Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SE sau PP pentru incinte VTP

Piotr67

Postări Recomandate

Inductanta socului tau este de cativa zeci de mH, insuficienta pentru un filtraj bun. Iti trebuie un soc de cel putin 2H pentru alimentarea finalelor, iar pentru prefinale trebuie sa mai pui un filtru RC.Pe miez de 5-6 cm2, cu fereastra umpluta cu sarma de 0,3 mm vei obtine o inductanta apropiata de ceea ce ai nevoie.Poti lua exemplu de alimentare de la http://www.audioinstr.h1.ru/cxemy/6p7s.htmFiltrul RC de care spuneam il gasesti figurat in anodul triodei superioare din etajul prefinal.

Multumesc pentru informatii, o sa caut sarma de 0,3-0,4 sa rebobinez droselul.FIltru RC din anodul triodei superioare este cel incercuit cu rosu de mine in schema, nu?

post-55937-139829484119_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 381
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Piotr67

146

• zal

24

• zbodeoc

22

• sebi_c

19

Top autori în acest subiect

Imagini postate

FIltru RC din anodul triodei superioare este cel incercuit cu rosu de mine in schema, nu?

Corect. Aceasta celula face parte din etajul de alimentare; poate fi pusa aproape de anodul lampii sau impreuna cu celelalte celule de filtraj din blocul de alimentare.

Valoarea rezistentei o adaptezi pentru a obtine tensiunea de alimentare dorita.

Alege un singur punct de masa central (masa "in stea") sau poti face doua "stelute" (masa comuna a finalelor si masa comuna a prefinalelor), pe care le unesti apoi intr-una mai mare.

Nu ezita sa experimentezi, cu doua conditii:

#1 = electrosecuritatea

#2 = intai citeste, apoi lucreaza, dar nu te grabi niciodata (apropo de socul acela cu sarma de 0,8).

------------------

...puntea redresoare suporta 4A iar intreg amplificatorul stereo nu "papa" mai mult de 400mA. Despre ce fel de protectie a puntii poate fi vorba atunci?

In functie de starea de conductie, incarcarea % a condensatorilor electrolitici si necesitatile de consum instantaneu, apar tensiuni inverse pe diodele din puntea redresoare, de cel putin 3 ori mai mari decat tensiunea redresata. Perioadele de timp cu asemenea tensiuni sunt mici, insa efortul redresarii este cu atat mai mare cu cat valoarea condensatorilor (in uF) si a socurilor (in H) este mai mare ("hai sa punem condensatori si socuri cat mai mari, ca sa fim siguri ca n-are brum"...).
Link spre comentariu

Valoarea rezistentei o adaptezi pentru a obtine tensiunea de alimentare dorita.

Din intamplare, eu vreau sa fac EXACT aceasi schema de SE pe care am postat-o aici. Acest SE l-a facut si userul Danzup si prezentat pe DyAudio. Daca lasa valoarea rezistentei asa cum e in schema, banuiesc ca e optimizata pt functionare normala a etajului prefinal.Multumesc inca o data.O sa am grija cu "electrosecuritatea".P.S. Pot pune 6N6P in loc de 6N2P? Am inteles ca-s mai "nervoase". Am 2 buc NOS.
Link spre comentariu

Din " intamplare " vrei sa faci EXACT aceeasi schema SE ...etc ... dar vrei sa-i faci o "mica " modificare , adica sa-i inlocuiesti lampile recomandate cu alt tip , pentru ca sunt " mai nervoase " si crezi ca cineva isi va mai pierde vremea cu tine ?Oricum eu iti urez multa sanatate !

Link spre comentariu

In functie de starea de conductie, incarcarea % a condensatorilor electrolitici si necesitatile de consum instantaneu, apar tensiuni inverse pe diodele din puntea redresoare, de cel putin 3 ori mai mari decat tensiunea redresata. Perioadele de timp cu asemenea tensiuni sunt mici, insa efortul redresarii este cu atat mai mare cu cat valoarea condensatorilor (in uF) si a socurilor (in H) este mai mare ("hai sa punem condensatori si socuri cat mai mari, ca sa fim siguri ca n-are brum"...).

Multumesc pentru explicatii. Ce nu stiu, intreb. Ce stiu, e ca mai bine sa intrebi si sa afli o parere avizata, decat sa experimentezi in necunostinta de cauza si sa produci pagube materiale sau, mai rau.

Cat despre ironia si "superioritatea" afisat de anumite persoane, ii rog insistent sa ma ignore, promit ca si eu ii voi ignora la randu-mi.

Multumiri inca o data celor binevoitori care ma pot ajuta cu un sfat avizat, asa cum am mai spus.

Numai bine.

Link spre comentariu

Poti pune ce lampa vrei acolo in loc de 6n2p , chiar eu am incercat asa :

- 6n1p suna plat si neinteresant

- 6n3p suna neobisnuit , ciudat as zice

Problema e ca trebuie sa modifici rezistentele din SRPP si sa le ajustezi pentru alte lampi in SRPP si sa ai grija la curentul care trece prin lampile din SRPP.

NU am incercat 6n6p , nu stiu cum suna 6n6p in SRPP .

(Ca urmare nu stiu daca sunt mai "nervoase" decat 6n2p. )

L.E. :

uite ceva tocmai postat pe diyaudio:

http://www.diyaudio.com/forums/tubes-va ... ost3151740

post-10970-139829484184_thumb.gif

Link spre comentariu

Poti pune ce lampa vrei acolo in loc de 6n2p , chiar eu am incercat asa :- 6n1p suna plat si neinteresant- 6n3p suna neobisnuit , ciudat as ziceProblema e ca trebuie sa modifici rezistentele din SRPP si sa le ajustezi pentru alte lampi in SRPP si sa ai grija la curentul care trece prin lampile din SRPP.NU am incercat 6n6p , nu stiu cum suna 6n6p in SRPP .

Multumesc de asemenea, Danzup! Am descarcat datasheet-ul tubului 6N6P si o sa-l compar cu cel al lui 6N2P, chiar daca personal, nu imi spun prea multe acele curbe.Cred insa ca o sa raman la 6N2P, iar din 6N6P o sa-mi fac un preu sau un amplificator pt casti. Am 6N2P NOS si 6P3S NOS asa ca, o sa le valorific conform schemei. Daca mai gasesc un 6N6P folosita, o sa o testez sa vad cum suna, dar asta cand va fi gata amplificatorul. Pe moment, lucrez la carcasa si la sursa.Toate bune!
Link spre comentariu

Poti pune ce lampa vrei acolo in loc de 6n2p , chiar eu am incercat asa :- 6n1p suna plat si neinteresant- 6n3p suna neobisnuit , ciudat as ziceProblema e ca trebuie sa modifici rezistentele din SRPP si sa le ajustezi pentru alte lampi in SRPP si sa ai grija la curentul care trece prin lampile din SRPP.NU am incercat 6n6p , nu stiu cum suna 6n6p in SRPP .

Am bagat un ochi aici viewtopic.php?f=28&t=63042 si am gasit ceva interesant. O sa testez si eu acest SRPP cu 6N6P la 2-3mA.Toate bune!
Link spre comentariu
Vizitator viobio

Dupa cum am zis, puntea redresoare suporta 4A iar intreg amplificatorul stereo nu "papa" mai mult de 400mA. Despre ce fel de protectie a puntii poate fi vorba atunci?a explicat fcon ce fac acele rezistentetu crezi ca eu sau altii le punem de prosti?acum doua saptamini a intrat in scurt o asemenea punte de 4A,condensatorul de filtraj avea 100microF,consumul de aproximativ 260mA,de lene nu aveam montate acele rezistentetreaba ta,procedezi cum doresti

Link spre comentariu

Dupa cum am zis, puntea redresoare suporta 4A iar intreg amplificatorul stereo nu "papa" mai mult de 400mA. Despre ce fel de protectie a puntii poate fi vorba atunci?a explicat fcon ce fac acele rezistentetu crezi ca eu sau altii le punem de prosti?acum doua saptamini a intrat in scurt o asemenea punte de 4A,condensatorul de filtraj avea 100microF,consumul de aproximativ 260mA,de lene nu aveam montate acele rezistentetreaba ta,procedezi cum doresti

Dle viobio, n-am spus in niciun fel ca n-o sa pun acele rezistente. Am multumit Dl. fcon pentru informatii si atat. Daca nu ma pricep indeajuns in domeniul lampilor si cer sfaturi sau pun intrebari, inseamna ca tin cont de aceste aspecte. Sunt constient de rolul acelor rezistente, insa nu pricepeam treaba cu tensiunile inverse. Acum, ca stiu cum sta treaba, ce ma costa sa lipesc 2 rezistori?Si as mai avea o nelamurire: sursa de alimentare a SE-ului va fi intr-o carcasa separata, de la ea o sa plec cu cablu cu 4 fire care o sa-mi intre in cutia amplificatorului printr-o mufa. Intrebarea mea este daca sa pun in carcasa sursei si componentele pentru redresare sau sa le pun in cutia amplificatorului?Multe multumiri.
Link spre comentariu

Dle viobio, n-am spus in niciun fel ca n-o sa pun acele rezistente. Am multumit Dl. fcon pentru informatii si atat. Daca nu ma pricep indeajuns in domeniul lampilor si cer sfaturi sau pun intrebari, inseamna ca tin cont de aceste aspecte. Sunt constient de rolul acelor rezistente, insa nu pricepeam treaba cu tensiunile inverse. Acum, ca stiu cum sta treaba, ce ma costa sa lipesc 2 rezistori?Si as mai avea o nelamurire: sursa de alimentare a SE-ului va fi intr-o carcasa separata, de la ea o sa plec cu cablu cu 4 fire care o sa-mi intre in cutia amplificatorului printr-o mufa. Intrebarea mea este daca sa pun in carcasa sursei si componentele pentru redresare sau sa le pun in cutia amplificatorului?Multe multumiri.
Eu intotdeauna plec cu tensiune redresata si filtrata catre amplificator cand am sursa in alta cutie , din multe motive, iar cel mai rapid/practic motiv este sa nu mai bag 50Hz si 100Hz din reteaua de alimentare in cutia amplificatorului.
Link spre comentariu

Eu intotdeauna plec cu tensiune redresata si filtrata catre amplificator cand am sursa in alta cutie , din multe motive, iar cel mai rapid/practic motiv este sa nu mai bag 50Hz si 100Hz din reteaua de alimentare in cutia amplificatorului.

Multzam, Danzup. Asa cred ca e cel mai bine, droselul fiind radiant de brum!
Link spre comentariu

Sau receptor de brum, de la trafo.

Corect! (traiasca in spiritul nostru vesnic, Tessla, Gauss & Co!) Insa traful meu era intr-o cutie, iar droselul vroiam sa-l bag in cutia amplificatorului. Dar raman la varianta finala cu blocul de redresare si filtrare in cutia cu traful.Toate bune!
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări