arosulescu Postat Ianuarie 12, 2012 Partajează Postat Ianuarie 12, 2012 Bună seara. Tocmai am terminat de construit un amplificator cu el 84 după schema şi indicaţiile domnului Valderama căruia îi mulţumesc pe această cale. De asemenea îi mulţumesc şi lui VIOBIO care m-a mai consiliat şi el. Eu nu sunt electronist dar, pentru că sunt chitarist, imi place lumea tuburilor (chitaristu şi amplificatorul pe lămpi sunt strâns legaţi aş zice).schema este aceasta Link spre comentariu
arosulescu Postat Ianuarie 12, 2012 Autor Partajează Postat Ianuarie 12, 2012 am comandat de la PETRA traful de reţea. Are trei secundare. Anodica 235 v la 220 mA; filament 6n1p 6,3v la 3A; filament el 84 6,3 la 3A. Trafu a fost umpic supradimensionat pentru a face faţă şi la un eventual PP dacă SE nu mă va mulţumi.Sună foarte bine şi foarte tare. Nu pot da volumul nici la jumătate (deşi am nişte boxe ordinare)trafurile de ieşire sunt din Darclee (ce ne-am fi făcut fără acest Darclee...) Stiu că nu sunt tocmai ceea ce trebuie şi probabil că am să apelez la domnul Lăzăroiu cu rugămintea de a îmi face două trafuri adevărate.are o uşoară urmă de brum aproape insesizabilă pentru că nu numai că nu am redresat filamentul din preamp dar nici măcar acele două rezistenţe de 100 de ohmi cu priză mediană la masă nu i-am pus. Tot nu am înţeles dacă această redresare este corectă sau nu... De ce multe scheme nu o au dacă te salvează de brum?Pentru că este seară pozele sunt proaste rău deci nu pot pune acum. Am să revin mâine cu ele. Link spre comentariu
carageae Postat Ianuarie 12, 2012 Partajează Postat Ianuarie 12, 2012 Felicitari! Vei vedea ca surpriza va aparea abia cand pui ceva serios in loc de trafurile de iesire de Darclee... De ce ai pus in paralel elementele celor doua triode? Pt. ca asa era schema, sau ai gasit ceva in practica in acest sens? Da, chiar scade/dispare brumul cu cele doua rezistente fata de masa...eventual punctul comun poti sa il legi la un potential superior masei, vreo 50V sa zicem, tensiunea o poti obtine cu un divizor rezistiv din anodica si filtraj cu condensator de 1-2 uF nepolarizat, e suficient, nu exista consum semnificativ acolo. Te poti inspira de aici pt. asta: http://i52.tinypic.com/dzways.jpg In cazul meu, daca mai era un pic de brum cu cursorul acelui potentiometru la masa, cand am ridicat potentialul a tacut de tot. Link spre comentariu
arosulescu Postat Ianuarie 12, 2012 Autor Partajează Postat Ianuarie 12, 2012 Felicitari!Vei vedea ca surpriza va aparea abia cand pui ceva serios in loc de trafurile de iesire de Darclee...De ce ai pus in paralel elementele celor doua triode? Pt. ca asa era schema, sau ai gasit ceva in practica in acest sens?Da, chiar scade/dispare brumul cu cele doua rezistente fata de masa...eventual punctul comun poti sa il legi la un potential superior masei, vreo 50V sa zicem, tensiunea o poti obtine cu un divizor rezistiv din anodica si filtraj cu condensator de 1-2 uF nepolarizat, e suficient, nu exista consum semnificativ acolo.Te poti inspira de aici pt. asta:http://i52.tinypic.com/dzways.jpgIn cazul meu, daca mai era un pic de brum cu cursorul acelui potentiometru la masa, cand am ridicat potentialul a tacut de tot.multumesc de răspuns. Nu ştiam şmecheria asta cu potenţialul superior masei deşi am tot citit pe forum până să îmi fac curaj.Nu mi-am permis nicio modificare a schemei întrucât habar nu am electronică... Link spre comentariu
arosulescu Postat Ianuarie 12, 2012 Autor Partajează Postat Ianuarie 12, 2012 cam aşa arată deocamdată. Urmează să o mai finisez. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 12, 2012 Partajează Postat Ianuarie 12, 2012 Foarte bine domnule arosulescu pentru un prim montaj cu tuburi si la mai "mare"/PP pt instrument.Daca acum va satisface rezultatul obtinut in configuratie push-pull o sa deveniti fericit probabil.(acum pentru ca a reaparut aceasta schema in atentie , fac urmatoarea precizare= reactia negativa globala din aceasta schema "face mai mult sau mai putin figuratie" functie de impedanta sursei de semnal ,de fapt pe schema in cauza la acea vreme parca discutam reactii negative). Link spre comentariu
arosulescu Postat Ianuarie 12, 2012 Autor Partajează Postat Ianuarie 12, 2012 Foarte bine domnule arosulescu pentru un prim montaj cu tuburi si la mai "mare"/PP pt instrument.Daca acum va satisface rezultatul obtinut in configuratie push-pull o sa deveniti fericit probabil.(acum pentru ca a reaparut aceasta schema in atentie , fac urmatoarea precizare= reactia negativa globala din aceasta schema "face mai mult sau mai putin figuratie" functie de impedanta sursei de semnal ,de fapt pe schema in cauza la acea vreme parca discutam reactii negative).Vă mulţumesc pentru încurajare şi pentru ajutorul dat în particular. Desigur un PP mi-ar plăcea să fac dar încă nu am găsit o schemă care să aibă şi cele două em 84 reprezentate (încep mofturile acum...ochii magici). Am câteva scheme cu eventuale amplasări dar tot nu mi-e clar...dacă îl pun aşa e bine? Link spre comentariu
mișa Postat Ianuarie 13, 2012 Partajează Postat Ianuarie 13, 2012 Ai grija ca EM84 e diferit de EM80. Am pus aici schema de la amplificatorul Doina Alfa care e dotat cu EM84. (cred ca e singura parte care functioneaza bine din tot amplificatorul - cel putin din ultimele care au fost produse) http://dl.dropbox.com/u/3712780/Doina%2 ... fa%201.JPG Daca nu te descurci cu intraga schema iti redesenez numai zona cu EM84. Link spre comentariu
arosulescu Postat Ianuarie 13, 2012 Autor Partajează Postat Ianuarie 13, 2012 Ai grija ca EM84 e diferit de EM80. Am pus aici schema de la amplificatorul Doina Alfa care e dotat cu EM84. (cred ca e singura parte care functioneaza bine din tot amplificatorul - cel putin din ultimele care au fost produse) http://dl.dropbox.com/u/3712780/Doina%2 ... fa%201.JPGDaca nu te descurci cu intraga schema iti redesenez numai zona cu EM84.Vă mulţumesc pentru intervenţie şi v-aş rămîne recunoscător dacă mi-aţi desena o schemă din care să înţeleg unde trebuie intercalată lampa em 84 într-un amp de audiţie SE SAU PP (dacă nu vă răpeşte prea mult timp)Mulţumesc încă o dată. Link spre comentariu
mișa Postat Ianuarie 13, 2012 Partajează Postat Ianuarie 13, 2012 Deparece EM84 are nevoie de -22V in grila pentru iluminare maxima, la amplificatoarele de mica putere trebuie montat un mic amplificator inainte. Aici: http://www.solderingpoint.com/projects/ ... r_tube.php e un exemplu de aplicatie. (scrie in mod gresit ca EM84 are nevoie de -10V in grila pentru iluminare maxima, de fapt are nevoie de -22V) Montajul il legi la iesirea de difuzor. Depinde de fapt ce vrei sa masori. Daca vrei sa masori semnalul de intrare, montajul trebuie legat la intrare. Daca vrei sa masori semnalul de iesire, se leaga, normal, la iesirea de difuzor. Pentru amplificatoarele cu putere mai mare, de exemplu un pp cu EL84 (6p14p) nu mai e nevoie de acel tranzistor de amplificare. Link spre comentariu
mișa Postat Ianuarie 13, 2012 Partajează Postat Ianuarie 13, 2012 Ia uite schema: http://dl.dropbox.com/u/3712780/Doina%20Alfa/EM84.pdf Pentru un PP cu EL84 si iesire pe 8 ohmi functioneaza ok daca o legi la iesirea de difuzor. Pentru amplifuri mai puternice nu e nevoie de dioda D1. (D1, D2 si C2 formeaza un dublor de tensiune) Link spre comentariu
arosulescu Postat Ianuarie 13, 2012 Autor Partajează Postat Ianuarie 13, 2012 Ia uite schema: http://dl.dropbox.com/u/3712780/Doina%20Alfa/EM84.pdfPentru un PP cu EL84 si iesire pe 8 ohmi functioneaza ok daca o legi la iesirea de difuzor. Pentru amplifuri mai puternice nu e nevoie de dioda D1. (D1, D2 si C2 formeaza un dublor de tensiune)Vă mulţumesc foarte mult şi rămân dator... Link spre comentariu
zal Postat Ianuarie 13, 2012 Partajează Postat Ianuarie 13, 2012 În legătură cu brumul de filamente, o metodă şi mai simplă e legarea la masă a unuia dintre capetele secundarului de 6,3Vca, eu aşa folosesc într-un preu cu ECC şi nu am deloc brum. Findcă 6H1n nu are mediană la filament, acelaşi lucru se poate obţine cu cele două rez de 100 Ohmi legate la masă. Link spre comentariu
arosulescu Postat Ianuarie 13, 2012 Autor Partajează Postat Ianuarie 13, 2012 În legătură cu brumul de filamente, o metodă şi mai simplă e legarea la masă a unuia dintre capetele secundarului de 6,3Vca, eu aşa folosesc într-un preu cu ECC şi nu am deloc brum. Findcă 6H1n nu are mediană la filament, acelaşi lucru se poate obţine cu cele două rez de 100 Ohmi legate la masă.I-am făcut o redresare , primitivă ce-i drept, dar a dat rezultate. O punte de diode cu doi condensatori de 4700 micro in paralel. Minusul celor doi legat la masa generală. Mai are rost să mai pun şi cele două rezistenţe de 100 ? Brumul este din ce în ce tot mai scăzut.Vă mulţumesc tuturor celor care aţi venit cu soluţi într-ajutătoare. Link spre comentariu
zal Postat Ianuarie 13, 2012 Partajează Postat Ianuarie 13, 2012 Nu mai e nevoie de rezistenţe. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum