Vizitator Other Postat Ianuarie 14, 2012 Partajează Postat Ianuarie 14, 2012 Zilele trecute ma intrebam cum as putea sa scot apa din fantana fara a consuma curent el si sau a folosi metoda clasica -galeata.Si asa am facut desenul de mai jos. E posibil sa funcioneze asa ceva? Ma gandesc ca, daca functiona, l-am fi vazut peste tot. :DPrincipiul ar fi urmatorul: rezervorul contine o cantitate de lichid a carui greutate este mai mare decat cea existenta pe tubul subtire. Daca dam drumul la apa din rezervor, poate trage apa din fanatana continuu? Link spre comentariu
alex14 Postat Ianuarie 14, 2012 Partajează Postat Ianuarie 14, 2012 poate ca da, daca umpli tu rezervorul prima data deoarece apa din fantana no sa intre in rezervor daca acesta e gol. sau daca tragi aer din gaura din care iese apa din rezervor astfel incat presiunea sa traga apa din fantana in rezervor, apoi apa va ramane in el tot timpul. dar daca se sparge cumva apa va cobori din nou in fantana. Link spre comentariu
Vizitator Other Postat Ianuarie 14, 2012 Partajează Postat Ianuarie 14, 2012 heh... "poate"... asa mi-am zis si eu insa, am nevoie de un raspuns concret Pe scurt, privind la desen, ce se intampla cand voi lua dopul de la rezervor? http://www.elforum.info/download/file.php?id=11645 Link spre comentariu
alex14 Postat Ianuarie 14, 2012 Partajează Postat Ianuarie 14, 2012 daca vei lua dopul apa va curge, dar partea grea e cum faci ca apa sa intre in rezervor. furtunul care coboara in fantana trebuie sa ajunga cat mai adanc pt ca presiunea e mai mare la adancime mai mare. ca sa ajunga apa in rezervor trebuie ca la gura rezervorului sa tragi cumva aerul ca apa sa intre in el si sa ramana acolo..doar bagand furtunul sau tubul in fantana rezervorul nu se va umple. asteapta sa-si spuna parerea si altii Link spre comentariu
goe67 Postat Ianuarie 14, 2012 Partajează Postat Ianuarie 14, 2012 fantezie!. cind iei dopul va curge putina apa si va intra aer care va ajunge in pct cel mai inalt unde se va separa coloana de apa in doua apoi fiecare parte va curge sub actiunea gravitatiei respectiv din acel punct in fintina si bazinul daca este mai jos pe gaura dopului pina se goleste Link spre comentariu
alex14 Postat Ianuarie 14, 2012 Partajează Postat Ianuarie 14, 2012 fantezie!. cind iei dopul va curge putina apa si va intra aer care va ajunge in pct cel mai inalt unde se va separa coloana de apa in doua apoi fiecare parte va curge sub actiunea gravitatiei respectiv din acel punct in fintina si bazinul daca este mai jos pe gaura dopului pina se golestedaca fantana este mare si exista multa apa in ea iar tubul ajunge cat de adanc, aproape de fund pentru ca acolo presiunea e mai mare apa va curge din bazin dar repet ca trebuie ca in fantana sa fie foarte multa apa, iar cand nivelul apei ei va scadea un pic atunci instalatia no sa mai fie buna de nimic deci eu zic ca nu e un mod bun de a scoate apa din fantana. Link spre comentariu
Vizitator Other Postat Ianuarie 14, 2012 Partajează Postat Ianuarie 14, 2012 nu cred ca are legatura cu cantitatea de apa din fantana si adancimea la care bagi furtunul. aici se vede ca incepe sa curga de la sine daca rezervorul se afla la acelasi nivel sau mai jos. Aerul ar putea fi impiedicat astfel sa intre? Link spre comentariu
alex14 Postat Ianuarie 14, 2012 Partajează Postat Ianuarie 14, 2012 da, dar tu vrei ca apa din fantana sa ajunga in bazin(care e mai sus) deci e important ca in fantana sa fie muuulta apa iar furtunul sa ajunga pe fund, astfel presiunea apei impinge apa de pe fund prin furtun in bazin. Link spre comentariu
__farad__ Postat Ianuarie 14, 2012 Partajează Postat Ianuarie 14, 2012 In teorie functioneaza. In practica nu. Daca deschizi bazinul apa va incepe sa curga. In bazin care trebuie sa fie perfect etans se va crea vid, care va absorbi apa din fantana.Si avem un perpetuum mobile de gradul doi. Asta este teoria.In practica insa treaba e altfel. Aerul poate fi impiedicat sa intre in bazin printr-o supapa care sa se deschida doar in jos.Insa: 1-daca bazinul este prea sus vidul creat nu va avea suficienta putere sa traga apa (are si ea o greutate a ei). 2-daca este prea jos nu vei avea presiune la iesirea din bazin (ca doar vrei sa folosesti apa aia nu doar sa o plimbi). 3-daca nivelul apei in fantana scade prea mult la un moment dat diferenta ne trimite la punctul 1. 4-daca accidental patrunde aer in bazin totul se blocheaza si trebuie din nou "armata" instalatia. Oricat de bine ai calcula si executa instalatia la un momentat dat fortele care lucreaza in acest caz vor ajunge la egalitate. Si STOP. Ar fi ceva ca un pendul. Oscileaza un timp dupa care se opreste. Fizica ne invata ca oricarei forte i se opune o alta egala ca valoare dar de sens contrar. Deci totul e frumos si parfumat pana ce fortele se egalizeaza. Si chestia asta se intampla cand apa din fantana va scadea la nivelul tevii de refulare (care va fi in pamant bineinteles, ca forta de cadere sa fie cat mai mare). Si STOP.Pacat. Ar fi fost frumos. Link spre comentariu
Vizitator Other Postat Ianuarie 14, 2012 Partajează Postat Ianuarie 14, 2012 tot cautamd informatii pe youtube am gasit exact problema pe care am pus-o eu. Link spre comentariu
florincccc Postat Ianuarie 14, 2012 Partajează Postat Ianuarie 14, 2012 Vezi ca esti pe un drum care nu duce nicaieri.Cine isi ia informatiile de pe youtube n-are decat sansa de a ajunge vedeta OTV. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 14, 2012 Partajează Postat Ianuarie 14, 2012 Other, ce vrei tu sa faci nu va functiona niciodata. Nu are cum sa functioneze pentru ca incalca legile fizicii. Link spre comentariu
Vizitator Other Postat Ianuarie 14, 2012 Partajează Postat Ianuarie 14, 2012 Vezi ca esti pe un drum care nu duce nicaieri.Cine isi ia informatiile de pe youtube n-are decat sansa de a ajunge vedeta OTV.Youtube a zis exact ce ai zis si tu: nu duce nicaieri. ).@RoGeorge: da, se pare ca treaba la care ma gandeam eu este de fapt un perpetuum mobile. Link spre comentariu
alex14 Postat Ianuarie 14, 2012 Partajează Postat Ianuarie 14, 2012 tot cautamd informatii pe youtube am gasit exact problema pe care am pus-o eu. asa ceva ar functiona numai daca fantana ar fi fooaarte mare si apa muulta iar tubul ce coboara in fantana sa ajunga pe fundul ei. nu cred ca fantana ta ar fi destul de mare ca sa functioneze instalatia din videoul postat de tine. trebuie ca apa sa fie atat de multa incat presiunea de pe fundul ei sa fie destul de mare ca sa impinga apa in sus pana in bazin. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 14, 2012 Partajează Postat Ianuarie 14, 2012 alex14, nu functioneaza indiferent cum ai face. Presiunea e data de inaltimea coloanei de apa, nu de cantitatea de apa, asa ca nu conteaza cata apa e in fantana sau cata apa e in teava. Forta si presiunea sunt doua marimi fizice diferite. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum