Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Statie de lipit cu afisaj LED

briobit

Postări Recomandate

Ma repet inainte sa pui integratul in soclu sa verific sa ai corecte tensiunile +5 v si - 5v fata de GND si atentie sa nu lipesti placuta cu cifre invers, vezi ca am poze mai in urma cu ea ... a si sa nu uit daca alimentez montajul de la o tensiune mai mare de 8 volti ~ sa pui un mic radiator sub 7805 ala ca o sa se incalzeasca, in rest atentie si rabdare :da

Link spre comentariu

oke. multumesc pentru sfaturi.as mai avea o intrebare in legatura cu cele 3 rezistente.Rx1 = ?Rx2a = ?Rx2b = ?Eu am masurat tensiunea pe termocuplu si am gasit in jur de 13 -14 mV , deci ma incadrez in prima categorie din tabel ? Ce inseamna Rovidzar ? dar NincsSemireglabilul multitura ce regleaza ?

Link spre comentariu

Pai le alegeti din tabelul acela din stanga in functie de ce capat de scala doriti la voltmetru.La statie am folosit cap de scala 2 volti si am asa:Rx1 - 100 ohmiRx2a - 1 kRx2b - 9.1 k( nincs din tabel parca insemna lipsa)nu uitati de montajul mic cu LM 358 intre voltmetru si termocupla, fara asta arata cifre aiurea

Link spre comentariu

Are ceva daca folosesc un voltmetru 0-9.9V 0.1% eroare ?ICL7107 e cat un voltmetru gata facut daca mi-l iau nou, nu are rost sa investesc atat, plus ca si ledurile nu sunt chiar f ieftine.

Link spre comentariu

off ... deci la iesirea din termocupla avem o tensiune de ordinul zecilor de milivolti (undeva la 20 - 22 mv la temperatura maxima), acum montajul acela mic primeste aceasta tensiune pe care o amplifica ce cateva ori astfel incat daca avem un termometru lipit de varf reglam din semireglabilul de langa LM358 pana cand avem pe ecranul voltmetrului cat arata termometruladica daca pe termometru am 200 de grade sa zic, reglez din semireglabil pana cand pe voltmetru am 200 ( in cazul meu 2 volti cap de scala la intrare avem 200 mv) deci pe voltmetru tau teoretic vei putea amplifica cat ii dai tu din semireglabilul ala

Link spre comentariu

Aha, ok, am inteles modul de functionare. Multumesc pentru explicatii. Am sa-mi comand voltmetru si cat vine intr-o luna am timp sa studiez problema.Reglarea se poate face si dupa tabelul din prima pagina cu temperatura in functie de tensiune nu ?

Link spre comentariu

Deci dupa mai multe calcule tinand cont de voltajul de pe termocupla si temperatura am calculat ca este nevoie de un gain de 24.5 pentru scala mV si un factor de amplificare de 245 ori pentru scara V.Am facut simularea in Proteus tinand cont de formula GAIN = (R1+R2)/R2. Ar iesi 24.5 = (R1+1000)/1000, deci teoretic R1 adica potentiometru ar trebui sa aiba 23.5k.Am facut simularea punand rezistenta de 23.5k in loc de potentiometru dar imi amplifica gresit, ceva nu e bun.LM358N poate sa faca amplificarea de 245 ori a voltajului?LE: Asta e pentru termocupla de tip K ce am calculat. Asa e si termocupla la Pensol nu ?

Link spre comentariu

- da se refera la termocupla de tip K- cum spuneai din schema ca avem GAIN = (R1+R2)/R2. daca avem R1 = 1000 ohmi si R2 = 1 ohm (sau multipli de 10 ca sa iasa usor in calcule) cat este amplificarea (cel putin teroretic, pratic nu am incercat)GAIN = 1000 + 1 / 1 ... corect?ca sa aveti faptele reale executati montajul cu LM 358 si aplicati la intrare tensiunea de pe termocupla, apoi cu un voltmetru conectat la iesire, jongland din semireglabil observati ce tensiune aveti la iesireca sa nu stati sa incalziti termocupla din letcon folositi urmatorul montaj, care pe iesire va genereaza tensiuni de ordinul milivoltilor

Link spre comentariu

Stiti cumva diferenta dintre PENSOL IRON-ESD si PENSOL-IRON-N? ESD-ul este mai ieftin, este model mai vechi, e diferit sau de ce e mai ieftin ?Am vazut ca rezistentele de schimb se folosesc la ambele modele.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări