezultatule e elementul regulator mai fierbinte, dupa capul meu asa cum cele 2 capsule sunt la fel fizic , amandoua au limita de 1 amper , rezultatele (termice ca alea ma dureau) trebuie sa fie aproximativ la fel ....Am rezolvat problema cu un traf mic de pcb care scoate 8-9 volti urmat de 7805 care e rece pot sa spun, care tine partea de comanda.Ca am facut bine sau nu orice critica e binevenita.

Link spre comentariu

E o solutie, daca ai avut loc in carcasa, de ce nu?!Dupa experimentul nesatisfacator cu 7805, ma gandeam chiar sa extrag PCB-ul dintr-un incarcator de telefon si sa utilizez cei 5V pentru a alimenta "main board-ul".Fiind insa constrans de spatiul limitat din carcasa aleasa, am ramas la solutia cu LM.

Link spre comentariu

Tot datorita disipatiei de caldura linga montaj(carcasa mica) eu am ales alimentarea in comutatie cu MC34063a (conectata la tensiunea de 23v de la alimentatorul de laptop modificat) iar cablajul are 27/41 mm --- si asta folosind piese normale (nu smd, caz in care ar fi fost si mai mica) . Pentru comoditate se poate si cu LM 7812 urmat de un LM7805 caz in care puterea disipata se va imparti pe cele 2 integrate.Per total caldura degajata va fi aceeasi dar nu se va mai incalzi excesiv nici unul din ele . Succes!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări