Vizitator iosifro Postat Ianuarie 14, 2012 Partajează Postat Ianuarie 14, 2012 Buna ziua, Vreau sa ajut pe cineva sa repare un scaner mai vechi marca Genius care nu functioneaza deloc, nici macar nu i se aprinde ledul cand este bagat in priza. Nu stiu sa masor si nu am cunostinte de electronica, dar daca ar fi vorba doar de schimbat respectiva piesa m-as descurca. L-am demontat si intre placa cu componentele si carcasa e un semn maro ca de ars. In dreptul semnului am identificat o piesa mica, neagra si dreptunghiulara care are 3 pini pe o parte si un fel de tablita de cealalta parte. Pe ea scrie BC sau 8C, dar inclin spre BC. Suprafata piesei este usor topita asa ca daca mai scria ceva nu se mai poate citi. Mai jos am atasat poze. Imi puteti spune va rog daca pot gasi o astfel de piesa, poate si un eventual pret si daca o data cu arderea/topirea ei e posibil sa se mai fi ars si altceva? Este posibil chiar daca este ea topita sa fie alta problema? Ar putea fi inca functionala asa topita si cu pata de ars in dreptul ei pe carcasa?Va multumesc Link spre comentariu
__farad__ Postat Ianuarie 14, 2012 Partajează Postat Ianuarie 14, 2012 este un tranzistor si la cum arata nu mai este bun de nimic. Problema este ca tranzistoarele nu pocnesc asa din senin. Ceva trebuie sa le forteze ca sa pocneasca asa. Oricum trebuie inlocuita ca sa iti dai seama daca mai ai si alta problema (nu este scumpa asa ca nu e mare paguba daca pocneste iar). Fara cunostinte de electronica este mai greu sa identifici ce a dus la acest defect dar poti incerca. Da mai multe detalii despre scanner-model pe ce placa se afla piesa cu pricina (sau ce facea placa respectiva daca stii) orice ne-ar putea ajuta sa gasim o schema ca sa stim ce facea acel tranzistor (pare a fi pe stabilizare dar nu se vede clar ce alte piese are langa el). Si de asemeni ce scrie pe placa in dreptul lui (de regula Q urmat de numere). Link spre comentariu
Vizitator iosifro Postat Ianuarie 15, 2012 Partajează Postat Ianuarie 15, 2012 In primul rand va multumesc pentru raspuns.Modelul scanerului este Genius ColorPage HR7X Slim. De la placa pe care este tranzistorul topit pleaca un cablu spre motorasul care misca senzorul, un cablu spre butoane si led (care nu se vede bine in poza fiind senzorul in dreptul mufei de conectare) si un alt cablu spre senzorul de citire. In placa respectiva intra alimentarea si cablul spre calculator (poza5). Senzorul are si el o placuta verde cu piese pe ea si alte piese sub el (poza 1).Deasupra piesei scrie Q4. De asemenea intre piesa si cea din dreapta ei cele 2 linii albe sunt galbene (poza 2). Nu stiu daca asa trebuiau sa fie sau sunt si ele arse de la tranzistor.Am atasat mai jos poze.Va multumesc Link spre comentariu
__farad__ Postat Ianuarie 15, 2012 Partajează Postat Ianuarie 15, 2012 Daca ne poate ajuta cineva cu o schema. Ca sa stim cu ce sa inlocuim tranzistorul ala. Link spre comentariu
Vizitator iosifro Postat Ianuarie 18, 2012 Partajează Postat Ianuarie 18, 2012 Poate cineva sa ma ajute va rog?Multumesc Link spre comentariu
Vizitator iosifro Postat Ianuarie 22, 2012 Partajează Postat Ianuarie 22, 2012 Chiar nu ma poate ajuta nimeni va rog? Link spre comentariu
Spammer Postat Ianuarie 22, 2012 Partajează Postat Ianuarie 22, 2012 Chiar nu ma poate ajuta nimeni va rog?la ce calitate au pozele, nu prea.... iar pana nu faceti rost de un datasheet al placii la fel.... nimeni nu stie pe ghicite ce serie ar aveat tranzistorul respectiv... sau ce valori au celelalte piese pe langa el... cel ma i corect putetiposta la servici si contra-cost va puteti intelege cu un alt membru al forumului care va poate ajuta....Ati masurat voltajele pe placa pe langa? Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 22, 2012 Partajează Postat Ianuarie 22, 2012 Salut,poate daca afisezi ceea ce scrie pe placuta scanerului si ceea ce scrie pe placuta defecta(coduri,model...)ai mai multe sanse de a gasi ceva. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum