Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Leco SMPS se apropie de final.

Vizitator

Postări Recomandate

In primul rind, sa nu rideti ce e la mine in debara, acolo se experimenteaza pina se ajunge la rezultate.

Ceea ce veti vedea, este SMPS-ul pe care il voi dezvolta, pentru aplicatii de amplificatoare de mare putere.

Se pot obtine ce tensiuni doresc, +/- xxx Vcc forta+tensiuni auxiliare, etc, singura limita fiind puterea.

Sursa va fi half bridge soft switching resonant mode, inca nu m-am decis daca va fi la 100Khz sau 62,5Khz, mai urmeaza teste.

Am ales frecventa de 62,5Khz pentru testele ce urmeaza.

SMPS, este facuta pe PCB de test, este regulated SMPS (R-SMPS), va avea protectie la scurt pe iesire , protectie la supratemperatura, soft start, si se va opri automat la aparitia tensiunii continue la iesirea etajelor finale, pentru a nu folosi relee, sau alte chestii inseriate cu iesirea amplifului, elemente ce ar micsora damping factorul.

Sa nu o lungim prea mult si sa dam drumul la joaca!

Sint 2 filmulete, am plecat de la 140Vcc stabilizat, prima oara 12 ohmi la iesire (primul filmulet) , pe urma 4 ohm si 2,66 ohm (filmuletul 2).

In serie cu sarcina, am un shunt GOERTZ (made in Germany), care la un curent serie de 50A, are cadere de 100mV la borne , pentru a putea calcula usor curentul prin sarcina, neafectind in acest caz, deriva termica a rezistentelor, odata cu incalzirea acestora, fiind usor de calculat puterea la testul respectiv, inmultiind curentul prin sarcina cu tensiunea la bornele acesteia.

FILMULETUL 1:

Leco SMPS cu 12 ohms load , 140,5 volti DC la iesire in idle, 139,5 volti DC la iesire pe 12 ohmi dummy load (4 ohm cea de jos inseriata cu 8 ohm cea din mina).

50 Amperi/100milivolti shunt serie , arata 22,6 mV cadere pe sunt ,curentul prin sarcina fiind 11,25 Amperi.

Puterea rezultata este 11,25A x 139,5V = 1509.5 wati.

FILMULETUL 2 PRIMA JUMATATE:

Leco SMPS cu 4 ohms load , 140,5 volti DC la iesire in idle, 126,4 volti DC la iesire pe 4 ohmi dummy load (4 ohm cea de jos ).

50 Ampres/100milivolti shunt serie , arata 54,2 mV cadere pe sunt ,curentul prin sarcina fiind 26 Amperi.

Puterea rezultata este 26A x 126,4V = 3272 wati.

FILMULETUL 2 CONTINUAREA:

Leco SMPS cu 2,66 ohms load , 127 volti DC la iesire in idle, 115,5 volti DC la iesire pe 2,66 ohmi dummy load (4 ohm cea de jos , peste care am pus in parlel si cea de 8 ohm, rezultind 2,66 ohm).

50 Ampri/100milivolti shunt serie , arata 76,4 mV cadere pe sunt ,curentul prin sarcina fiind 36 Amperi.

Puterea rezultata este 36A x 115,5V = 4135 wati.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 194
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mitidj2008

17

• hpavictor

15

• Dr.L

14

• George

9

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Sincere felicitari ptr reusita, se vede ca e ceva munca acolo, si se vede de asemenea si mania, ai la piese special ptr SMPS, de numa numa, ai bgat ceva bani in ele.Banuiesc insa , ca nu vei publica nici schema nici alte date despre sursa ta! Pe mine m-au prins rau de tot SMPS, si invat usor usor, si tare ma indemn sa incerc si eu asa ceva, mai ales ca e rezonant mode. Traful de acolo e un ETD59 daca nu ma insel, si ca sa obtii curentul asta l-ai bobinat cu platbanda sau cu litzwire zdravan, nu?

Link spre comentariu

Schema, nu va fi publica, insa am sa fac publica o schema asemenatoare de putere mai mica, un prim SMPS, facut mai demult.Sursaasta a fost bobinata cu litzwire 600x0,07, primarul si secundarele cu litz, 200x0.04.Traful este un ETD59, sursa o voi limita, pentru siguranta la un 3000W cu 3500W peak.Toate la timpul lor,deocamdata azi-miine, definitivez si protectia(nu era ferm reglata) si protectia termica.

Link spre comentariu

Pe mine personal nu ma intereseaza schema sursei postate pe care stiu ca tu o vei comercializa, ma intereseaza schema unei surse rezonant mode chair daca e de putere mai mica, pana acum nu am facut surse rezonante, si desii stiu ca e ceva mai greu de realizat, as vrea sa incep cu ceva de putere mai mica ca apoi sa dzvolt o sursa de putere mai mare. Mersii de relatii si numai bine!

Link spre comentariu

Ar fi interesant de stiut si unde se gaseste minunatia de FAN7621. Nu stiu daca cei de la Fairchild stau de vorba cu mine pentru citeva bucati. TME nu a auzit de el si nici Farnell. In alta ordine de idei cam ce putere poate debitata in regim continuu fara ca temperatura componentelor sa depaseasca 60 de grade si fara racire fortata. Evident ma refer la ce am vazut in filmulete.

Link spre comentariu

Facut testul in full bridge, puterea obtinuta tinde spre 4,5Kw, insa din motive personale, sursa finala va fi tot half bridge.Ori astazi sau miine, teste filmate cu ea, incarcata la maxim, cu trafo bobinat corespunsator.

Link spre comentariu

Si sa ma tin de cuvint, cele 2 filmulete cu sursa.

Ramin in varianta Half Bridge, rezonant mode.

Filmul 1, avem 109-110Vcc la iesire pe 3 rezistente dummy load de 1 ohm/1000W inseriate deci pe 3 ohm.

Oficial puterea ar fi P=UxU/R 109 x 109 / 3 Ohm = 3960W

Dupa cum arata tensiunea de pe shunt, puterea este ceva mai mica, insa mult mai reala deoarece prin masuratoarea serie, luam in calcul in cazul de fata, si pierderile pe conductoarele de legatura, si usoara deriva termica a rezistentelor datorita incalzirii.

Avem in acest caz, dupa 1 minut de sarcina continua, o cadere de 65,17 mV pe shunt, tensiunea pe sarcina fiind 109,8Vcc.

Facem calculul prin metoda de 3 simpla:

Daca la 100mV cadere pe sunt, avem un curent de 50A, la 65,17mV avem un curent de 50 x 65,17/100= 32,585A

In acest caz, puterea reala a fost 109,8Vcc x 32,585A = 3577W

Testul la 3500W

Sa trecem acum si la testul maxim.

Valorile sint : 93,2 mV pe shunt, la 100mV sint 50A, deci la 93,2mV sint 46,6A iar tensiunea este de 103,2V, puterea totala fiind?

Link spre comentariu

Fara PFC la puterea aia.Am tras din retea 24A si am obtinut 4800W.Miine am sa masor sa vad ce tensiune mai am pe retea in full load, cit si dupa redresarea si filtrarea retelei, vad ce putere obtin, si pe urma caluculez randamentul

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări