Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Convertor auto 12->6v

iuser

Postări Recomandate

Am nevoie sa alimentez o instalatie de incalzire suplimentara la masina ,insa instalatia este pe 6v si consuma 50w (9 A) ,iar instalatia masinii este pe 12 v , ma puteti ajuta cu o schema/un aparat ...sa obtin 6v, 10-15A de la bateria masinii de 12 v? Multumesc

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 15
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• iuser

6

• Mikrosha

2

• Dr.L

1

• vcdec

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Nu e buna schema cu tranzistor extern care sa disipe 50W :speriat :speriat Ar trebui tot o solutie in comutatie, din pacate nu cunosc o sursa capabila de 15A.Nu cumva e mai simplu si mai corect sa cumparati ceva sa mearga la 12V? :da Parerea mea ar fi ca da.

Link spre comentariu

am mai gasit o schema ..relativ simpla

Aia-i liniară, nu e-n comutaţie. 50W se vor disipa şi pe tranzistor şi va pocni în prima secundă. Ascultă-l pe Smilex şi fă ceva în comutaţie.
Link spre comentariu
Vizitator smilex

Daca folosesti un radiator corespunzator iar caldura nu te deranjeaza, poti folosi un darlington cu un simplu divizor rezistiv, dar nu ca acolo, de 100+120 ohmi, cei 120 ohmi spre masa.In comutatie:

post-1-139829367041_thumb.gif

Link spre comentariu

smilex are dreptate,din moment ce initiatorul tupocului are nevoie de caldura,nu-l deranjeaza niste caldura in +. (practic tranzistorul va disipa la fel de mult ca si incalzitorul suplimentar)Dar tranzistorul trebuie racit,pe un radiator suficient de mare + ventilator!

Link spre comentariu

Dacă nu-ţi pasă de căldură încearcă să pui un bec de fază de Dacie de 45/50W, cu ambele faze puse în paralel. Totul în serie cu jucăria ta. Încearcă, măsoară, s-ar putea să ai o cădere de tensiune pe...încălzitorul tău fix de 6V, cît îţi trebuie. Că practic tot un fel de regulator serie devine. Merge dacă chestia are consum constant. Ce consumator este de fapt?

Link spre comentariu

Daca este ce cred eu, adica o mini-aeroterma, cea mai eficienta solutie este achizitionarea inca a unui dispozitiv identic si legarea lor in serie. Asa ai si caldura dubla si sigur nu pateste nici o componenta nimic...cu 50W nu faci prea multa caldura nici in masina...la 100W deja devine eficient...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări