Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

voltampermetru cu pic 16f876

Postări Recomandate

Păi eu răspund primul . Nu scrie ( eu nu am găsit ) - de aceea l-am rugat pe XAN77 să fie mai concret . Eu când am zis ”pe aici ” m-am referit la forum în general nu la topic în particular. De aceea eu cred că nu trebuie luată strict la ultima temă/schemă discutată ci în general . Topicul e totuși larg și vechi . 

Nici acu nu mi-a ieșit să fiu primul...

Editat de UDAR
Link spre comentariu

@XAN77 sa inteleg ca din punctul tau de vedere maximul de afisaj trebuie sa fie acel 1023? nu cumva faci totusi o confuzie?

@UDAR iarta-ma te rog daca am parut defensiv sau cumva nepotrivit, doar ca am impresia ca @XAN77 face o confuzie si incrimineaza ceva ce nu sunt sigur ca intelege nici el foarte bine, dovada este tocmai pagina precedenta.

Link spre comentariu

@marian . Nici eu nu știu concret despre ce vorbește @XAN77 - am mai spus-o deja . Dar , la modul general , e un subiect mare . Pe mine mă preocupă de mult și am citit mult pe tema asta - de aceea am intervenit. Nu cred că e important dacă @XAN77 se referă la un proiect al lui @marian sau altul , important este să strângem niște păreri și experiențe legate de subiect - eventual , într-un alt topic.

@XAN77 A apărut între timp postarea ta . Spune concret la ce schemă/proiect te referi ca să putem să ne dăm cu părerea la obiect.

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Deci, să presupunem Vref=Vdd=5V. Rezolutia ar fi grosomodo de 5mV. Ca să măsori 50V ai nevoie de divizor de să zicem 10. Rezolutia se măreste si ea in consecință de10 ori, deci la 50mV. Totuși afișarea cu 50,00 indică o rezoluție de afișare de 10mV. !!!

Editat de XAN77
Link spre comentariu

Ma gandeam eu... pai continuand ideea ta @XAN77 inseamna ca nu ar trebui sa putem afisa decat maxim 10V pentru rezolutia de 10 biti, si te rog corecteaza-ma daca inteleg eu gresit...

PS: Daca n-am inteles gresit atunci sursa mea de laborator te cam contrazice, cu capat de scala la 35V si rezolutia 10 biti...

Link spre comentariu

Intr-un mediu ideal - simulator - la rezoluție de 10 biți  și cap de scală 50V , ar trebui să vedem pe afișaj ceva de genul : 10.05; 10,10 ; 10,15 , etc NU 10.05; 10.06 ; 10.07, etc . Cred că la asta se referă XAN77.

Editat de UDAR
Link spre comentariu

@UDAR:

maxim 10V pentur o rezoluție de afișare de 10mV, corect

Si totusi @XAN77, repet, sursa mea de laborator te contrazice, condul este scris chiar de mine deci stiu sigur ca-i pe 10 biti rezolutia... daca vrei iti fac un clip... de fapt cauta la proiectele mele in semnatura si ai sa gasesti topicul unde sm prezentat acea sursa...

Link spre comentariu

Exact la asta mă refer. Vedeam în poze cîte cifre după virgulă pune lumea și nu înțelegeam de ce, dacă tot cresc din 5 în 5, ce sens are. Că în soft nu vedeam oversampling nicăieri.

VA-metrul lui elfy cu mega8 însă are oversampling bănuiesc, afișează pînă la 30V cu 10mV rezoluție, deci 3000 de unități.

L.E. @Marian poți regla ca să ai pe display 24,00V ?  dar apoi poți regla să arate 24,01V ?

Editat de XAN77
Link spre comentariu

@XAN77 nu schimba ideea,  este afirmatia ta ca pentru rezolutie de 10 biti capatul de scala trebuie sa fie maxim 10V, scrie negru pe alb mai sus, iar eu tocmai ti-am demonstrat ca nu trebuie sa fie asa, poate postarea asta a lui @Liviu te ajuta:

http://www.elforum.info/topic/56878-voltampermetru-cu-pic-16f876/?p=1010427

PS: Referitor la ideea ta cu cei 50V si divizorul si rezolutia modificata intocmai... chiar tu ai zis, pentru a masura 50V cu referinta setata a fi VDD, adica 5V, trebuie divizor de 10, adica simplist vorbind o modificare de 1V la cei 50V rezulta o modificare de 1/10 la tensiunea pe care ADC o vede, o modificare de 0,5V la cei 50V rezulta intr-o modificare de 0,5/10... etc, intelegi tu ideea, adica n-are treaba...

http://www.elforum.info/topic/78095-sursa-ajustabila-simetrica-de-laborator/

Link spre comentariu

@marian. Codul tău - dacă nu mă înșel - face mediere . De asemenea face înmulțirea cu constante . Acestea două matematic sunt ( sau pot fi ) echivalente cu o mărire artificială a rezoluției. Acum, dacă mediul este ideal - lipsit de zgomote , incluziv de zgomotele ADC ( ceea ce e o poveste frumoasă ) tu , indiferent de capătul de scală , nu ai putea avea decît 1024 de valori distincte - fie că ele sunt 0,1,2,....1023 fie că ele sunt 0,5,10,15, .... 5115. Datorită zgomotelor  apar și valori intermediare - de exemplu 323 cuprins într 320 și 325 . Aceasta este o mărire reală a rezoluției - cu niște precizări ulterioare.

Link spre comentariu

pai continuand ideea ta @XAN77 inseamna ca nu ar trebui sa putem afisa decat maxim 10V pentru rezolutia de 10 biti, si te rog corecteaza-ma daca inteleg eu gresit...

maxim 10V pentru o rezoluție de afișare de 10mV, corect

nu am răspuns exact la ce ziceai. Normal că poți măsura și afișa cîți V vrei, nu contează rezoluția hardware de 10 biți a adc, eu am răspuns că pentru a afișa cu rezoluție/pas/increment de 10mV, nu poți afișa mai mult de 10V. Pe multimetru cînd dai pe 200V mai ai zeci de mV afișați? NU, ai doar sute.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări