Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

alimentare afisoare 7 segmenti

Vizitator cata1q

Postări Recomandate

• Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• edy_wheazel

3

• alex_hobeanu

2

• miron1947

2

• yo9hnf

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Uite aici cum sunt grupate ledurile dintr-un display cu 7 segmenti :

Posted Image

Penru a renunta SI la rezistente ar insemna sa alimentezi fiecare led la maxim 3V (ca la brelocurile cu playboy de prin anii '90 - doua baterii inseriate).

Daca de exemplu vrei sa afisezi o cifra, sa zic 2, te uiti ce leduri corespund : a,b,g,e,d si le aprinzi doar pe acestea.

Link spre comentariu
Vizitator cata1q

mersi baieti pt indrumare. ma refeream la aprinsul ledurilor. ceea ce mia explicat yo9hnf. acum mai ramane sa vad cum sunt pinii de intrare de la afisor . dat fiind faptul ca am un afisor cu 2 cifre. multumesc. si banuiesc daca pun o baterie de 1. 2 v o sa am o luminozitate mai mica , nu?

Link spre comentariu

In primu' rand trebuie sa vezi care sunt pinii pe care alimentezi, de intrare sunt toti. Daca scrie ceva pe el cauta un datasheet sa vezi corespondentii, si in primu' rand tipul afisajului (anod sau catod comun).

Link spre comentariu

Tensiunea pe segment ( la digiti de dimensiuni mici ) este in jur de 2V, la 1,2 sau 1,5 nu se intampla nimic. Pentru identificarea segmentelor poti sa folosesti doua baterii de 1,5V (R6 sau AA) legate in serie, deci 3 V si un rezistor de 100... 470 ohmi pe care il legi tot in serie, pe plus sau pe minus. Asta bineinteles daca sunt digiti de mici dimensiuni, la cei mari sunt mai multe leduri legate in serie pe fiecare segment si tensiunea de aprindere este mai mare. Cel mai simplu este sa cauti pe net informatii despre respectivul afisor, altfel pierzi ceva timp pana identifici toate segmentele, mai ales daca sunt mai multi digiti intr-o singura capsula. Referitor la decodoarele de segmente, nu este obligatoriu sa le folosesti dar depinde de aplicatie. Toate sistemele digitale functioneaza in sistem binar deci informatia numerica este in format BCD si pentru a putea fi afisata trebuie convertita in format 7 segmente sau in alte formate (5x7 de exemplu). In cazul unui microcontroler poti sa folosesti iesiri individuale pentru fiecare segment si sa implementezi in soft o tabela de conversie din binar in 7 segmente dar lucrul acesta consuma resurse si este inutil daca se afiseaza doar cifre si se foloseste in general cand trebuie afisate si litere sau diverse simboluri care se pot afisa pe 7 segmente.

Link spre comentariu
Vizitator cata1q

edy am gasit catod comun la unul dintre ele si la celalat nu se aprinde nici cum(ceea ce nu mi se pare in regula. dar ar trebui sa fie la fel dat fiin faptul ca sunt in acelasi modul). alimentarea am reusit sa o fac cu o baterie AAA de 1.5 V

Link spre comentariu
Vizitator cata1q

dat fiind fatul ca nu gasesc nici o informatie (nu are nici un cod scris pe el) o sa caut cum mi-a zis alex, cu bateria legata cu o rezistenta. conteaza de ce putere e rezistenta(am una de 4 W)?

Link spre comentariu

nu gasesc nici o informatie

Vedeti aici daca nu corespunde unul cu ce aveti Dvs. sunt abele variante cu catod comun si cu anod comun.Vedeti ca fiecare digit(cifra) are catodul sau anodul comun separat, pentru o eventuala multiplexare.

Afisor led.pdf

Link spre comentariu

In cazul tau nu conteaza puterea rezistorului. Tu trebuie sa intelegi o chestie, ledul este in esenta o dioda si are caracteristicile unei diode, chiar daca face lumina ca un bec. Becul este in esenta un rezistor, chiar daca si rezistenta lui interna variaza in functie de curentul ce trece prin el, limitele sunt mult mai mici decat la un led. Tensiunea pe un led este relativ constanta, ceea ce trebuie modificat pentru a obtine o intensitate variabila este curentul ce trece prin el, in cazul unui segment maxim 15...20 de mA, uzual sub 10 mA. Din acest motiv ledurile se inseriaza cu rezistoare, la 1,5V nu se aprind iar la 3V se defecteaza daca sunt alimentate direct. Conteaza si rezistenta interna a sursei de alimentare, care in unele cazuri le salveaza dar asta este deja alta poveste.

Link spre comentariu
Vizitator cata1q

miron1947 -am reusit identificarea dupa acest fisier. anod comun . multumesc. am reusit sa le aprind.alex_hobeanu- am inteles cum sta treaba. am procedat dupa cele spuse de tine. cat despre microcontroler zic sa vorbim in celalat tread sa nu amestecam subiectele.va multumesc pt sfaturi

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări