strombi Postat Ianuarie 13, 2012 Partajează Postat Ianuarie 13, 2012 Salut colegi,acum cateva minute am asistat la un scurt circuit la mine in casa,Fiind la masa stateam cu becul a prins dintr-o data sa auzit un sunet ca si cand ai face scurt si am vazut o lumina puternica,nu am vazut flama propiu zisa,Dupa acesta flama au sarit sigurantele ele fiind fusibile.Insa in scara blocului avand o siguranta generala pt fiecare apartament era sarita si acea logic ca e legata in serie cu cele din casa.Am ridicat sigurantele si am avut iara energie electrica.Intrebarea mea e urmatoarea,daca a existat un scurt pe retea de ce nu mia aruncat sigurantele iara??Imi puteti spune cu aproximatie posibilele cauze?? Link spre comentariu
devdas_india Postat Ianuarie 13, 2012 Partajează Postat Ianuarie 13, 2012 de unde a venit lumina aia ? din hol din alta camera din bucatarie ,de la ce a venit lumina aia ,de la o doza de la o priza de la o lustra dupa scurt ce aparate becuri cabluri stechere ,sau ars ?sigurantele erau calde cand ai pus mana pe ele inspecial aia de la scara ? miroase prin casa a cablu topit cablu incins ? Link spre comentariu
strombi Postat Ianuarie 13, 2012 Autor Partajează Postat Ianuarie 13, 2012 Lumina a venit din hol unde e o duza o priza si sigurantele,dupa scurt absolut tot ce era conectat la curent functioneaza normal,sigurantele erau la temperatura camerei cele din casa si aia de pe scara la temperatura scarii, nu miroase nimic a incins ars etc Link spre comentariu
devdas_india Postat Ianuarie 13, 2012 Partajează Postat Ianuarie 13, 2012 desafaci capacul de la doza si vezi daca banda izolera este arsa , mai ales daca instalatia e veche din aluminium. Link spre comentariu
H Robert Postat Ianuarie 13, 2012 Partajează Postat Ianuarie 13, 2012 Posibil sa fi fost o supratensiune, pe retea faptul ca a luminat acel bec mai puternica ca de obicei, ar putea sa fi fost semnul unei supratensiuni, in cazul in care vreun aparat conectat la retea ar fi produs acel scurt,ar produce din nou in momentul cand era alimentat. Link spre comentariu
strombi Postat Ianuarie 13, 2012 Autor Partajează Postat Ianuarie 13, 2012 desafaci capacul de la doza si vezi daca banda izolera este arsa , mai ales daca instalatia e veche din aluminium.O sa ma uit maine acum nu ma mai ridic din pat nici daca ia foc Link spre comentariu
high_voltage_tm Postat Ianuarie 15, 2012 Partajează Postat Ianuarie 15, 2012 robert230, cum protejează o siguranță fuzibilă împotriva supratensiunilor? Ar trebui să existe un dispozitiv de protecție la supratensiune, care să descarce la pământ acea undă tranzitorie și astfel să acționeze și siguranța. strombi, nu ți s-a ars nici un bec? Câteodată, se întâmplă să declanșeze siguranțele; o pățesc la spoturile cu halogen. Și apropo, nu e normal să-ți ardă și siguranța generală de pe branșament, aia de pa casa scării! Înseamnă că nu ai dimensionat corespunzător protecția. Link spre comentariu
leoncris Postat Ianuarie 15, 2012 Partajează Postat Ianuarie 15, 2012 "Lumina a venit din hol unde e o duza o priza si sigurantele" - priza de care vorbesti mai are ... tensiune?Si ... calibreaza corect sigurantele pe circuitele de iluminat , prize si siguranta generala. Link spre comentariu
H Robert Postat Ianuarie 15, 2012 Partajează Postat Ianuarie 15, 2012 robert230, cum protejează o siguranță fuzibilă împotriva supratensiunilor? Ar trebui să existe un dispozitiv de protecție la supratensiune, care să descarce la pământ acea undă tranzitorie și astfel să acționeze și siguranța. strombi, nu ți s-a ars nici un bec? Câteodată, se întâmplă să declanșeze siguranțele; o pățesc la spoturile cu halogen. Și apropo, nu e normal să-ți ardă și siguranța generală de pe branșament, aia de pa casa scării! Înseamnă că nu ai dimensionat corespunzător protecția. Ai dreptate la partea cu dispozitivul de protectie la supra tensiuni,probabil cum este instalatia veche, probabil cea de pe vremea lui Ceausescu, acea instalatie nu a fot proiectata pt cosumul din ziua de azi, ar fi bine ca domnul Strombi sa schimbe acele sigurante fuzibile cu unele automate, sau daca nu exista buget sa calculeze ce valoare ar trebui sa aiba siguranta si sa schimbe patronul fuzibil cu unul de valore mai mare sau cat este necesar. Link spre comentariu
doru3160 Postat Ianuarie 15, 2012 Partajează Postat Ianuarie 15, 2012 De regula instalatiile "ceausiste"au fost dimensionate bine,nu am auzit cazuri in care conductorii sa nu fi facut fata consumurilor din zilele noastre...alta e situatia cu legaturile/dozele din acele vremuri,astea trebuiesc verificate si eventual refacute,majoritatea au fost facute prin torsadare si in timp,mai ales cele cu aluminiu,mai cedeaza nervos.La apartamentele vechi e indicat schimbarea panoului si adaugarea de circuite separate pt consumatorii de peste 1,5KW,gen masini de spalat rufe sau vase.La reconfigurarea panoului se pot monta pe langa sigurante bine calibrate si eventual separarea acelor circuite de lumina sau priza care veneau in vechiul panou pe un singur element fuzibil de priza sau lumina,si in felul asta se poate face si o sectorizare mai buna..Protectie la supratensiune se poate pune fara nici un fel de problema(e doar un exemplu,sper sa nu se considere reclama,sunt destule firme care produc asemenea echipamente) http://www.euroenerg.ro/electrice/prote ... ratensiune dupa cum se pot folosi pt cazi sau cabine de dus echipate cu electrice sigurante diferentiale...exista o vorba,cum iti asterni,asa dormi Link spre comentariu
strombi Postat Ianuarie 15, 2012 Autor Partajează Postat Ianuarie 15, 2012 Am verificat si la duze nu se vede nimic ars carbonizat,vad ca nu a cedat nici macar un bec tensiunea pe priza e normala,221 222V nu am avut nici odata o tensiune mai mare,Instalatia asta e facuta pe aluminiu e comunista,eu m-as apuca sa imi redimensionez si sa fac instalatia din nou dar nu e bagata pe tevi de pvc,e direct trasa prin beton si trebuie sa sparg toata casa sa o fac calumea.Si azi am scos sigurantele vechi si am montat sigurante automate. Link spre comentariu
doru3160 Postat Ianuarie 15, 2012 Partajează Postat Ianuarie 15, 2012 Daca instalatia e facuta cu cablu intenc,fara tuburi,in scurta vreme o sa ai surpriza sa se intrerupa circuitele prin pereti...am gasit fire din acest tip intrerupte in izolatie,si locul conductorului era luat de "o sare" ce la inceput facea sa clipoceasca becul in tavan mai ceva ca la discoteca,acel praf alb in prima faza conduce prin arc electric si da "senzatia" unui contact electric prost prin doze sau aiurea,numai dupa ce te apuci la schimbat o sa te minunezi ce gasesti.Instalatiile pe aluminiu duse prin tub sunt ceva mai recente,daca 20-30 ani se poate numi recent,si sunt mai bune,eu la alea m-a referit.La prima curatenie generala programata,inainte de a te apuca de orice altceva,inarmeaza-te cu ceva discuri diamantate,tai canale prin beton, iti faci de la inceput o configuratie care sa necesite traseu minim si o rezolvi,altfel trebuie sa-ti faci pile la pompieri,sau iti cumperi surse de lumina independente,in functie de ce circuit vei avea afectat...priza sau lumina. Stiu ca nu-i de ras,dar au si instalatiile astea un termen de utilizare,care la multe blocuri comuniste(ca astia de azi s-au ocupat mai mult de vile)sunt depasite de mult si fizic si moral. Link spre comentariu
strombi Postat Ianuarie 15, 2012 Autor Partajează Postat Ianuarie 15, 2012 Da doru stiu foarte bine de ce e vorba,insa cat o tine o tine trebuie sa sparg gresie faianta plinte etc Cand nu se mai poate o sa ma apuc sa le rezolv imi dau seama ca o sa gasesc numai minunatii prin pereti.Cand o sa ma apuc o fac frumos din cupru pe tuburi de pvc. Link spre comentariu
validae Postat Aprilie 13, 2012 Partajează Postat Aprilie 13, 2012 Poti si altfel, tragi instalatia de prize, cel putin, pe jos la plinta prin patcablu de 10mm, e foarte elegant si simplu de pozat, prizele le pui la joasa inaltime si totu-i OK. Link spre comentariu
validae Postat Aprilie 13, 2012 Partajează Postat Aprilie 13, 2012 Poti si altfel, tragi instalatia de prize, cel putin, pe jos la plinta prin patcablu de 10mm, e foarte elegant si simplu de pozat, prizele le pui la joasa inaltime si totu-i OK. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum