Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Statie de lipit cu afisaj LED

briobit

Postări Recomandate

Din acel potentiometru se fac niste reglaje de temperatura, astfel ca la mine prin tatonari repetate am ajuns sa pun o valoare de 300k, astfel temperatura minim a statiei este in jurul temperaturii de 170 grade.

Link spre comentariu

Mda.. :cry: Am 3 optiuni:-cumpar unul de la magazinul local care vinde scump..... :bataie -sau caut prin televizoare...radiouri.(stricate)..un poteniometru mare :sparge:-sau pun un potentiometru cu valoarea de 500K

Link spre comentariu

Nici eu nu am avut de 4.7 mega si am inceput cu 3 rezistente de 1 mega inseriate si am tot scazut valoarea pana in momentul in care la minim din potentiometrul de 10k (cel care stabileste minimul si maximul de temperatura al statiei) am obtinut o temperatura de 170 grade ( o sa intrebati ce e cu 170 de grade astea)Temperatura asta de 170 de grade am gandit eu dupa capul meu ca imi este suficienta ca prag minim, sub temperatura asta nu prea am de lipit.DECI: prin modificarea semiregabilului de 4,7 mega eu am stabilit pragul minim de temperatura al potentiometrului de 10k care stabileste gama de temperatura a statiei.Daca bat campii rog sa ma corecteze cineva.

Link spre comentariu

salut,avand la baza statia cu atmega 8 cu afisaj cu 3 digiti vreau sa fac un dispozitiv care sa topeasca ceara si sa o mentina undeva in jurul valorii de 50-60 gr C. Dispozitivul este compus dintr-un vas de vreo 800 ml apreciez eu ce are un strat de teflon la interior. pe fundul vasului am prins o rezistenta de incalzire recuperata de la filtrele de cafea de vreo 850w. intre vas si rezistenta am pus pasta termoconductoare pentru un trensfer mai bun. statia va fi modificata pentru a comanda rezistenta de incalzire. in locul mosfetului va fi pus un tranzistor care va comanda un Optotriac care la randul lui va comanda un triac bt138 zic eu. senzorul de temperatura va fi o temocupla de tip k ce va sta in vas, recuperata de la un aparat de masura chinezesc.utilitatea acestei masinarii a groazei este pentru sotie sa se epileze cu ceara iar eu ca un electronist pasionat ce sunt am zis sa ma dau mare in fata ei. :))ce parere aveti de acest proiect?

Link spre comentariu

trebuie sa ai in vedere ca rezistenta cu pricina este proiectata sa mearga cu lichid in ea(adica ii face racirea) , deci trebuie ca termocupla sa fie montata pe vas aproape de rezistenta cu atat mai mult daca vasul e subtirerezistenta va incalzi doar partea de jos a vasului si ii va trebui mai mult timp sa aduca ceara la starea lichidaprocesul asta nu poti sa l grabesti prea tare (caldura latenta la transformarea din solid in lichid... etc)as sugera sa tii vasul cu ceara intr un alt vas (mai mare) cu apa care sa fie incalzit de rezistenta amintita Sper sa nu fim off topic

Link spre comentariu

Pentru userul DINBOOO. Referitor la propunerea ta de a adapta o statie de lipit pentru a face un recipient sa mentina o anumita temperatura, exista o varianta mult mai simpla si mai ieftina, respectiv utilizarea unui termostat tip AIRPAX seria 6700 in capsula TO 220 care se gaseste in varianta normal inchis sau normal deschis sub codul 67L070P (L= limit open on rise) sau 67F070P (F= fan close on rise), termostatele opereaza in gama 40-130 grade depinde de valoarea indicata pe capsula.Am experimentat un montaj cu un astfel de termostat pentru un cooler la un televizor la care se stricase partea de termostatare si lucrează destul de precis in sensul ca termostatul folosit de mine inchidea circuitul pe la 75 de grade si deschidea la 54 de grade. Din foaia de catalog iti poti alege valoarea de lucru pe care o doresti.

Link spre comentariu

multumesc pentru raspunsuri. am mers pe ideea de termostatare cu atmega 8 si termocupla de tip k deoarece o sa am nevoie de temperaturi diferite, o temperatura pentru utilizare, una pentru arderea parului etc. in plus nu stiu exact la ce temperatura se poate folosi ceara 50-60 gr C deci imi este util acest modul care imi permite sa reglez la grad temperatura. termocupla va sta in jumatatea de sus a vasului, nu langa rezistenta. vreau sa-mi afiseze temperatura lichidului nu cea a rezistentei.acum nu stiu cum o sa se comporte triacul care va comanda rezistenta. e un bt138-600 si vad ca merge cu pana la 600v si pana la 12a. rezistenta are 850w, sper sa tina la 220v si app 4a asta teoretic, sa vedem practic ce se intampla.rezistenta este integrata intr-un corp din aluminiu iar vasul este deasemenea din aluminiu. au contact pe o suprafata mare iar materialul permite transferul termic lesne.in curand va pun si cateva fotografii.multumesc!

Link spre comentariu

Daca lucrezi cu atentie o sa mearga sigur ,eu am dezvoltat o plita pt. smd cu schema de la statia de lipit cu Pic 16F873A de la @Danut willy si merge impecabil.O precizare tin sa fac am folosit termocupla tip J nu K in ciocanele de lipit nu este termocuplaK.

Link spre comentariu

Da este o schema destul de buna,eu am fost multumit am folosit-o la alte aplicatii, ca statie de lipit am facut una de'' amorul artei'',eu sunt fan Weller si am tot ce tine de tehnica lipirii ,dezlipirii aparatura de la aceasta firma

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator rvlad

Am realizat si eu aceasta statie de lipit (pag5 @RETY) si am nevoie de o metoda de a scadea tensiunea de alimentare a letconului cu 5V (am masurat cu letconul in functiune si aceasta este de 29V, iar in gol 35V). Ce imi recomandati? Transformatorul folosit este unul toroidal de 24V 4A, filtrarea 5700uF.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări