klayus Postat Ianuarie 9, 2012 Partajează Postat Ianuarie 9, 2012 de mult ma batea si pe mine gandul sa-mi fac un cnc si m-am decis sa ma apuc si eu de unul. in principiu as vrea sa frezez cu el pcb-uri, komatex, mdf, lemn poate si niste aluminiu si/sau inox cand as avea bani de niste motoare mai puternice. dimensiunea ei va fi 500 x 450 mm. pe z cam 150 mm vreau sa mearga freza. pana una alta mi-am facut un buget de 1000 euro si m-am apucat de proiect. am sa folosesc suruburi cu bile de 16x5 de pe hi-end, impreuna cu piulita cu talpa pentru surub cu bile 16x5, controllerul si sursa cred ca am sa le fac eu, inca nu m-am decis, depinde ce bani imi raman. motoarele vor fi de 1.85Nm nema23 tot de pe hi-end.ro asta daca nu gasesc o oferta mai buna intre timp. partea mecanica m-am gandit sa fie stil gantry, masa fixa si freza plimbandu-se pe toate cele 3 axe. as vrea sa o fac din tabla de otel de 10 mm (as dispune la birou de materiale si manopera contra unei sticle de bere). urmatorul pas este proiectul. m-am apucat si am reusit sa incropesc putin din masa impreuna cu axele de ghidaj, rulmenti liniari, surubul cu bile si partea care va antrena unealta pe axa x. m-am lovit de o problema careia imi e cam greu sa-i dau de cap. suruburile pentru montaj m-am gandit sa folosesc m5 sau m6. nu stiu ce diametru trebuie sa aibe gaura care va fi ulterior filetata. am cautat pe net si am gasit ca sunt suruburi standarduri de filete diferite: m5 - filet iso metric DIN336 - 4,2 mm gaura surub si m5 - filet iso metric fin DIN336 - 4,4 mm gaura surub. suruburile inca nu le-am cumparat dar sunt curios in ce masura ma afecteaza daca dau toate gaurile pentru suruburile m5 cu burghiu 4,5 mm? o sa am joc la imbinari? poza cu ce am lucrat pana acum. este ok ca design? o sa revin cu poze pe masura ce inainteaza proiectul. numai bine Link spre comentariu
boederyakumo Postat Ianuarie 9, 2012 Partajează Postat Ianuarie 9, 2012 Eu zic sa urmariti cu atentie proiectul prezentat in acest topic in ultimele postari, este prezentat un model de inalta clasa cu componente nu foarte complicate dar care o sa ofere o stabilitate si o precizie foarte buna.viewtopic.php?f=194&t=100623&start=15 Link spre comentariu
Vizitator Daniel Stre Postat Ianuarie 9, 2012 Partajează Postat Ianuarie 9, 2012 Cand o sa stringi suruburile astfel incit sa numai existe joc, la cea mai mica solicitare se vor smulge suruburile din gaurile filetate.Nu degeaba se cere o anumita dimensiune pentru gaura de filet, Ex M5 x 0,8 = 4, deci nu 4,5 si cel mult 4,2 este folosit.posting.php?mode=reply&f=194&t=101392# Link spre comentariu
Vizitator Daniel Stre Postat Ianuarie 9, 2012 Partajează Postat Ianuarie 9, 2012 De exemlu am in lucru un mini CNC pentru gravuri.Postez o imagine sau un pdf ! ? Link spre comentariu
klayus Postat Ianuarie 10, 2012 Autor Partajează Postat Ianuarie 10, 2012 ms pentru detaliile legate de suruburi. am sa fac gaura de 4 mm m-am razgandit in ceea ce priveste comanda de pe hi-end si am sa fac comanda de pe ebay. am nevoie sa va dati cu parerea legat de ce m-am hotarat sa-mi comand si daca aveti alte sugestii sunt bine venite! http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?Vi ... 209wt_1396 - motoare si controllere si sursa http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?Vi ... 0579200484 - suruburi cu bile, sine ghidaj, piulite cu bile, suporti de capat... samd ms anticipat Link spre comentariu
ionutb71 Postat Ianuarie 10, 2012 Partajează Postat Ianuarie 10, 2012 mi se pare ok,dar sa ai in vedere ca or sa fie ceva "surprize". Link spre comentariu
mihaighe Postat Ianuarie 10, 2012 Partajează Postat Ianuarie 10, 2012 mi se pare ok,dar sa ai in vedere ca or sa fie ceva "surprize".Ce ti se pare in regula ?ai cumparat de pe internet? produse china.Mai citeste un pic pe aici : viewtopic.php?f=194&t=99542 si dupa ce ai ceva experienta si ai construit 2-3 masini apuca-te de dat sfaturi in privinta cumparaturilor. Link spre comentariu
ionutb71 Postat Ianuarie 10, 2012 Partajează Postat Ianuarie 10, 2012 daca omul a renuntat la hi end inseamna ca a facut-o din cauza banilor nu din cauza calitatii.la banii aia nu gaseste mai bun calitativ in romania.cand am spus "surprize" exact la lucrul asta m-am referit,nu o sa fie totul in regula.asta nu inseamna ca nu o sa poata face masina.cu mai mult chin dar o face.si acum un sfat,pentru ca asta a cerut,nu observatii intre useri,pretul componentelor china +transport+interventii asupra componentelor+eventuale improvizatii care de obicei nu tin+timp pierdut pentru asta=pretul cerut de hi end la calitate net superioara.eu macar am dat un sfat nu am dat cu biciul.puteam foarte bine sa tac si subiectul ar fi avut trei mesaje mai putin. Link spre comentariu
katran Postat Ianuarie 10, 2012 Partajează Postat Ianuarie 10, 2012 ms pentru detaliile legate de suruburi. am sa fac gaura de 4 mmm-am razgandit in ceea ce priveste comanda de pe hi-end si am sa fac comanda de pe ebay.am nevoie sa va dati cu parerea legat de ce m-am hotarat sa-mi comand si daca aveti alte sugestii sunt bine venite!http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?Vi ... 209wt_1396 - motoare si controllere si sursahttp://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?Vi ... 0579200484 - suruburi cu bile, sine ghidaj, piulite cu bile, suporti de capat... samdms anticipatHmm... iesi la vreo 800USD ( 25-27 milioane ) . Mai trebuie structura ( care trebuie proiectata in asa fel incat sa utilizeze componentele fara sa le mai modifici ... ) . Daca o faci din lemne ( PAL, MDF sau alte cacaturi ) , ai aruncat banii pe fereastra . Fa structura din aluminiu sau otel , gandeste-o bine de tot , ca sa merite banii cheltuiti . Succes. Link spre comentariu
klayus Postat Februarie 3, 2012 Autor Partajează Postat Februarie 3, 2012 intre timp au aparut ceva probleme si a trebuit sa aman constructia. dar de documentat m-am mai documentat si am gasit o varianta la surubul cu bile si vroiam sa cer parerea celor mai experimentati. se numeste bell-evermann dar am inteles ca nu ar fi ei primii care au descoperit acest sistem. intrebarea mea e daca este o alternativa buna la surubul cu bile, incat ca pret ajunge mult mai ieftin. multumesc anticipat cu stima Link spre comentariu
ionutb71 Postat Februarie 3, 2012 Partajează Postat Februarie 3, 2012 nu stiu daca se preteaza sistemul pentru frezare.oricum nu cu cureaua direct pe axul motorului ci prin intermediul unui reductor.am avut si eu ceva tendinte,dar...pretul cu reductor, pana la urma, sare de cel al surubului cu bile.cred ca si la precizie are de suferit fara reductor.faci niste calcule step /mm comparative.din punct de vedere al pretului/durata de timp cat sistemul e fiabil, sigur nu merita.pt sisteme de taiat,laser,cutter etc cred ca ar fi o varianta. Link spre comentariu
Arise Postat Februarie 4, 2012 Partajează Postat Februarie 4, 2012 Daca te intereseaza strict viteza, nu e mai simplu sa mergi pe sistemul rack & pinion clasic? Asta cu servo mi se pare si scump. Link spre comentariu
pirvuti Postat Februarie 4, 2012 Partajează Postat Februarie 4, 2012 structura din ce vrei sa o faci? aluminiu sau profile aluminiu?(tu esti dragos tudor ;-) ?) Link spre comentariu
klayus Postat Februarie 5, 2012 Autor Partajează Postat Februarie 5, 2012 eu sunt dragos tudor, da!structura vreau sa o fac din tabla de otel de 10 mm sau mai mare sau mai mica ramane de vazut. nu vreau neaparat viteza, mai mult inclin spre precizie, doar ca bugetul meu a suferit niste modificari majore si nu-mi mai permit momentan suruburi cu bila si piulite.numai bine Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum