Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Encoder PEC 16

albasete

Postări Recomandate

Buna ziua. Sper sa postez bine subiectul, am cautat dar nu am gasit ceea ce doream. Vreau sa utilizez un encoder (PEC 16) in cadrul unui sistem audio si nu stiu daca pinii encoderului au o conexiune anume sau se poate conecta ca un potentiometru clasic ? Cum pot verifica functionalitatea encoderului si identificarea pinilor ? Multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• albasete

6

• Palade Vlad

2

• costyy86

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Buna seara! In atasamentul de mai jos aveti detalii despre encoderul dumneavoastra. Practic, un encoder rotativ (rotary encoder) este compus in 2 intrerupatoare asezate in asa fel incat atunci cand este cand rotiti axul acestuia intrerupatoarele se inchid si se deschid slternativ cu o mica intarziere intre ele (veti vedea la ce ma refer in datasheetul atasat).Daca vreti sa il introduceti in montajul acela cu pic si tda8245 trebuie sa stiti ca o puteti face numai daca softul pic-ului este prevazut si cu parte de prelucrare a semnalului oferit de encoder. Daca vreti sa-l utilizati pur si simplu in locul a doua push-butoane din schema, nu va functiona.In ce priveste conectarea in circuit, din cate am vazut pana acum, unul din cei trei pini ai encoderului este comun si se leaga printr-o rezistenta e pull-up la plusul sursei de alimentare iar ceilalti doi pini sunt "iesirile" care se conecteaza la pinii de comanda ai microcontrolerului.Succes!

pec16.pdf

Link spre comentariu

Va multumesc foarte mult ! Este vorba de TDA 8425, iar PIC-ul (16F628) prelucreaza si semnalul encoderului, are push-butoane si telecomanda. Schema este preluata de pe un forum rusesc. Este ceva simplu, dar nu am lucrat niciodata cu encodere si nimeni nu m-a lamurit. Am inteles ca principiul de functionare este relativ asemanator cu ce-l al mouse-ului de la PC-uri. Sa inteleg ca se conecteaza ca si potentiometrul clasic . Am un encoder recuperat dintr-un DVD care avea si 5.1 incorporat, ma gandesc ca se potriveste la schema aceasta, mai ales ca autorul spune encoder PEC 16 sau similar:

post-46864-139829368411_thumb.gif

post-46864-139829368416_thumb.gif

Link spre comentariu

Da...acelasi lucru este scrollul de la mouse. Mai mult ca sigur se potriveste encoderul recuperat in aceasta schema. Practic encoderul este format din 2 push-butoane coectate intre ele atat electric (prin pinul comun) cat si mecanic prin axul encoderuluiNu cred ca ar trebui facuta comparatia intre encoder si potentiometru...unul functioneaza prin formarea unor impulsuri (encoderul) si potentiometru functioneaza prin modificarea unei rezistente.Identificarea pinilor se face destul de simplu...cu ajutorul unui multimetru destu de simplu...Setati multimetrul pe buzer si plasati sondele pe pinul din mijloc si pe unul din ceilalti 2 pini; rotiti de ax si vedeti daca se aude tonul buzerului. Mutati apoi testerul de pe pinul lateral pe celalat pin lateral si daca, dupa ce invartiti de ax, se aude iarasi ton inseamna ca pinul comun ()in schema "C") este pinul din mijloc iar ceilalti doi pini sunt A si B din schema. Daca nu, mutati testerele pana reusiti sa identificati pinul comun.Sper ca a-ti inteles.Spor la construit!P.S. Puteti posta link-ul cu proiectul respectiv?

Link spre comentariu

Nu am cuvinte de multumire ! Sunteti singura persoana care a reusit sa ma lamureasca in privinta encoderelor. Stiu ca nu se compara potentiometrul cu encoderul, eu ma refeream la modul de conectare in montaj. Despre link, nu ma pricep sa-l postez, dar in dreapta jos, este denumirea forumului : radiokot.ru Si au rusii niste scheme interesante !

Link spre comentariu

Am identificat pinii encoderului: A pin stanga, C pin central si B pin dreapta, acesta fiind pozitionat cu pinii in jos si butonul spre sine, asa cum vine montat pe panoul frontal. Mii de multumiri pentru ajutor !

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

Imi cer scuze netru ca postez aici, dar am si eu o problema similara, am inteles cum depistez comunul, dar cum depistez care este pinul A si pinul B, encodrul o sa vina montat pe cablaj si nu as vrea sa il proiectez astfel incat sa functiuoneze invers...este un encoder dintrun mouseMultumesc.

Link spre comentariu

Eu am identificat pinul comun, apoi am conectat pe rand cele 2 fire A si B astfel incat rotind in sensul acelor de ceas sa ajung la pragul superior al functiilor montajului. (Volum spre maxim, inalte/joase spre maxim, etc. ) Sper ca m-am facut inteles. Succes !

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări