sebi_c Postat Ianuarie 21, 2012 Partajează Postat Ianuarie 21, 2012 Eu nu conosc personajul si nici metoda de anulare statica a campului stationar propusa de Polisois............Dupa parerea mea, singura modalitate care mai face ceva este metoda din aparatul de radio Oberon, care injecteaza un curent intr-o infasurare separata, care produce un camp satic de sens contrar, diminuind intrucatva miezul. Din pacate, metoda asta nu anuleaza complet campul, pentru ca lucrurile nu sunt batute in cuie pentru totdeauna, adica nu este o metoda interactiva (cu feedback). ...Ma refer la acest link, schema de la pagina 7 ...Pai eu ce ziceam de Oberon? Aceeasi chestiune facuta in 1961. Solutia e buna, dar producatorii de scule de calitate nu o folosesc. Solutia cu intrefier este solutia cea mai buna. Link spre comentariu
mișa Postat Ianuarie 21, 2012 Partajează Postat Ianuarie 21, 2012 La Oberon dar nu numai (am si alte aparate de radio asa, chiar si Philips) toata schema e elimentata prin acea infasurare de anulare. Acest Oberon chiar suna bine,(am 2) dar sunt convins ca metoda nu e satisfacatoare pentru hi-fi. Link spre comentariu
adigh Postat Ianuarie 21, 2012 Partajează Postat Ianuarie 21, 2012 Metoda nu e satisfacatoare pentru Hi-Fi pentru ca acea rezistenta in serie cu bobina de anulare a cimpului e un generator de curent destul de inperfect. Valoarea rezistentei trebuie sa fie cu mult mai mare decit valoarea rezistentei bobinei iar cu cit e mai mare se risipeste mai multa energie din sursa. Ideal e sa fie de valoare infinita iar sursa tot infinita. Tocmai ca are o valoare nu foarte mare consuma si din semnalul util, in plus cimpul generat de bobina auxiliara e perturbat de cimpul generat de semnal. Daca ar fi fost un generator de curent bun cimpul de compensare ar fi fost constant pentru ca si curentul ar fi fost constant. Link spre comentariu
sebi_c Postat Ianuarie 21, 2012 Partajează Postat Ianuarie 21, 2012 Metoda nu e satisfacatoare pentru Hi-Fi pentru ca acea rezistenta in serie cu bobina de anulare a cimpului e un generator de curent destul de inperfect. Valoarea rezistentei trebuie sa fie cu mult mai mare decit valoarea rezistentei bobinei iar cu cit e mai mare se risipeste mai multa energie din sursa. Ideal e sa fie de valoare infinita iar sursa tot infinita. Tocmai ca are o valoare nu foarte mare consuma si din semnalul util, in plus cimpul generat de bobina auxiliara e perturbat de cimpul generat de semnal. Daca ar fi fost un generator de curent bun cimpul de compensare ar fi fost constant pentru ca si curentul ar fi fost constant.Problema e mai simpla! Nu exista un mecanism interactiv intre componenta continua a curentului anodic si curentul prin bobina auxiliara pentru ca rezultanta sa fie anularea campului static. In rest nu vad alte interactiuni! Campurile produse se petrec intr-un spatiu liniar (se pot superpozitiona) si deci nu interactioneaza intre ele, altfel decat insumandu-se, atat timp cat nu apar procese de saturatie. Cel putin asa ar trebui sa se petreaca, altfel numai Dumnezeu mai stie ce s-ar produce acolo si in final sa obtinem mai stiu eu ce efecte in urechile noastre.Designerul Oberonului a avut ca scop diminuarea gabaritului trafo de iesire si realizarea unui filtraj corespunzator pentru etajele de semnal mic (curentul absorbit de ele determina si campul de anulare). Mie imi place calitatea sunetului!Misa, bineinteles ca au au mai fost si alti utilizatori ai metodei. Probabil ca RFT nu a fost primul!PS. Nu stiu de ce lumea se scarpina asa de complicat, cand se poate mult mai simplu! Link spre comentariu
THOMAS Postat Ianuarie 22, 2012 Partajează Postat Ianuarie 22, 2012 Transformatorul de iesire de la RR OBERON nu are nici legatura cu ,bobina auxiliara intra inr-un circuit cum se numea la vremea respectiva;antibrum. Acea bobina auxiliara este inseriata cu bobina principala a circuitului anodic si joaca un rol de droser de filtru pentru circuitele ce alimenteaza Ug2[Z] si celelalte etaje din restul radioului;preamplificator,circuitele de RF.....,circuitul anodic este alimentat din punctul[Y].Punctele [Y] si [Z] sunt decuplate la masa de cele doua condensatoare de 50uF din blocul de alimentare.Rezistenta de 1K si acea bobina auxiliara nu intra in calea e semnal.Functionarea circuitului antibrum de acest fel este foarte simpla si fiecare si-o poate explica.La vremea respectiva cam toate aparatele din clasa lui OBERON,adica de calitate,aveau aceasta configuratie de bobinaj a OT-ului.Raportul numarului de spire dintre cele doua bobine,principala (cea de anod) si cea auxiliara (din filtru) se determina in functie de mai multe criterii. Transformatorul de OBERON,cel putin cele cateva ce le-am desfacut eu,aveau si intrefier Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 22, 2012 Partajează Postat Ianuarie 22, 2012 Transformatorul de iesire de la RR OBERON nu are nici legatura cu ,...Sigur ca da domnule Lazaroiu ,daca privim atent numarul de spire(L19 ,L20) se constata cu usurinta ca NU poate fi vorba de "" asa cum gresit se poate intelege.(se poate compara modulul unui vector generat de L19=3600sp cu modulul unui vector generat de L20=120sp ?!, mai ales ca si curenti prin L19 respectiv L20 sint diferiti in sensul cunoscut ,sau daca vreti L20=120sp are o eficienta infima in "" ). Link spre comentariu
adigh Postat Ianuarie 22, 2012 Partajează Postat Ianuarie 22, 2012 Aveti dreptate, nu stiam diferenta intre numarul de spire intre primar si acea bobina. Nu am desfacut niciunul. Cum sunt inseriate bobinele? Sa se adune cimpurile sau sa se opuna? Daca bobinele sunt conectate ca sa se opuna cimpurile atunci tot exista un mic grad de conpensare, mic dar exista. Nu cred ca a fost gindit sa se adune cimpurile ca ar fi trebuit sa se mareasca intrefierul. Probabil proiectantul a vrut sa impuste mai multi iepuri deodata, sa aibe un drosel dar in acelasi timp sa mai micsoreze intrefierul prin anularea partiala a cimpurilor. Micsorind intrefierul se cistiga la inductanta ce se pierdea la spatiul de bobinaj punind acea bobina. Era probabil tot cam pe acolo dar se cistiga gratis un drosel si spatiu in interiorul radioului. Ingenios. Link spre comentariu
Depanatoru Postat Ianuarie 22, 2012 Partajează Postat Ianuarie 22, 2012 Infim , neinfim , anuleaza macar o parte din componenta DC plus ca are rol de drosel , asa se folosea in unele radiouri din motive economice . Cred ca se vede destul de clar din desen ca cele 2 bobine produc camp in antifaza , plusul in mijloc , ca si un traf PPCa sa se anuleze complet campul trebuie prea multe spire si (sau) un curent mult mai mare decat consuma lampile de semnal mic ... asa devine probabil mai neeconomic decat daca nu s-ar folosi delocOricum alte radiouri au mult mai multe spire pentru acea infasurare Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 22, 2012 Partajează Postat Ianuarie 22, 2012 A cîta parte anuleaza ?!. Link spre comentariu
Piotr67 Postat Ianuarie 22, 2012 Autor Partajează Postat Ianuarie 22, 2012 .....e un generator de curent destul de inperfect. Offtopic: 1.In limba romana, inainte de "P" si "B" se pune intotdeauna "M". 2. Perfect si imperfect sunt la superlativ, deci nu exista forma "destul de imperfect" sau "destul de perfect". Stima. P.S. La subiectul dezbatut, macar la ortografie sa ma pricep si eu... Link spre comentariu
adigh Postat Ianuarie 22, 2012 Partajează Postat Ianuarie 22, 2012 @Piotr67, ai dreptate, mai greseste omul, nu da cu parul, ma straduiesc. Daca o sa cauti bine, mai am si alte greseli. Pentru offtopice nu fi suparat, exista offtopice mai interesante decit anumite ontopice. Link spre comentariu
mișa Postat Ianuarie 22, 2012 Partajează Postat Ianuarie 22, 2012 Intr-adevar, nici eu nu m-am uitat la numarul de spire . O parte nesemificativa a componentei continue va fi anulata, practic din punctul asta de vedere nu are nici un efect. Doar cu brumul ramas dupa filtrare poate "lupta" acea infasurare. Link spre comentariu
Depanatoru Postat Ianuarie 22, 2012 Partajează Postat Ianuarie 22, 2012 F posibil sa fie gresit nr. de spire sa mai lipseasca o cifra , 120 nu este destul nici pentru rol de filtraj , practic nu are nici un rost... e exact cat secundarul pentru difuzor , inductanta secundarului oricarui traf iesire mai ales unuia ca asta e nesemnificativa Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 22, 2012 Partajează Postat Ianuarie 22, 2012 Nu lipsesc cifre(din cite retin) , am desfacut acest tip/model de transformator(la "vremea respectiva"...). Cine mai detine inca acest RR poate masura cu ohmetrul L20(OT) si compara cu L19(astfel se poate stabili cu certitudine "ce si cum cît"). Si daca L20 ar avea 1200sp(ipotetic) se intelege clar ca nu poate anula efectul componentei DC raportat si la curentii care circula prin infasurari (diminua numai). Lazaroiu a "aprins lumina"(cred ca acum "se vede"). Link spre comentariu
THOMAS Postat Ianuarie 22, 2012 Partajează Postat Ianuarie 22, 2012 Nu lipseste nici o cifra(din cite retin) , am desfacut acest tip/model de transformator(la "vremea respectiva"...).Cine mai detine inca acest RR poate masura cu ohmetrul L20(OT) si compara cu L19(astfel se poate stabili cu certitudine "ce si cum cît").Datele sunt corecte,nu exista greseli,am spicuit cateva date din scheme de RR:-Romanesti:RR RECORD Np=2850Sp Naux=150SpRR PIONIER ELECTROMAGNETICA Np=2000Sp Naux=200Sp.....................................................-Straine:RR OBERON Np=3800Sp Naux=120SpRR LATVIA Np=2000Sp Naux=80SpRR ORION Np=3500Sp Naux=130SpRR STASSFURT Np=2500Sp Naux=100SpRR WEIMAR Np=2200Sp Naux=92Sp.........................................................si lista poate continua cu extrem de multe exemple,daca doriti le puteti lua din cartile de publicata de Ing.T.Chiriac,Ing.I.Dinu si Ing.N.Soroceanu editia 1973 si mai puteti gasi pe http://www.fonar.pl cateva sute de scheme de RR si nu numai.Imi cer scuze,dar am considerat ca informatiile trebuie sa fie corecte mai ales pentru cei incepatori.P.S datele numarului de spire (OT) de la RR OBERON sunt chiar scrise pe eticheta trafului,ca de altfel la mai toate RR nemtesti. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum