Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

voltampermetru cu pic 16f876

Postări Recomandate

Daca este vorba despre diferentialul de care am vorbit eu in paginile precedente atunci rezistenta din diferential care merge la masa, inseriata cu rezistenta care merge pe shunt constituie un divizor rezistiv care pune intrarea AO respectiva la un anumit potential fata de masa de putere ( asta in conditiile in care masa de putere coincide cu masa ampermetrului ), la mine asa ar fi fost cazul deoarece am nevoie de masa de putere ca punct de referinta al masurarii tensiunii. In atare situatie tre consultat pdf-ul AO folosit si observat tensiunea maxim admisa pe intrari, apoi divizorul dimensionat astfel incat la maximul tensiunii posibil al sursei de putere, divizorul sa mentina intrarea AO sub maximul admis, asta uneori poate presupune atenuare pe diferential si deci necesitatea folosirii unui al 2-lea AO pentru amplificare la nivelul dorit, aici necesitatea reglarii stricte a offset-ului devine si mai evidenta, asta este motivul pentru care am abandonat solutia aia.

Link spre comentariu

Si eu aveam posibilitatea alimentarii separate pentru dispozitiv numai ca asa cum am zis, eu masor cu el si tensiunea de la sursa de putere si deci este nevoie ca masa voltampermetru-lui sa coincida cu masa de putere, la Dvs probabil se masoara doar curentul deci nu mai aveti problema asta.

Link spre comentariu

F88 are un singur canal ADC, deci nu poti masura mai multe marimi analogice (nu are rost sa te complici cu multiplexari). Am cateva 16F877/A ce vreu sa scap de ele (sunt vechi si scumpe) si astfel le bag la aparae de masura. (am scapat de unu la ampermetrul de 50A).Acum exisata PICuri noi mult mai performante ca F88/876/877/887... la preturi mai mici.

Link spre comentariu

Ok am inteles si multumesc pentru explicatii. Oricum asta fiind primul proiect in care abordez PIC sunt multumit ca ma pot folosi si de el, as mai avea cateva proiecte pentru viitor in cap dar vreau intai sa studiez programarea ( scrierea codului in sine ) poate-mi intra ceva in cap...

Link spre comentariu

F88 are un singur canal ADC, deci nu poti masura mai multe marimi analogice (nu are rost sa te complici cu multiplexari). ..........

Ai dreptate, 16F88 are un singur canal. Tot unul are si 16F876 si tot unul are si 16F877.Asta fizic. Dar intrari are 7 (in cazul lui 16F88), multiplexarea este interna. Asa ca din punctul asta de vedere toate-s la fel.16F88 este mai bine dimensionat pentru aplicatia asta, atata tot.
Link spre comentariu

Acum am cautat mai atent in catalog, aionescu ai dreptate. F88 are mai multe intrari pentru ADC dar eram obisnuit sa vad numarul intrarilor din tabel, in realitate la F88 in tabel e dat numarul canalelor/convertoarelor iar la celelate picuri (876/877/887) tabelul "minte" deoarece sunt date numarul intrarilor multiplexate.

Posted Image

Link spre comentariu

Acum am cautat mai atent in catalog, aionescu ai dreptate. F88 are mai multe intrari pentru ADC dar eram obisnuit sa vad numarul intrarilor din tabel, in realitate la F88 in tabel e dat numarul canalelor/convertoarelor iar la celelate picuri (876/877/887) tabelul "minte" deoarece sunt date numarul intrarilor multiplexate.

Posted Image

Pai normal ca am dreptate fiindca am facut si eu acum cativa ani un voltampermetru cu 16F88.

Dar nu aveam nevoie de cine stie ce precizie asa ca am folosit doar ADC-ul + supraesantionare pe 14 biti.

Proiectul vostru insa mi s-a parut interesant, de aceea m-am bagat in seama cu o sugestie de optimizare.

Toate cele bune!

Link spre comentariu

Domnilor sunteti cu totii -mari si tari.Ma bucura acest lucru,schimbul de idei,completarea lor precum si gradele de comparatie in utilizarea microcontrolerelor.Felicitari dl MARIAN pentru aportul dvs si deschiderea completa a bibliotecii acestui instrument in folosul tuturor ca un bun comun.Nu toti au sau au avut sansa sa aiba un bagaj bogat de cunostinte in acest domeniu.Pentru multi se scurteaza etapa studiului dispunand de mai mult timp si economie de efort pe care o vor fructifica in intelegerea a ce au initiat altii in acest domeniu.Important este sa se puna la dispozitie biblioteca -cum studiaza fiecare este o alta problema care tine de mai multi factori.FELICITARI la Winston(Peter),Marian si echipei care si-a adus aportul pe parcurs.Daca imi aduc aminte parca au inceput turcii,dar nu numai.Poate gresesc.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări