Mircea Postat Iunie 13, 2013 Partajează Postat Iunie 13, 2013 P3 si P6 pot fi in plus, daca pui P2 si P5 spre masa, si rezistenta (R16, R13) din partea de "sus" a divizorului fixa. Link spre comentariu
Marian Postat Iunie 14, 2013 Partajează Postat Iunie 14, 2013 Da, insa in atare situatie cred ca s-ar impune necesitatea ca P-urile sa fie multitura, in configuratia asta vad ca merg bine si cele orizontale.PS: In sfarsit s-a schimbat pagina Link spre comentariu
Marian Postat Iunie 14, 2013 Partajează Postat Iunie 14, 2013 Nu mai pot modifica anterior asadar scuze pentru postare dubla.Se pare ca m-am cam grabit in folosirea LM358 la amplificator diferential cu alimentare simpla, impricinatul se pare ca nu poate citi corect la intrari pana la masa, si are nevoie de sursa simetrica ( dubla ) pentru a functiona corect, am testat cu alimentare simpla si la tensiuni mici pe shunt ( cam sub 2-300mV ) rezultatul pe iesire este eronat, deci trebuiesc alimentari simetrice dar apare alta problema, cu alimentare simetrica un maxim de +/-15V ar fi indicat si se coboara nivelul CMIR, teoretic intrarile accepta pana la +Vcc numai ca este vorba despre maximul absolut, nu se pune problema sa il risc, o solutie ar fi masirea rezistentelor care merg spre shunt ca astfel sa se coboare tensiunea maxim posibila pe intrari dar asta inseamna atenuare pe iesire si la curent mic offsetul inevitabil al LM358 ar face precizia praf, deci trebuie cautata alta solutie... macar softul isi face treaba, acuma depinde de mine sa gasesc solutia corecta pentru o cat mai buna precizie, poate un AO cu posibilitate de reglare a offset-ului. Link spre comentariu
csongore Postat Iunie 14, 2013 Partajează Postat Iunie 14, 2013 LM747-e o vechitura dar am folosit cu succes la redresoare semicomandate cu UAA145 contine 2 porti.Eventual LM393 are un ofset de 1mV Link spre comentariu
mosu20 Postat Iunie 15, 2013 Partajează Postat Iunie 15, 2013 Cred ca circuitul de intrare de la scula nemtilor rezolva o parte din probleme draga @marian. Din pacate vorbim de un integrat care nu prea se gaseste pe la noi si prin alte parti sunt preturi ca la ei, hi. Poate va uitati un pic aici:[attachment=4]Elektor Electronics 2010-09.part1.rar[/attachment][attachment=3]Elektor Electronics 2010-09.part2.rar[/attachment][attachment=2]Elektor Electronics 2010-09.part3.rar[/attachment][attachment=1]Elektor Electronics 2010-09.part4.rar[/attachment][attachment=0]Elektor Electronics 2010-09.part5.rar[/attachment]A trebuit sa sparg fisierul deoarece originalul era prea mare.Poate va spuneti o parere. Link spre comentariu
Stefan Postat Iunie 15, 2013 Partajează Postat Iunie 15, 2013 totul tine de precizia AO-ului, deaia e bine sa ai amplficator cu reglajul derivei de nul. Schema de la nemti este facuta cu un amplificator bunicel, rail-to-rail, dar se gasesc echivalente sau chiar. Nemtii au ridicat nivelul de cc de la intrarea ao-urilor si au compensat din software, tot ce au "adaugat", astfel nu au mai avut nevoie de tensiunea negativa.Astazi sper sa termin un ampermetru de 50A fara sursa dubla pentru ao-uri (nici cu adugarea de cc). Diferentialul o sa fie facut cu ceva ordinar (741) dar pe viitor o sa testez un AD8607. Link spre comentariu
Marian Postat Iunie 15, 2013 Partajează Postat Iunie 15, 2013 Am rezolvat problema cu o sugestie de-a lui @Smilex http://www.elforum.info/download/file.php?id=44603 Si testul: http://img838.imageshack.us/img838/3315/kafr.jpg Offetul AO nu influenteaza prea mult rezultatul astfel incat precizia pare a fi destul de ok, ramane sa modific schema si cablajul dupa configuratia asta apoi vor mai urma inca cateva teste pe intreaga gama de curent ca sa fie sigur ca-i ok si apoi realizarea practica. LE: @mosu20 as aprecia daca ai renunta la apelativul ala, "marian" este deajuns. Link spre comentariu
Stefan Postat Iunie 15, 2013 Partajează Postat Iunie 15, 2013 fix artificul ala vreu eu sa-l fac pentru obtinerea tensiunii negative De ce e nevoie de Q1 pe iesire? Link spre comentariu
Marian Postat Iunie 15, 2013 Partajează Postat Iunie 15, 2013 Circuitul este in sine un generator de curent constant, AO "forteaza" pe R1 aceeasi tensiune ca pe R2 ( R2 fiind shuntul ), si face asta controland nivelul de deschidere al Q1 astfel incat prin el sa se "scurga" suficient curent incat sa provoace caderea necesara de tensiune pe R1, P1 asigura tensiunea de comanda pentru PIC, prin ajustarea lui se alege tensiunea dorita pentru un anumit curent pe shunt si deci pana la urma o amplificare anume. Link spre comentariu
csongore Postat Iunie 15, 2013 Partajează Postat Iunie 15, 2013 Interesant schema ta marian. Eu am facut asta si nu am avut probleme, nici nu am vrut precizie asa de mare icon_jook VoltAmp16f876.pdf Link spre comentariu
Marian Postat Iunie 15, 2013 Partajează Postat Iunie 15, 2013 Tu ai folosit shunt pe partea de minus/masa a iesirii ceea ce este cat se poate de simplu de configurat si calibrat, in schimb eu am dorit ca shuntul sa fie pe plus, asta prezinta ceva probleme, insa schema de mai sus ( schema apartine lui @Smilex asa cum am zis ) le-a rezolvat, am mai testat dupa ce am postat si precizia este surprinzator de buna ( aici este si meritul lui @Vlad ca a scris un soft bun ). Link spre comentariu
mosu20 Postat Iunie 15, 2013 Partajează Postat Iunie 15, 2013 LE: @mosu20 as aprecia daca ai renunta la apelativul ala, "marian" este deajuns.ok, imi pare rau pentru eroare. Link spre comentariu
Stefan Postat Iunie 16, 2013 Partajează Postat Iunie 16, 2013 am testat diferentialul pe un shunt de 50A/75mV si chiar cu un banal TL071 am obtinut rezultate mai mult de cat multumitoare. Desigur ca am folosit un rezistor multitur + fix de 100K (central) pentru reglarea offsetului, singurul dezavantaj este alimentarea obligatorie in c.a. Link spre comentariu
Marian Postat Iunie 17, 2013 Partajează Postat Iunie 17, 2013 Desigur, diferentialul facut cu AO care permite reglarea offset-ului poate prezenta precizie destul de mare, insa are si ceva dezavantaje, variatiile de temperatura in carcasa pot cauza variatii mari ale offset-ului chiar daca acesta este initial reglat cat mai strict, si asta deoarece rezistentele isi modifica mai mult sau mai putin valoarea in functie de temperatura si e greu sa le tii la un nivel constant, apoi tensiunea admisa pe intrari limiteaza mult tensiunea sursei de putere, in schimb generatorul nu sufera de nici unul din aceste inconveniente si-i si mult mai simplu, tensiunea sursei de putere poate urca oricat permite pnp-ul de la iesirea AO, apoi daca AO este unul cu reglare de offset atunci precizia este una foarte mare. Link spre comentariu
Stefan Postat Iunie 17, 2013 Partajează Postat Iunie 17, 2013 ma gandeam la partea cu temperatura dar ampermetrul nu va asta in aceeasi carcasa cu sursa, deci variatiile sunt doar ale mediului ambiant. pentru o sursa viitoare o sa testez si varianta propusa de smilex, orium nu o sa mai fie la 50A (doar 10A) si montajul va sta in aceeasi carcasa cu sursa.nu am inteles partea cu "tensiunea admisa pe intrari", valoarea maxima pe diferential este de 75mV la 50A (1A = 1.5mV). Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum