Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum se curata-spala un disc de vinyl?


Purple

Postări Recomandate

Dupa tot felul de experiente pentru a curata eficient un disc FARA masina profi, care in Romania este un OZN, m-am gandit sa facem schimb de experienta pe acest subiect. Aici, deoarece forumul inca nu are o rubrica dedicata audiofililor...Recipientul folosit este un lighean de plastic cu diametrul la baza de aprox. 30-35 cm, cam de aceasta forma:

Posted Image

cu marginile cat mai scunde. Pentru spalat se poate folosi o carpa de bumbac sau de lavete microfibra, din acelea care se dau la set de 3 bucati, pentru spalat vase si care nu lasa scame.

1. apa calda si cateva picaturi de sapun lichid pentru vase.

2. 7 parti apa calda, o parte alcool izopropilic 90% si din nou, cateva picaturi de sapun lichid.

Reteta 1 e pentru discurile care au mai fost curatate, a 2-a este pentru discurile NOU cumparate.

Iata mai jos si un how to...:

http://www.instructables.com/id/Cleaning-Vinyl-Records/

Am achizitionat de curand un disc NOU, la 180 grame, dar care are incarcare electrostatica. Iata mai jos explicatia de de:

http://www.squidoo.com/VinylRecordsAndStatic

Se pare ca alcoolul izopropilic are proprietatea de a curata si acest lucru. Atentie ca o carpa de bumbac INCARCA electrostatic! :nebunrau:

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Flor

    3

  • Purple

    2

  • icar

    1

  • iulidan2

    1

Top autori în acest subiect

Dzeule mare.. M-am nascut in 1963, asa ca am crescut cu discurile de vinil...Si slava Domnului ca pe unele le-am audiat si tocit la greu.. Am avut povesti pe 16, apoi pe 33, single-uri pe 45. Aveam chiar si un pikup care reda la 78..Masina de spalat discuri !?!?! E o gluma? Cate sute/ mii are cineva ca sa ii trebuiasca asa ceva? Sau sa zicem altfel. E cineva e prea ...ca sa isi bage prea pretioasa lui mana in lighean asa cum bine a aratat Purple? Kituri de spalat Semiprofesional? Sa imi spuna cineva ca are toate discurile pastrate vertical, la temperatura constanta, ca intr-o arhiva.. Si ca pikup lui are toate anti draci prajiti..Aoleu, Doamne, cata snobeala in lumea asta..Chiar, imi explica cineva folosind cuvintele lui, nu copy paste de pe net ce se intampla daca discul s-ar incarca electrostatic? Adica ce nivele de tensiune ar apare, si cum ar influenta chestia asta auditia..Banuiesc ca aceste nivele sunt mari, adica vreo cativa KV, nu-i asa?Aoleu, chiar, ma mir cum de am ajuns la 48 de ani. Ca pana pe la 30 am tot frecat discurile de vinil, uneori si ca DJ, ma rog amator. De ce mai traiesc si nu am murit electrocutat? Stiu, ca sa pun intrebari si sa enervez..

Link spre comentariu

Draga Flor,

Incarcarea electrostatica (care nu curenteaza, decat daca e vorba de discuri din contorul de curent) este prezenta la discuri prin pacaituri, la fel ca si in cazul particulelor de praf. Te-as invita sa asculti discul Chariots Of Fire al lui Vanghelis si mai vorbim apropos de curatenie la locul de...auditie... Spalarea discurilor este necesara precum am zis la discurile care-ti vin prima oara in casa, noi sau vechi, atat pentru sanatatea lor, cat si a acului. Discul nu se cufunda de tot, se tine inclinat la cca 45 grade, in lichidul care nu trebuie sa atinga eticheta din mijloc, si prin miscari ciculare timp de cateva minute se sterge discul in ambele sensuri, de-alungul santului discului. Se spala de regula mai multe discuri deodata, se aseaza vertical pentru a se scurge putin, apoi se clatesc in acelasi mod cu apa calda. Se pun tot vertical la uscat si se depoziteaza apoi in plic (mapa) de hartie ( cel mai bine) care nu incarca electrostatic discul. Cred ca e clar ca ce am scris nu e copy paste, dar am incercat sa vad cine si ce metoda foloseste pentru spalarea discurilor. Sincer cred ca e o metoda foarte buna, periile care cutara la uscat discurile au sanse sa le zgarie. Iar chestia cu Knosti nu e o prostie!

http://www.tnt-audio.com/accessories/knosti_e.html

Nu am incercat-o din motive financiare.

Astept si alte abordari, mai pozitive. :scarpin

P.S.

Apa este apa DISTILATA, nu de la retea!

Link spre comentariu

Din postare dumitale rezulta cam ce am zis si eu. Si anume ca e pacat sa dai bani pt o masina, daca manual se poate obtine acelasi lucru..Adevarul e ca eu unul inca nu am gasit copacul din care sa culegi banii, asa ca incerc sa ii pastrez pe ai mei..Practic o particula de praf "uitata" intr-un sant al discului produce o pacanitura audibila. Daca ai spalat si uscat vinilul cu respect, adica chiar vrei sa faci o treaba la modul serios, ca pt uzul personal, o faci relativ incet, fara sa te grabesti, si atunci iti iese bine..Deci praful va disparea si adio pacanituri...Pe de alta parte, hai sa fim seriosi. In timpul marilor concerte de muzica clasica, sau al spectacolelor de opera, e imposbil sa nu auzi macar o tuse. Numai cine nu a fost macar odata intr-o sala nu stie cum e. Ascultati transmisiile de opera live de la MET si o sa auziti. Chiar, eu ascult sau merg in mod uzual la Opera, opereta, etc..In concluzie, nu se moare din atat lucru..Iar cine crede ca eu nu imi spalam discurile inainte de auditie...sa o creada mai departe...Despre incarcarea electrostica, mai bine o lasam asa, nu-i asa? Pt ca eu ma conving de abia dupa ce vad si inteleg formule, integrale, etc. De', la cate matematica/fizica, etc am inghitit in fac de Electronica, la cursul de Fizica, Electrotehnica, etc, si in alte cursuri...asa ca nu cad pe spate prea usor..Dar voi studia cu placere formulele care mi se vor prezenta referitor la structura campului rezultat in urma electrizarii discului..

Link spre comentariu

Nu ar trebui sa ma mir ca unii reinventeaza roata! Prin anii '70 - '75, George Dan Oprescu (poate cei mai batrini stiu de el) a scris un articol exact despre ...lighean, apa si detergent! :da La vremea respectiva am incercat si eu, dar...fara prea mari satisfactii!Stiti ce acceleratie primeste un ac de pic-up la citirea frecventelor inalte? Pina la 1000 g! Daca prinde un fir de praf acesta este inglobat in vinil! Oricit ai spala discul, particula de praf acolo ramine! Inca ceva, un disc se uzeaza cam 60% la prima citire, apoi in rata muuult mai mica.Cea mai buna metoda de a "spala" dicurile este de a le manipula cu grija, ferite de praf!Cit despre incarcarea electostatica...un pieptene trecut prin par se incarca mai mult! Ca sa nu spun de dezbracarea unui pulover ce contine fibre sintetice!

Link spre comentariu

Jur ca nu am stiu accelaratia unui ac, dar tot ce a a postat userul icar mi se pare atat extrem de adevarat cat si de bun simt.

Cat despre cartiile lui G.D. Oprescu, Dzeul sa il ierte, ele trebuie considerat un fel de Biblii pt incepatori. Ele trebuiesc cititite, pardon "roase" de la prima la ultima pagina..

Pt ca dupe ca ai inteles si aplicat ce scrie acolo o sa fi u alt electronist, adica mult evoluat..,

Link spre comentariu

Atenţie că praful e compus din diferite materiale, cel casnic e preponderent textil, adică scame minuscule, astea se pot lua prin spălate. Dacă e praf de pe drum, e mai rău, ăla e practic nisip şi e abraziv, greu de scos din şanţuri. Oricum, prin spălare se mai revigorează discurile o perioadă.Ptr cele foarte uzate, se poate folosi metoda de înregistrare finală, se acoperă suprafaţa discului cu spirt. După aia se aruncă.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

si cand ma gandesc ca am efectuat si eu o operatiune finala cu un disc prin anii80 (aveam 12-13 ani)...si maica-mea achizitionase un disc cu potpuriuri cu Elvis care imi placeau si mie asa ca am zis intr-o zi sa-l mai revigorez si sa-i redau luciul de nou....de obicei le stergem cu o carpa moale si spirt (asa vazusem la tata), dar cum in momentul ala nu mai aveam spirt am luat ceva inrudit cu el (in mintea mea) si l-am sters (de pe fata pamantului) cu ACETONA!!!!!Cum ar zice unii acum prin anumite documentare ~don`t try this at home!~

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări