Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

pot adauga un Microintrerupator?

Vizitator IonutEl

Postări Recomandate

Vizitator IonutEl

Am atasat o poza cu circuitul unei prize cu telecomanda si dimmer, iar marea mea nedumerire, fiind incepator al electronicii, este:Pot atasa/lipi un alt microintrerupator in aceiasi configuratie?este incadrat in galben unde este microintrerupatorul.Vreau sa prelungesc butonul on/off in alt colt al camerei pentru a putea aprinde/stinge lumina manual sau atasa un intrerupator tactilmultumesc

post-60157-139829368348_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Ticu

3

• Traxxx

2

• Dr.L

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Mi se pare un pic ciudata utilizarea unei prize cu telecomanda pentru a face comanda prin fir...Prelungirea cu fire poate duce la functionare incorecta datorita tensiunii alternative induse in firele lungi.Mai sigura ar fi folosirea unui mic releu ale carui contacte sa fie legate in paralel cu intrerupatorul de pe placa. Pare ca sunt 4 puncte de contact, trebuie sa identifici cu un ohmetru cum sunt conectate intre ele.Bobina o alimentezi (de exemplu cu 6V) prin fire lungi.

Link spre comentariu

Se poate, comanda vine direct in integrat.Am notat pe ce puncte puteti lipi 2 fire, si sa imi spuneti unde am pus semnul intrebatii daca este o rezistenta sau ce piesa este sau o poza clara :)

post-39305-139829368633_thumb.jpg

Link spre comentariu
Vizitator IonutEl

Da este o rezistenta :101 Motivul este simplu:daca nu gasesc telecomanda, pierd, strica tebuie sa ma ridic pt a putea stinge/aprinde lumina, principala fiind pozitionata in alt colt al camereiPresupun ca nu pot lipi direct un alt microintrerupator, dar presupun ca un intrerupator tactil, alimentat la 6v merge nu? sau 6v este prea mult ... sau cum sa facMultumesc anticipat

post-60157-139829369114_thumb.jpg

Link spre comentariu

Se poate si asa direct cu conditia sa va ganditi la un buton cat mai sigur pentru a nu atinge firele fie folosind o carcasa,tub termic sau silicon termic.Se mai poate si cu un releu care sa "atinga" cele 2 fire dar ca sa nu sufere montajul ar fi buna o sursa externa de 5 sau 12v depinde ce releu gasiti.

Link spre comentariu
Vizitator IonutEl

Daca merge vreau sa atasez un montaj cu intrerupator tactil, 6v, legat la impamantare, protejat in carcasa din plastic, iar releul...butonul respectiv este N.O., comutator, releu are montajul prizei, sa mai folosesc unul?Daca da unul de 6v/ cati amperi , sa folosesc?

Link spre comentariu

Poti pune schema exacta a intrerupatorului tactil pe care vrei sa-l folosesti, inclusiv alimentarea lui?Legarea la pamant nu este o idee buna daca ai legatura directa (galvanica) cu dimmerul.

Link spre comentariu

Schema cea mai simpla care o poti folosi este cea din partea superioara a desenului atasat.O scurta apasare pe buton alimenteaza bobina releului, contactul acestuia se inchide si aceasta echivaleaza cu apasarea pe butonul dimmerului pe care il comanzi. Releul trebuie sa aiba tensiunea de alimentare egala cu a bateriei (de exemplu 9V) si un contact NO (normal deschis). Curentul suportat de contacte poate fi oricat de mic. Prin utilizarea releului se realizeaza doua lucruri:- operatorul este protejat fata de tensiunea retelei care probabil este prezenta in circuitele dimmerului- tensiunea alternativa indusa in firele lungi de legatura nu ajunge la dimmer.Daca vrei sa folosesti touch-butonul schema devine cea din partea de jos a desenului.Schema ta nu este cea mai potrivita pentru ca are doua pozitii stabile in care poate sta oricat timp: bec aprins sau stins (respectiv releu anclansat sau declansat). Ti-ar trebui un circuit care sa tina becul aprins (respectiv releul anclansat) numai atunci cand tii degetul pe contacte, iar cand il ridici sa se stinga. Asa actioneaza si micro-intrerupatorul original al dimmer-ului. In felul acesta scade si consumul din baterie.Poti incerca o modificare a schemei tale: elimini Q1 si rezistenta de 4M7. Evident becul nu se mai monteaza si in locul lui - prin fire lungi - se leaga releul.

post-29403-139829375423_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator IonutEl

Multumesc mult, ai dreptate in privinta intrerupatoruilui tactil, am facut o mica proba si merge multumesc din suflet...Acum trec la urmatoarele proiecte...multumesc inca odata pt ajutor

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări