addytzu_123 Postat Iunie 19, 2013 Partajează Postat Iunie 19, 2013 Salut! Am urmarit de ceva vreme acest topic, si m-am decis sa incerc un DIY dupa schema statiei de lipit, prezentata de Briobit intr-o arhiva cu toate fisierele - pag 19 - (varianta ruseasca cu Atmega).Am pastrat "placa de baza" si am refacut partea de afisare, pentru a se potrivi in carcasa. Am utilizat un Pensol SL30, varianta ESD si pot spune ca sunt foarte multumit de cum se comporta.Tinand cont de toate sfaturile celor care realizat deja statia, pot spune ca a functionat "din prima", fara niciun impediment. Din ce am experimentat, nu am observat o variatie mai mare de 2-3 grade in afisare, ceea ce mi se pare mai mult decat multumitor pentru o statie home-made.Mai jos cateva poze cu ea incasetata. Link spre comentariu
mcross Postat Iunie 19, 2013 Partajează Postat Iunie 19, 2013 @addytzu_123 Felicitari pentru realizare! Arata super! Eu doar azi am primit letconul si care se pare ca este identic cu cel folosit de tine. Mi s-a luat o piatra de pe inima dupa ce am vazut ca functioneaza si cu modelul asta de letcon.Din pacate la mine nu a functionat din prima, doar partial, mai exact partea "digitala". Am refacut cablajul si dupa ce mut piesele sper sa mearga si la mine. Link spre comentariu
addytzu_123 Postat Iunie 19, 2013 Partajează Postat Iunie 19, 2013 Multumesc ! Va merge cu siguranta. Dupa cum vezi, am inlaturat mufa cu care vine letconul si am instalat una metalica, cu retinere, mai solida, pastrand configuratia pinilor. Utilizand "placa de baza" din arhiva de la pag 19, si piese de calitate, statia va merge garantat. Succes ! Link spre comentariu
adicontakt Postat Iunie 19, 2013 Partajează Postat Iunie 19, 2013 la mine schema ruseasca cu atmega nu functioneaza cu letcon hakko (alt tip de termocupla se pare)superba cutia 'de unde ai luat-o? inca ceva ON la statie se face si pe T+ si pe T- Link spre comentariu
addytzu_123 Postat Iunie 19, 2013 Partajează Postat Iunie 19, 2013 Nu cunosc ce model de termocupla foloseste letconul hakko, poate are PTC (ca si Weller)?!Cutia am achizitionat-o (reclama e neintentionata) de la t.....m......e. De fapt cutia am luat-o dupa dimensiunile transformatorului (24V/3.3 A). Daca ai nevoie de codurile lor, le pot trimite pe mp.La versiunea de soft pe care o am, "On" face numai din "T-". Cand apas "T+" nu iese din starea "Off". Link spre comentariu
mcross Postat Iunie 21, 2013 Partajează Postat Iunie 21, 2013 Am refacut montajul cu alt cablaj si am avut aceeasi problema, insa pana la urma, aseara dupa multe ore de smuls parul din cap, am descoperit ce nu era in regula.Asa cum am banuit a fost din cauza cablajului (greseala de proiectare ).Cablajul l-am proiectat dupa ultima versiune (cea care inca un TL431), insa mie personal nu-mi place cum merge, asa incat raman la varianta initiala cu rezistorul de 1,5K spre +5V.Nu arata prea bine montajul, dar important este ca merge.Mai am de lucru pentru ca din cauza dimensiunilor carcasei pe care am de gand s-o folosesc nu pot merge pe varianta cu transformator, asa incat am ales sa folosesc o sursa in comutatie de 12V/5A si un step-up converter 12V-24V.Tare mult sper sa nu mai apara si alte belele.@addytzu_123 ai schimbat cumva varful letconului? Intreb pentru ca in pozele postate de tine pare un varf mai "finut" comparativ cu cel pe care il am eu. Link spre comentariu
addytzu_123 Postat Iunie 21, 2013 Partajează Postat Iunie 21, 2013 Cand am achizitionat letconul, i-am mai luat si doua varfuri "de rezerva", unul de 0.5 si altul de 0.3, pentru lipituri mai fine.In foto apare cel de 0.5. Link spre comentariu
Vizitator marian_ariciuc Postat Iunie 21, 2013 Partajează Postat Iunie 21, 2013 Eu doar azi am primit letconul si care se pare ca este identic cu cel folosit de tine. Mi s-a luat o piatra de pe inima dupa ce am vazut ca functioneaza si cu modelul asta de letcon.si eu tot dintr-ala am...merge super...Pensol SL30-CEIsa dublezi firul de minus care vine de la mufa(termocupla) la cablaj...vei vedea imediat diferenta. Link spre comentariu
mcross Postat Iunie 21, 2013 Partajează Postat Iunie 21, 2013 Multumesc mult de "info"!Insa sunt putin nelamurit. Sa pun 2 fire in paralel sau ar avea acelasi efect daca as folosi fir mai gros?Acelasi artificiu sa-l fac si pentru plus-ul termocuplei sau numai la minus?Ca si lungime a firelor de la montaj la mufa, sa pozitionez mufa cat mai aproape de circuit sa nu am sarme prea lungi, nu? Link spre comentariu
GanMark Postat Iunie 21, 2013 Partajează Postat Iunie 21, 2013 firele cat mai scurte si merge cu 2 fire in paralel dar pt estetic poti pune unul mai gros......si la plus..... Link spre comentariu
mcross Postat Iunie 21, 2013 Partajează Postat Iunie 21, 2013 Multumesc din nou tuturor pentru informatii si sfaturi! Am testat azi dupa masa montajul si cu letconul, alimentat la 24V, insa din sursa mea de laborator care nu scoate mai mult de 1A (sursele de 10A la care lucrez, nu sunt inca gata ). Deci si la 1A statia se comporta ok, atata doar ca dureaza mai mult pana se incalzeste letconul. Ce nu-mi place este ca se incalzesc destul de tare stabilizatoarele, am folosit unul de 12V urmat de cel de 5V. Trebuie sa le tin sub observatie. Mosfet-ul e ok, chiar rece, insa si aici trebuie sa fiu atent cand voi folosi o sursa capabila de mai mult de 1A. Eu am folosit IRF7413A, asta am avut la indemana, dar mai important (consider eu) se deschide complet si la 4,5V. Pentru step-up converter am de gand sa testez varianta asta: http://www.seven-segments.com/index.php ... 5&idcat=41 Link spre comentariu
XAN77 Postat Iunie 22, 2013 Partajează Postat Iunie 22, 2013 Dar incearca sa studiezi smps-ul ala de 12V/5A ce vrei sa-l folosesti, poate sunt sanse de modificat iesirea sa scoata mai mult si scapi de convertorul ridicator. Link spre comentariu
mcross Postat Iunie 22, 2013 Partajează Postat Iunie 22, 2013 @XAN77 - mi-a trecut si mie prin cap solutia asta, insa m-am gandit ca poate e prea mult sa ridic cu aproape 12V tensiunea de iesire, doar modificand divizorul rezistiv a lui TL431.Sursa e construita cu un controller smd SOT23-6 si am cautat de mi-au iesit ochii documentatia. Integratul marcat "6853G19" s-a dovedit a fi SP6853 pentru care am gasit datasheet-ul.Pana la urma mi-am facut curaj si am schimbat o rezistenta din divizorul rezistiv (era 27K si am pus 56K), astfel ca tensiunea de iesire este acum 22,44V. Va trebui sa schimb si condensatoarele de la iesire, care sunt de 25V, insa e cam la limita. Integratul era initial alimentat cu 16V, acum are 30V, destul de aproape de maximul admis 36V.Am testat astfel si statia si este ok, merge. Am mai schimbat si stabilizatoarele de 12V, respectiv 5V. Cel de 5V este ok, insa cel de 12V se incinge rau si asa (77 grade, capsula TO220), probabil ii voi pune radiator. Sau sa maresc rezistentele de la afisaj de la 220 Ohmi la 470 Ohmi (comform schemei) si atunci va scadea consumul care acum este in jur de 65mA.Cat despre Mosfet, se comporta impecabil, desi e SMD, nu se incalzeste mai tare de 32-33 grade. Link spre comentariu
XAN77 Postat Iunie 22, 2013 Partajează Postat Iunie 22, 2013 Ei asa da. 22,4 e suficient, 21-22 e ok, multi chiar folosesc intentionat la tensiuni mai mici ca sa menajeze rezistenta letconului. 7812 se incalzeste ca e normal, e marisoara caderea pe el, pune-i radiator. Link spre comentariu
mcross Postat Iunie 22, 2013 Partajează Postat Iunie 22, 2013 Si eu sunt multumit de tensiunea de 22V, sper sa si tina sursa cat mai mult.Da, voi pune un radiator, nu am de ales.@XAN77 multumesc pentru imbold! Acum vine pasul cu reglajul, dupa care sa "inghesui" montajele in carcasa. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum