Vizitator adiracz Postat Martie 22, 2006 Partajează Postat Martie 22, 2006 Vreau sa inlocuiesc displayul de la acest ceas cu 4 digiti de 7 segmente mai mari. Ce am gasit sunt digiti de 76.2mm sau 57mm, anod comun. Intrebarea mea este daca pot face asta si cum se leaga digitii intre ei. Cu multumiri Link spre comentariu
Bala Postat Martie 22, 2006 Partajează Postat Martie 22, 2006 Salut!MMC 351 este inima acelui ceas. El contine oscilatorul de 32.768 kHz, divizorul de tact, numaratoarele si multiplexorul. El nu poate "aprinde" direct LED-uri !!!El are iesiri multiplexate care trebuie legate la un decodor.Acel decodor face demultiplexarea si apoi afiseaza pe display oraTrebuie sa ne spui ce decodor are si apoi te vom putea ajuta. Link spre comentariu
Kreator Postat Martie 22, 2006 Partajează Postat Martie 22, 2006 Uite cum faci:Daca afisajul este deja legat pt multiplexat atunci il lasi asa cum e. Daca e cu digitii separati atunci trebuie tu sa conectezi intre ei digitii de la fiecare cifra (Ex: toti pinii le la bara "a" ii legi intre ei, toti pinii le la bara "b" ii legi intre ei etc, a.i la sfarsit sa ai doar 7 intrari pt cifre, una pt punctul de la secunde, una de la AM/PM si cei patru anozi/catozi).Pt adaptarea la curentul cerut in acest caz, toate cele 7 iesiri de la MMC 4511 (sau prin ce alt integrat "imperialist" comanzi tu acum display-ul) le legi la bazele a 7 BD135 in configuratie colector comun.Mai trebuie sa schimbi toate BC urile originale din schema de baza tot cu BD-uri ca altfel n-ai facut nimic.Bafta! Link spre comentariu
Vizitator adiracz Postat Martie 22, 2006 Partajează Postat Martie 22, 2006 OK. Raspund la primul post. "driverul" de display este MMC4543 iar displayul este unul cu 4 digiti compact, MDE2583 Ce am gasit eu de cumparat sunt 4 digiti separati.Pentru al doilea post. Am inteles cum sa leg digitii intre ei si m-am gandit ca o sa trebuiasca schimbati transzistorii caci digitii noi vor avea un consum mai mare. Schema ceasului este aia clasica, de ceas romanesc. Am sa anunt rezultatele.Multumesc tuturor. Link spre comentariu
Bala Postat Martie 24, 2006 Partajează Postat Martie 24, 2006 OK am inteles.Treaba sta cam asa... consumul nu este dictat de display-ul cu LED-uri...Ele au cam aceiasi tensine de deschidere +- 1V , ma rog,care este in situatia de fata neglijabil. Putem sa neglijam acesta diferenta...Curentul,consumul, este limitat de niste rezistente serie care sunt puse in serie cu display-ul.Indiferent de display curentul va fi limitat de aceste rezistente la o valoare oarecare. Aceasta valoare depinde doar intr-o mica masura de display-ul folosit.Daca il legi k lumea fara scurt circuite sau dinastea NU ai cum sa-l arzi pentru ca exista acea limitare.Limitarea curentului se face cam asa: din tensiunea de alimentare a ceasului se scade tensiunea de pe display (pe care o poti afla dupa ce alimentazi un LED din display legat in serie cu o rezistenta de 220 de ohmi la o tensiune de 5V) si imparti acesta diferenta la rezistenta legata in serie din schema cesului.Indiferent daca ai in display mai mare sau mai mic consumul va fi relativ acelasi. Daca ai display mai mare la acelasi consum el va lumina mai slab dar va lumina. Daca insa vrei sa maresti luminozitatea inseamna ca sa micesti (inlocuiesti) rezitentele serie cu display-ul cu o valoare mai mica si sa te asiguri ca curentul rezultat nu va depasi curentul maxim pe care il suporta driverul mmc...Tranzistoarele care sunt pe schema NU, repet NU,trebuie schimbate. Acestea functioneaza in regim de comutatie si puterea disipata pe ele este f mica deoarece nu functiomneaza in zona activa de functionare. Curentul pe care il suporta astfel de tranzistoare este in jur de 100mA dar poti sa cauti in cataloage sau pdf-uri de pe net insa oricum NU trebuie sa le schimbi limitarea in curent facandu-se la valori mai mici decat curentul maxim al acestor tranzistoare.De ex ai un curent prin diasplay de 20-30 mA si curentul maxim pe care il suporta acel tranzistor e de 100mA deci nu ai de ce sa-ti faci griji.Daca curentul pe care vrei sa-l ai prin display este mai mare sau foarte aproape de curentul maxim pe care il suporta driverul atunci e bine sa folosesti tranzistoare legate intre display si drivere dar in EMITOR comun adica legata baza de driver, colectaorul la + si emitorul la display. Astfel nu vei avea negatie la comutare si nici nu ai nevoie de rezistenta in baza.Recomandarea mea este sa pui mai intai display-ul asa cum l-ai cumparat fara nici un fel de modificare a schemei si daca nu esti multumit de luminozitate sa mai maresti un pic curentul. Link spre comentariu
Vizitator adiracz Postat Martie 27, 2006 Partajează Postat Martie 27, 2006 Multumesc tuturor de sfaturi si solutii. O problema foarte mare este ca pana am apucat eu sa ma lamuresc cum pot pune un display mare la acest ceas...........am constatat ca nu-l mai am. A facut mama curat.Cine e dispus sa-mi construiasca unul sau are de vanzare, nu conteaza aspectul si cu ce fel de integrat este. Astept binevoitori. Evident, totul contra cost. Link spre comentariu
one Postat Martie 27, 2006 Partajează Postat Martie 27, 2006 Am vazut in targ un ceas cu 351. Cauta si tu cam in aceleasi surse... Link spre comentariu
Vizitator Degetzica Postat Decembrie 17, 2012 Partajează Postat Decembrie 17, 2012 Stie cineva cat este tensiunea la iesire din MMC 4511 pe segmentele a ... g ? Am gasit pe http://www.niqro.3x.ro/comanda_afisaje/ ... fisaje.htm ca este 0.9V x U alimentare. Am facut un afisaj cu cate 5 led-uri pe segment, la 10 mA consum am 10,2 V cadere pe ele. Daca alimentez cu 12,25 V ceasul, la iesirea din MMC 4511 am doar 8,8 V. In mod normal, nu trebuie sa fie 12,25 x 0,9 = 11,02 V ? Unde gresesc ? In unele ceasuri, de ex. in cel facut de ITC Timisoara, la iesirile din MMC 4511 sunt rezistente de limitare a curentului. In ceasul meu nu exista asa ceva ( nici in aplicatia din foaia de catalog a lui MMC 351). Afisajul MDE 2584 are in el ceva rezistente de limitare a curentului ? Nu vreau sa adaug tranzistoare sau optocuploare. La afisajul existent adaug rezistentele pe segmentele respective, dar nu am tensiunea necesara aprinderii Led-urilor. Unde e buba ? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum