zbodeoc Postat Ianuarie 18, 2012 Partajează Postat Ianuarie 18, 2012 Chiar ii trag un intrefier, transformatorului toroidal!Cind i-am intrebat eu, adica acum citiva ani buni, s-au codit si-au declinat tocmai din cauza intrefierului dar tin minte c-au spus (D.M.) ca pot sa-l faca si fara dar iese mare. Anul trecut, cred c-am citit pe aici pe undeva de trafuri facute la ei pentru SE; e bine daca au reusit sa taie torul in cele din urma...Intre timp am ajuns la concluzia ca toroidalele, ca au sau n-au intrefier, nu prea se potrivesc cu high-end-ul, eventual in alimentare doar... Link spre comentariu
sebi_c Postat Ianuarie 18, 2012 Partajează Postat Ianuarie 18, 2012 Zbodeoc, nu zic numai eu, dar transformatorul toroidal e un transformator mult mai eficient si mai bun ca unul EI sau unul cu trei brate si bobinele la mijloc. Cuplajul excelent, sarma mai putina, circuit magnetic asa de scurt cum numai transformatorul toroidal are, sunt dintre cele mai importante avantaje. Daca mai ai si o tabla de calitate f. buna, il face imbatabil, in opinia mea. Am ascultat PP cu traf toroidal si normal, rezultatul a fost o diferenta vizibila, adica nici nu mai trebuie sa pui scule sa te convingi. Imaginea asta download/file.php?id=7146&mode=view este de la un GU17_PP cu traf toroidal la iesire, la un RAA=10K. Aplicatia cu traf toroidal la SE, daca se poate sectiona miezul si introduce un intrefier, nu vad de ce ar face-o inadecvata SE-ului de mare calitate.Apropo, ai facut vreun traf la Petra? Altfel, te sfatuiesc sa nu mai fii asa sigur de afirmatii de genul: "Intre timp am ajuns la concluzia ca toroidalele, ca au sau n-au intrefier, nu prea se potrivesc cu high-end-ul, eventual in alimentare doar..." Numai daca nu ne prezinti ceva expertize aici! Cine stie, poate, argumentele tale inca nu au fost cunoscute. Te intreb, ce constructie notabila ai facut si ce analiza a rezultatelor ai sa acoperi ce-ai afirmat? Bineinteles, ma refer la constructii din domeniul "high-end-ului", atat de familiar dumitale. Link spre comentariu
zbodeoc Postat Ianuarie 18, 2012 Partajează Postat Ianuarie 18, 2012 Pacat de efortul depus sa te imbatosezi la mine, Sebi_C! Am relatat intr-un alt topic experientele mele de 15 ani cu Petra si motivul pentru care nu mai fac alte referiri este pentru ca le respect totusi munca, in conditiile de la noi, in aplicatii industriale. Pot sa numar lejer peste 10 transformatoare acum si alte citeva zeci care mi-au trecut prin miini de-a lungul anilor. In decurs de citeva saptamini am platit 4 transformatoare identice pentru o aplicatie mai specifica si-am sfirsit prin a pune un E+I. Am petrecut multe ore la telefon incercind sa obtin una-alta, nu mai dau detalii ca nu folosesc nimanui. Spirele la toroidalele complicate pot sa aiba diverse unghiuri si nu-i un proces pe care sa-l poti controla, deci reproduce. Prefer sa controlez putinul pe care-l fac, sa stiu ce-i acolo, pina-n cele mai mici detalii, gen grosimea izolatiei. High-end-ul nu mi-e cu nimic mai familiar ca middle sau low-end. Te legi de cine nu trebuie, eu nu-ti datorez nimic (ma rog, poate informatie...) si nu tin minte sa te fi incoltit vreodata pe niste afirmatii rupte din context in scop de denigrare. Link spre comentariu
VTP Postat Ianuarie 18, 2012 Partajează Postat Ianuarie 18, 2012 Din experienta personala, un transformator bine facut va satisface cerintele, indiferent daca e E+I, R-core sau toroidal. Menno van Der Veen lucreaza si recomanda toroidale, pana sa apara si sa se raspandeasca acestea, s-au facut milioane pe tole E+I si sunt realizari notabile si azi! Daca e bine facut, cu materiale bune, va fi bun scopului, altfel .......!!! Link spre comentariu
sebi_c Postat Ianuarie 19, 2012 Partajează Postat Ianuarie 19, 2012 Pacat de efortul depus sa te imbatosezi la mine, Sebi_C! Am relatat intr-un alt topic experientele mele de 15 ani cu Petra si motivul pentru care nu mai fac alte referiri este pentru ca le respect totusi munca, in conditiile de la noi, in aplicatii industriale. Pot sa numar lejer peste 10 transformatoare acum si alte citeva zeci care mi-au trecut prin miini de-a lungul anilor. In decurs de citeva saptamini am platit 4 transformatoare identice pentru o aplicatie mai specifica si-am sfirsit prin a pune un E+I. Am petrecut multe ore la telefon incercind sa obtin una-alta, nu mai dau detalii ca nu folosesc nimanui. Spirele la toroidalele complicate pot sa aiba diverse unghiuri si nu-i un proces pe care sa-l poti controla, deci reproduce. Prefer sa controlez putinul pe care-l fac, sa stiu ce-i acolo, pina-n cele mai mici detalii, gen grosimea izolatiei. High-end-ul nu mi-e cu nimic mai familiar ca middle sau low-end. Te legi de cine nu trebuie, eu nu-ti datorez nimic (ma rog, poate informatie...) si nu tin minte sa te fi incoltit vreodata pe niste afirmatii rupte din context in scop de denigrare.Nu ma satisfac deloc explicatiile tale de aici! Reiese clar ca nu ai facut nici un experiment comparativ intre cele doua transformatoare. Mai mult, reiese ca nu ai facut nici un traf toroidal de iesire, indiferent unde, la Petra, sau altii. Filosofiile tale de mai sus nu explica nimic! Nu conteaza unghiul de bobinare sau mai stiu eu ce nazbatie! Important e ca daca eu stiu sa masor la un traf ceea ce ma intereseaza, si corespund cerintelor mele, poate sa fie inauntru orice. Important e sa stii ce sa ceri si sa faci feedback cu constructorul, pentru atingerea scopului propus.Altfel, e bine sa te pronunti atunci cand cunosti problema in discutie. Te-ai decis sa faci o comparatie, adu aici elemente concrete, nu gratuite. Nu ma leg de tine, ma leg de asertiunile tale deranjante. Nimic mai mult! Link spre comentariu
zbodeoc Postat Ianuarie 19, 2012 Partajează Postat Ianuarie 19, 2012 Discutiile mele acolo pentru un traf de semnal dateaza de peste 6-7 ani, am si mail-uri, am si desene undeva prin arhive, e un PP pe un miez de 300W. Asta este ce pot sa documentez dar discutiile pe audio sint si mai vechi. La vremea respectiva nu mi s-a parut ca ar face curent asa ceva, dimpotriva. Daca tu acuma ai un dialog coerent acolo e si pentru ca eu, si probabil altii, le-am dat teme de gindire de-a lungul timpului, mai reflecteaza la asta. Menno van der Veen a anuntat de mai bine de 10 ani marea sa colaborare cu Plitron si nu mi se pare ca s-a umplut piata de toroidale de semnal intre timp, (a fost consultant pe audio pentru Plitron intre 1993 si 2002 - compara cu eficienta dialogului in cazul de care vorbim...). Nu-mi propun sa fac nici-o comparatie, nu neg calitatile toroidalelor, doar ca nu pot sa le fac eu direct si n-am nici-o certitudine ca cineva mi le-ar face dupa specificatii. Abordarea Lundahl e cea mai aproape de... filosofia mea. Acuma nu-mi cere date concrete si-un tabel comparativ intre Plitron, Lundahl si Tamura sau Audio Note; nu l-au facut altii, n-o sa-l faci nici tu. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 19, 2012 Partajează Postat Ianuarie 19, 2012 ... pot sa aiba diverse unghiuri....Cam asta cred ca vrea zbodeoc sa spuna referitor la "diverse unghiuri".Desigur unghiul alfa a fost exagerat in reprezentare pt o buna evidentiere dar acest unghi alfa este dependent de diametrul conductorului de bobinaj si nr de spire/strat(diametre conductor de bobinaj diferite=unghiuri alfa diferite).De fapt in principiu aceste unghiuri alfa duc la scaderea capacitati parazite intrer-spire si intrer-strat.Doua straturi totale pe circumferinta tor au capacitate inter-strat relativ mare ,dar straturile de bobinaj nu musai ocupa toata circumferinta-tor.Am realizat OT-tor cu patru semicircumferinte . Link spre comentariu
zbodeoc Postat Ianuarie 19, 2012 Partajează Postat Ianuarie 19, 2012 Ai reprezentat cazul ideal, nu la acesta fac referire, in realitate spirele "fug" una peste alta incontrolabil, se incaleca, deci spirele nu sint intotdeauna perpendiculare pe tor. Oricum, nu-i acesta singurul aspect, cel mai important aspect este ca am obosit sa tot explic ce vreau si sa iasa altceva, totul pe banii mei. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 19, 2012 Partajează Postat Ianuarie 19, 2012 Pai sigur ca se incaleca(uneori) la diametrul exterior(mare) unde apare un oarecare pas intre spire alaturate(depinde foarte mult de diametru conductor si izolatie inter-strat , diametru interior/exterior-tor ,etc). Link spre comentariu
zbodeoc Postat Ianuarie 19, 2012 Partajează Postat Ianuarie 19, 2012 Nu. Pasul masinii este precis, la exterior spirele se aseaza conform cu acest pas al masinii; la interior se produce "fuga". Si mai precis: se mai incaleca si la exterior daca izolatia nu este suficient de rigida. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 19, 2012 Partajează Postat Ianuarie 19, 2012 La interior-tor spirele sint strinse una linga alta=tangent.La exterior-tor spirele ramin usor distantate asa cum se vede in schita download/file.php?id=11960&mode=view ,asadar urmatorul strat de bobinaj poate calca la exterior-tor in interstitiul dintre spire strat anterior. Link spre comentariu
Depanatoru Postat Ianuarie 19, 2012 Partajează Postat Ianuarie 19, 2012 multa poveste inspirata probabil din prea mult citit pe net si lipsa practica ... atunci ajungi sa fii preocupat de "fuga" spirelor si alte maruntisuri Link spre comentariu
zbodeoc Postat Ianuarie 19, 2012 Partajează Postat Ianuarie 19, 2012 Depanatoru, buna dimineata! Ce se discuta aici tocmai ca nu-i lectura de pe net ci practica. Fa bine si ia un transformator in mina si analizeaza spirele. Apoi il rog pe Valderama, daca tot a inceput un desen, sa figureze si trei spire care nu sint perpendiculare pe tor. Fiecare astfel de spira genereaza un cimp care nu este tangent cu tolele. Link spre comentariu
Depanatoru Postat Ianuarie 19, 2012 Partajează Postat Ianuarie 19, 2012 Nu conteaza daca spira e stramba sau crezi ca se induce camp magnetic sucit in miez ?E numai pierdere de cupru , spira fiind mai lunga decat ar fi normal , nimeni nu are interes sa bobineze asaPoate nu ai vazut tu un transformator bobinat calumea Link spre comentariu
zbodeoc Postat Ianuarie 19, 2012 Partajează Postat Ianuarie 19, 2012 Nu-i numai pierdere "in cupru" este si pierdere "in fier" pentru ca grauntii sint orientati. Si mai e o mare pierdere de vreme... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum