Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Leco SMPS se apropie de final.

Vizitator

Postări Recomandate

24A true rms? Ca redresarea consuma in varfuri de amplitudine mare,dar de durata scurtaRandamentul l-ai mai putea estima si prin pierderile pe elementele active (caldura)

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 194
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mitidj2008

17

• hpavictor

15

• Dr.L

14

• George

9

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Chiar true rms, insa ca sa nu mai am dubii, am sa masor tensiunea retelei dupa redresare si filtraj, si curentul pe care il consuma in primar sursa, deci masuratoare in curent continuu, totodata masurind tensiunea si curentul in secundar, dupa redresare si filtrare.

Link spre comentariu

In primar,e totusi vorba de cc pulsatoriu la 62,5kHz. As sugera sa-l masori cu un traf de curent conectat la osciloscop,astfel precizia o sa fie maxima :da Ai grija si la posibilele interferente produse de sursa,ca e vorba de zeci de A la 62,5kHzAsteptam rezultatele :da

Link spre comentariu

Am facut asa niste teste orientative pentru a incerca o calculare aproximativa a randamentului, am pus cele 3 aparate de masura pe aceeasi sursa de tensiune, (baterie 9V nou nouta) pentru a vedea cit afiseaza fiecare, si daca sint diferente intre ele:

Aparate masura pe 9Vcc:

Posted Image

Posted Image

Aparate masura pe 300Vcc:

Posted Image

Posted Image

Singura masuratoare unde am observat o mica diferenta intre aparate, a fost la masurarea curentului in DC, intre cele 2 multimetre, (am masurat un curent prin rezistenta de 10 ohm, alimentata la 13,2Vcc STABILIZAT) dupa cum se va vedea in pozele de mai jos, Metrahit arata un curent de 1,316A iar M890G arata 1,27A.

Tocmai de aceea am ales sa fac si filmul 2, unde am inlocuit aparatele de masura intre ele...

Posted Image

Posted Image

Acum sa trecem la vizionarea filmelor, de unde am extras si calculat randamentul, impartind puterea obtinuta, la puterea consumata.

Am folosit ampermetru serie cu SMPS cit si voltmetru paralel pe bornele de alimentare, pentru a putea masura exact puterea consumata prin raportul P=UxI.

Am folosit ampermetru serie cu consumatorul (dummy load) cit si voltmetru paralel pe iesirea smps, pentru a putea masura exact puterea obtinuta prin raportul P=UxI.

Filmul 1, Metrahit ampermetru serie cu alimentarea SMPS, si UT 201 pe post de voltmetru sursa incarcata cu 700+ W:

http://www.youtube.com/watch?v=joZCEjhl ... e=youtu.be

Test 1 cu Metrahit in primar

296Vcc x 2,55A = 754,8 W Putere consumata

120,7Vcc x 5,95A = 718,165 W Putere obtinuta

Randament 95,14%

Continuarea filmului , SMPS cu +1300W, de la minutul 3 in sus

288Vcc x 4,726A = 1361,088 W Putere consumata

116,3Vcc x 11,17A = 1299,071 W Putere obtinuta

Randament 95,44%

Acum am schimbat aparatele de masura intre ele, adica Metrahit in secundar si M890G in primar.

Film 2, Metrahit in secundar

http://www.youtube.com/watch?v=mv1ytqijU9w

Metrahit in secundar unde adaugam si pierderea pe puntea redresoare principala

298Vcc x 2,55A = 759,9 W Putere consumata + 2,6W pe puntea redresoare 762,5W total consumati

121,9Vcc x 6A = 731,4 W Putere obtinuta

Randament 95,92%, desi eu calculind dupa puntea redresoare deci in CC, pierderea pe punte trebuia sa o iau in calcul daca faceam masuratoarea curentului absorbit PINA in puntea redresoare (in alternativ).

Ce parare aveti?

Nu uitati , in niciunul dintre teste , SMPS-ul NU a fost ventilat!

Link spre comentariu

Frumos!Dar imi mentin obiectia,ca nu ai cum masura 100% corect,un curent continuu,pulsatoriu,la 65kHz,asa usorDaca vrei sa masori totusi cu multimetrul acest curent,trebuie sa ai condensatori (suficienti de mari) atat inainte cat si dupa el,ca sa masori intr-adevar cc!Si eu m-as baza pe metra aici,ca e true rms si indica corect diverse forme de unda (fata de celalalt,non tru-rms,care,in functie de unda,poate arata cu pana la 40% mai putin!)Oricum,masuratorile sunt apropiate de realitate,sursa nu pare sa disipe mai mult de 100W in testele de mai sus :da

Link spre comentariu

Am filtraj atit pina in siguranta care duce mai departe in SMPS, cit si la bornele SMPS, pentru a compensa inductanta cablurilor de 2x4mm ce alimenteaza placa SMPS (40 cm lungime).Te asigur ca s-a masurat direct DC.Urmeaza surpriza maxima, in 10-15 min. :101

Link spre comentariu

Felicitari. :aplauze Frumos randamentul obtinut. Eu unul sunt curios care ar fi randamentul si in acele teste din filmuletele de mai sus, cand ai obtinut intre 3000 si 4000 wati. In filmuletele postate azi am vazut ca unul din multimetre nu putea masura mai mult de 11 amperi. Ma gandesc ca din cauza asta nu ai facut deocamdata masurari ale ramdamentului la puteri mai mari. Toata stima pentru munca depusa si pentru performantele obtinute.

Link spre comentariu

Hai si cu surpriza :101 !

Am decis sa vad pina unde pot rezista IGBT-urile, si am mai chinuit sursa inca un pic. :nebunrau:

Setup-ul este acelasi, nimic modificat, cele 3 rezistente de 1 ohm, inseriate (3 ohm) , apoi 2 ohm (2 rezistente inseriate), apoi aprox 1,5 ohm pe sarcina (suntata o rezistenta de 1 ohm, cu inca una de 1 ohm) deci 1,5 ohm.

Ce a iesit, vedeti aici, alegeti 720p (HD) la youtube:

Am vazut virf de 27A, cu sustinere la 25-26A din retea cu clampmetrul, nu stiu daca s-a observat in clip...

Am masurat, pina sa inceapa sa influenteze deriva termica a rezistentelor, o tensiune de 109,23mV pe shunt, ceea ce corespunde unui curent de 54,61A prin sarcina la o tensiune de 95,3V pe sarcina.

Puterea in acest caz fiind 54,61A x 95,3V = 5204,33W.

Si citeva poze cu ce e interesant!

Siguranta de 30A inainte de folosire:

Posted Image

Siguranta de 30A dupa folosire, comparata cu una noua:

Posted Image

Shuntul fata:

Posted Image

Shuntul pe spate, se observa 2 bare de 3mm diametru ca material rezistiv.

Posted Image

Link spre comentariu

Am inlocuit IGBT-urile care au cedat, totul lucreaza perfect, am sa mai testez (poate) si cu niste IGBT mai puternice si cu 2 trafo paralel (sa exclud din ecuatie) saturarea transformatorului.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări