Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Numarator digital cu CD4026

radhoo

Postări Recomandate

• Răspunsuri 7
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• radhoo

3

• vcdec

2

• godFather89

2

Zile populare

Top autori în acest subiect

Era mai simplu, dar am mers pe varianta asta pentru a putea masura impulsuri de frecventa mare si timp scurt (de la un contor geiger , sau o sonda de scintilatie). Vad ca a mers bine pana la 30KHz . Nu am avut la indemana un generator de semnal de frecventa mai mare de atat, sa incerc.Care ar fi frecventa maxima de impulsuri care o poate inregistra un PIC comun, sau un ATmega8, si prin ce port?

Link spre comentariu

Depinde. Dar folosind un timer, cred ca poti numara pana la cativa MHz fara nici un alt divizor de frecventa (numarator).

Suna bine, poti sa-mi oferi mai multe detalii, sau ceva referinte unde sa citesc mai mult?
Link spre comentariu

Pentru atmega8 (ca tot ai zis de el):

-ai foaia de catalog aici: http://www.atmel.com/dyn/resources/prod_documents/doc2486.pdf

-la pagina 73 gasesti posibilele surse pentru un timer.

Se pare ca merge sa "numeri" impulsurile unui semnal ce are cel mult jumate din clockul sistemului (deci 8 MHz daca atmega-ul ruleaza la 16MHz) si trebuie sa fie high/low timp de cel putin o perioada de ceas (62.5 ns pentru 16 MHz).

Link spre comentariu

Numaratorul este destinat detectoarelor de radiatii, prin urmare:

-nu este pentru un frecventmetru, este doar numarator, ce sa faca cu un timer?

-nu cred ca impulsurile pe care le numara acest numarator pot depasi frecventa maxima a lui CD4026, adica 16 MHz pentru o alimentare la 10V

-desi nu e imposibil, nu e o idee prea buna sa folosesti un microcontroller intr-un mediu cu tot felul de radiatii, memoriile flash care contin soft-ul pentru numarare nu vor fi deloc fericiteradhoo, am vazut si restul, n-ai stat degeaba de sarbatori! :aplauze

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări