Marian Postat Ianuarie 10, 2012 Partajează Postat Ianuarie 10, 2012 Oameni buni cam incurcati lucrurile din cate se pare In primul rand daca amplificatorul respecta schema intocmai atunci ceva este defect, un consum in gol atat de mare este inadmisibil, asadar ceva este defect, recomand sa se verifice atent diodele, sa se verifice eventuale lipituri reci, sa se verifice finalii desfacuti complet din amplificator, si apoi toti ceilalti tranzistori.Pe de alta parte, ce treaba are TR ( semireglabilul ala de la diferential ) cu polarizara driver sau reglaj curent? ala regleaza simetria si atata tot, adica sa ai pe iesire o tensiune cat mai aproape de 0, acesta trebuie sa fie singurul criteriu dupa care sa se faca reglajul sau. Link spre comentariu
miron1947 Postat Ianuarie 10, 2012 Partajează Postat Ianuarie 10, 2012 adica sa ai pe iesire o tensiune cat mai aproape de 0, acesta trebuie sa fie singurul criteriu dupa care sa se faca reglajul sau.Dar polarizarea lui T3, nu influenteaza regimul CC al lui T4 si acesta prefinalii(BD)? Link spre comentariu
Marian Postat Ianuarie 10, 2012 Partajează Postat Ianuarie 10, 2012 Amplificatorul va copia la iesire orice tensiune continua de la intrare deci implicit si diferenta dintre tranzistorii din diferential, si cred ca suntem cu totii de acord asupra faptului ca o tensiune in cc pe iesire mare este nedorita asadar acest potenstiometru regleaza simetria dintre cei 2 tranzistori, adica curentul cu care este alimentat diferentialul ( si subliniez curentul, a nu se confunda cu tensiunea ), acesta sa fie impartit cat mai egal intre cei 2 tranzistori astfel incat diferenta sa fie cat se poate de mica si deci offset-ul la iesire cat mai ok, asta este principalul scop al acestui semireglabil, si singurul criteriu dupa care sa se faca reglajul este obtinerea unei tensiuni de offset cat mai mici la iesire, se sunteaza intrarea la masa si se conecteaza iesirea amplificatorului la multimetru si se masoara valoarea fata de masa, se regleaza din potentiometru pana se obtine valoarea cea mai apropiata de zero pe multimetru. T3 se polarizeaza prin intermediul caderii de tensiune pe rezistentele din colectoarele diferentialului care cadere de tensiune va fi potrivita atunci cand simetria va fi cat mai buna, nu cred ca se poate explica mai simplu de atat, nu poti regla potentiometrul ala dupa alt criteriu, obtii o boxa decedata. Link spre comentariu
miron1947 Postat Ianuarie 10, 2012 Partajează Postat Ianuarie 10, 2012 T3 se polarizeaza prin intermediul caderii de tensiune pe rezistentele din colectoarele diferentialului care cadere de tensiune va fi potrivita atunci cand simetria va fi cat mai bunaDaca simetria este "buna" T3 este blocat, eu n-am cunostinta de un tranzistor care functioneaza cu tensiuni identice pe B si E. Link spre comentariu
Marian Postat Ianuarie 11, 2012 Partajează Postat Ianuarie 11, 2012 Am pus schema in multisim si am facut un filmulet care sa arate exact rolul acelui semireglabil, dupa cum se poate vedea el regleaza tensiunea in cc de pe iesire, care tensiune trebuie reglata cat mai aproape de 0Vcc, nu poti regla dupa alte considerente devreme ce pentru a proteja boxele ai nevoie de o tensiune de iesire cat mai mica. Asa cum am specificat anterior daca amplificatorul in cauza respecta schema intocmai atunci sunt probleme la el, componente defecte sau trasee cu probleme/lipituri reci, etc, de aceea repet recomandarea de a verifica atent fiecare element semiconductor din schema si traseele si refacute lipiturile. Link spre comentariu
zal Postat Ianuarie 11, 2012 Partajează Postat Ianuarie 11, 2012 Schema e tembelă, nu merită efortul, sînt o grămadă mai bune. Link spre comentariu
franzm Postat Ianuarie 11, 2012 Partajează Postat Ianuarie 11, 2012 Daca aveti 3 Amperi (!!!) in gol, atunci ceva nu-i in regula; in mod normal curentul de repaus la schema prezentata este f. redus (depinde de calitatea tranzistoarelor folosite). In mare sunt trei posibilitati: greseli de executie, oscilatii sau curenti reziduali mari in tranzistoare (finalii nu au rezistoare flush-out care sa preia ICB0). Schema e slaba, chiar daca provine dintr-o publicatie nemteasca (un exemplu cum nu se face un amplificator bun). Link spre comentariu
Bogdi12001 Postat Ianuarie 11, 2012 Autor Partajează Postat Ianuarie 11, 2012 Nu este vorba ca este buna sau proasta.Am un cablaj stereo la el de pe vremea impuscatului si mi-ar fi trebuit sa bag intr-o statie care are etajul final lipsa.Am sa iau la purecat toate piesele.Multumesc tuturor de ajutor. Link spre comentariu
miron1947 Postat Ianuarie 11, 2012 Partajează Postat Ianuarie 11, 2012 La ce tensiuni este alimentat montajul? Link spre comentariu
Bogdi12001 Postat Ianuarie 11, 2012 Autor Partajează Postat Ianuarie 11, 2012 la +/-33vEste umpic cam mult pt schema asta. Link spre comentariu
Bogdi12001 Postat Ianuarie 11, 2012 Autor Partajează Postat Ianuarie 11, 2012 Ar putea aparea problema din cauza ca am pus cele 3 diode 1n4936 in loc de 4148? Link spre comentariu
miron1947 Postat Ianuarie 11, 2012 Partajează Postat Ianuarie 11, 2012 la +/-33v Este umpic cam mult pt schema asta. Dar ea initial la ce tensiune functiona? Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 11, 2012 Partajează Postat Ianuarie 11, 2012 Pai tu nu vezi ca diodele care le-ai pus au caderea in direct Vfav de 1,2V? http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet- ... N4936.html 1N4148 are 0,6-0,7V: http://www.nxp.com/documents/data_sheet ... 1N4448.pdf schimba si pune 1N4148 sau 1N4001-4007, si totul va reveni la normal... Link spre comentariu
Bogdi12001 Postat Ianuarie 11, 2012 Autor Partajează Postat Ianuarie 11, 2012 Tensiunea de alimentare nu se mai prea vede pe schema ca s-a cam sters in decursul anilor dar oricum incepea cu 2 si cred ca in jur de +/- 25v Link spre comentariu
technomate Postat Ianuarie 11, 2012 Partajează Postat Ianuarie 11, 2012 daca modifici rezistenta de 4.7k care e serie cu diodele modifici si curentul de repaus .Incearca cu valori diferite.dar Leco are dreptate ,pune diodele indicate de el montate pe acelasi radiator cu finalii Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum