Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alimentare leduri putere prin rezistenta

khrystyan

Postări Recomandate

Salutare la toti!Vreau sa construiesc un nou far de bicicleta pentru cineva si am nevoie de niste indrumari.Ledurile le-am cumparat deja de pe DX, si sunt niste no-name de 3W cu tensiunea de deschidere de 3.9V si 750mA.Problema e ca vreau costuri de productie minime la acest far, si nu vreau sa folosesc un driver.Am folosit un calculator led, care mi-a indicat ca la tensiunea de alimentare de 8.4V, iar ledul sa aiba 3.9V si 750mA, pot folosi rezistente de 1ohm si 3W, legand cate 2 in serie pana la 8.Alimentarea se face din 2S3P(8.4V) de baterii 18650. Iar numarul ledurilor totalizeaza 8.Stiu ca la faza asta, cel mai bine as folosi un driver, dar daca tot si ledurile sunt panarame de chinezarii, asa e si randamentul asa e si tot proiectul.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• khrystyan

5

• nicul

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Ok...

Hai sa presupunem ca nu imi bat chiar asa joc de far, sa il fac cu niste banale rezistente(eficienta va fi sub 30%, fara sa mai mentionez puterea disipata pe acele rezistente, fie ele de 3W)... De toata jena oricum...

Dar folosind de astea? Nu ma doare mana sa pun de o noua comanda... Doar ca ma intreb... Cum se folosesc? Au 700mA... Perfect! Oricum sunt niste chinezarii ledurile, si nu am chef sa le duc la limita. Dar cum folosesc? Cate un driver pentru fiecare led sau un driver la 2 leduri (serie)?

http://www.dealextreme.com/p/quality-am ... -pack-3146

Link spre comentariu

Pai... cade din start 2S3P-ul propus de mine...Daca am rezistente, oricat poate fi tensiunea de alimentare... Rezistentele sunt variabile... se pot schimba...Dar la acest driver, imput range-ul este de 3.6V ~ 4.5V. In cazul acesta fac 1S6P, si o sa am 4.2V, la care o sa folosesc cate un driver/led, corect?

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Poti folosi doar 5 leduri,in serie,care vor avea nevoie de 19,5V.Folosesti 6 bucati 18650,inseriati si vei avea intre 18-23V.Diferenta de max 3,5V o rezolvi cu o rezistenta de 5 ohmi.Vei obtine un randament minim de cca 85%,mai bun decat a unei scc in comutatie.Daca ai ledurile,ar fi bine sa masori tensiunea pe fiecare,la curentul cu care le vei alimenta;poate s-ar putea gasi o solutie mai buna,decat cea propusa.

Link spre comentariu

Ok... Asta am inteles-o. Dar sub nicio forma nu vreau sa folosesc mai putin de 6 leduri. Eu mi-am pus pata pe numarul 8 deoarece am vazut proiectul asta:post-35242-139829367724_thumb.jpgpost-35242-139829367731_thumb.jpgpost-35242-139829367733_thumb.jpgpost-35242-139829367738_thumb.jpgpost-35242-13982936774_thumb.jpgAici se folosesc 8 leduri pe un radiator circular. Vreau sa realizez proiectul si eu, modificand radiatorul(nu vreau sa am in fata un radiator de jumat de kil', mare cat un lighean... Asa ca vreau sa il fac la fel, tot cu 8 leduri, dar asezate 4-4(sus-jos). Dar nu inteleg cum e cu partea de alimentare.Dar daca as vrea sa folosesc driverele alea? Cum sa fac? Pun pack de 1S6P(toate in paralel) si cate un driver pentru fiecare led? As prefera metoda cu driverul, in locul rezistentei...

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Mai intai hotaraste-te cate leduri vrei sa folosesti,cati acumulatori,daca te intereseaza un randament foarte bun,sau doar vrei ca farul sa arate bine si atat.

Link spre comentariu

Ledurile le am, sunt ok, vor fi 8 la numar.Acumulatorii o sa i am... vor fi 6 la numar... In functie de modul de alimentare a ledurilor, o sa vad la cati V o sa fac pack-ul...Pack-ul ala de 20 drivere de 700mA, nu mi-e greu sa-l comand si pe ala. Vreau daca il fac, sa-l il fac si cat mai functional. De aia nu vreau sa ma rezum doar la cateva rezistente inseriate cu ledurile.Repet intrebarea... Daca pack-ul o sa-l fac 1S6P(4.2V), atunci o sa trebuiasca sa folosesc cate un driver pentru fiecare led ???

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Un acumulator li-ion,are la borne cca 3,8V.Ledul la 700mA,are o tensiune de 3,9V.Adica il poti conecta direct la acumulator.Problema e ca tensiunea pe acumulator scade de la 3,8 la 3V,scazand corespunzator curentul prin led.Ca sa folosesti o scc liniara,este obligatoriu ca tensiunea de alimentare sa fie mai mare decat tensiunea ledului.De aceea ti-am propus combinatia de 5 leduri cu 6 acumulatori..Daca folosesti 8 leduri,poti pune cate patru in serie,tensiunea necesara fiind 15,6V.Poti folosi doar 5 acumulatori,obtinand o tensiune cuprinsa intre 15V si 19V.Poti folosi cate o rezistenta sau o scc,pe fiecare sir de leduri.In cazul tau,avand in vedre nr ledurilor si tensiunea de alimentare ce se poate obtine cu 6 acumulatori,varianta cea mai eleganta si economica,este scc in comutatie,alimentata la cca 18V,si care sa livreze cca 30V la 0,7A ca sa poti alimenta toate cele 8 leduri inseriate.

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Stabilizaroarele de curent cu 7135 functioneaza intre Uled+0,2V si 6V ; sant facute cu AMC7135 care are cadere de tensiune de 200mV http://www.google.ro/search?q=AMC7135&h ... 80&bih=605 .

Foloseste solutia data de @pisica matache sau alternativa e folosirea unei scc cu 2 tranzistori,liniara si reconfigurarea legarii ledurilor si a accu. Caderea pe tranzistorul driver sa fie de ordinul zecilor de mV.

Pt randamente ridicate, cerinta e ca tensiunea de alimentare sa fie apropiata de Uled.

Tensiunea pe accu cu Li ajunge la 4,2V incarcat complect si poate scadea pana la 2,8V - descarcare maxim admisibila fara deteriorarea accu.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări