Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SE sau PP pentru incinte VTP

Piotr67

Postări Recomandate

Mda , am verificat un traf de iesire de la alt model de radio si are putine spire acea infasurare

Rolul ei nu e nici pentru anularea componentei continue , nici drosel filtrare pentru etajele de semnal mic , ci are rol "antibrum" . Asemanator cum functioneaza condensatorul "antibrum" de care s-a mai tot discutat , brumul din anodul finalei si de pe alimentare au aceeasi faza , dar infasurarile sunt in antifaza si astfel se anuleaza .

Si aici se sustine acest lucru , la sectiunea Output Transformer Tapping

http://www.vintage-radio.com/repair-res ... tages.html

"The purpose of this arrangement is to cancel out hum"

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 381
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Piotr67

146

• zal

24

• zbodeoc

22

• sebi_c

19

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Depinde mult de proportionarea acelei infasurari si marimea condensatoarelor de filtraj pentru a se anula (compensa) brumul. Daca numarul de spire ar fi fost mai mare ar fi fost altceva. In acest caz aceste transformatoare (Oberon si altelede acest tip) nu intra in discutia despre anularea cimpului magnetic in regim static.

Link spre comentariu

Bineinteles conteaza f mult cate spire sunt si ce filtraje se folosesc ( ce tensiune de brum ramane pe anodica ) , altfel daca se face la plesneala poate sa nu aiba efect sau poti mari brumul in difuzor daca injectezi prin acea infasurare mult mai mult brum decat e in anodul finalei ( un fel de supracompensare )

Link spre comentariu

@Piotr67: interventiile tale sint din ce in ce mai deranjante: nu vezi ca esti ontopic?! :ras:PS. Eu zic sa lasi specialitatile si sa faci cel mai simplu amplificator posibil. Iti dau eu citeva lampi, fara nici-o obligatie, daca gasesti o cale sa le "extragi" din Bucuresti. Dupa aceea vei avea o alta perspectiva...

Link spre comentariu

EL84 poate inlocui EL11. Doar conexiunile trebuie refacute, inlocuit soclul sau construind un adaptor de soclu de la octal la noval.Totusi, ai grija ca in schema propusa nu e EL11!!!. EL11 e o pentoda.

Link spre comentariu

Nu lipsesc cifre(din cite retin) , am desfacut acest tip/model de transformator(la "vremea respectiva"...).

Cine mai detine inca acest RR poate masura cu ohmetrul L20(OT) si compara cu L19(astfel se poate stabili cu certitudine "ce si cum cît").

Si daca L20 ar avea 1200sp(ipotetic) se intelege clar ca nu poate anula efectul componentei DC raportat si la curentii care circula prin infasurari (diminua numai).

Lazaroiu a "aprins lumina"(cred ca acum "se vede").

Intradevar, raportat la spirele si curentii infasurarilor, efectul nu este pronuntat. Totusi am zis sa gasesc cam care ar fi raportul campurilor produse. Daca consideram ca infasurarile primare sunt in paralel (Ra=900 Ohm), B static produs de lampa finala este de circa 16 ori mai mare decat cel produs de infasurarea auxiliara. Daca infasurarile secundare sunt in serie (Ra=3600 Ohm?), atunci raportul este circa 32. Socoteala este facuta dupa B=(miu/l)(N*I), unde miu/l=constant pentru ambele infasurari ca sunt pe acelasi miez.

Cred si ca si atunci cand se foloseste diminuarea campului satatic, transformatorul este prevazut cu un intrefier, pentru ca nu se stie cum evoluiaza lucrurile in timp.

Link spre comentariu

Daca dv. considerati util,o sa pun aici cateva formule pentru stabilirea practic a numarului de spire pentru infasurarea auxiliara antibrum.Cu ajutorul acestor formule se poate calcula numarul de spire exact pentru toate aplicatiile ce le dorim echipate cu astfel de transformatoare.

Am postat si o mica explicatie,nu prea laborioasa ca nu-si are rostul ci doar pentru a intelege cat de cat fenomenul de catre incepatori in ale tuburilor,bineinteles cu scuze fata de cei ce cunosc foarte bine acestea.

Sper ca desenul si explicatiile sunt bine facute si intelese:

Posted Image

materialul bibliografic:

am atasat si comprimat in cazul cand nu se vede bine in imagine.

Sper sa va fie de ajutor.

P.S stiti unde este paradoxul?????.....aceste tipuri de trafuri se foloseau TOCMAI la amplificatoarele care "stiau" sa redea frecvente >60Hz,deci le incadrau la aparate de LUX HI-FI.In rest toate RR erau limitate la frecvente joase de pana la 100Hz..120Hz,unde "brumul" de 50/60Hz.... nu prea era simtit,pe masura ce banda de frecvente trebuia coborata pana pe la 20Hz in aceeasi masura trebuiau luate masuri impotriva zgomotului parazit indus de reteaua de alimentare de 50/60Hz.

Link spre comentariu

Foarte frumos si foarte productiv D-le Lazaroiu! Aproape imi este rusine ca mai fac haz gratuit din cind in cind... Intuitia imi spune ca acea infasurare "face toti banii", pentru ca inaintasii nostri, neavind forum unde sa-si dea cu parerea, foloseau timpul ramas pentru experimente. Astfel, acea infasurare sint convins ca era dimensionata corespunzator compromisului ales intre marimea miezului si a intrefierului, plus ca usura mult regimul de functionare in zona de suprasaturare (chiar pondere mica avind). Incadrarea sau nu in zona Hi-Fi, "in conditiile date", cred ca tine mai departe doar de intregul montaj luat ca un "tot", sau cum ar spune un politician, aflat inca in viata, de "sinergia faptelor".

Link spre comentariu

E posibil sa se fi strecurat o greseala. Formula Ibrn1*N1=Ibraux*Naux nu poate fi adevarata, egaliatate nu e si nici nu e logic. Daca de exemplu avem N1=3600sp, Ibrn1=0,05A si Naux=120sp atunci rezulta Ibraux=1,5A. Ce grila 2 foloseste 1,5A? Sper ca nu am gresit calculele.Acea egalitate e buna doar la calculul anularii complete a cimpului.

Link spre comentariu

E posibil sa se fi strecurat o greseala. Formula Ibrn1*N1=Ibraux*Naux nu poate fi adevarata, egaliatate nu e si nici nu e logic. Daca de exemplu avem N1=3600sp, Ibrn1=0,05A si Naux=120sp atunci rezulta Ibraux=1,5A. Ce grila 2 foloseste 1,5A? Sper ca nu am gresit calculele.

Acea egalitate e buna doar la calculul anularii complete a cimpului.

Echilibrul puntii virtuale de care am vb. mai sus se realizeaza cand ambii curenti de brum induc in secundar tensiuni electromotoare egale si de sens contrar,cu alte cuvinte solenatiile sa fie egale:

Ibr1*n1=Ibraux*naux

avand in vedere ca cele doua infasurari reprezinta impedante neglijabile la frecventa de brum in raport cu rezistentele iseriate,atunci Ibr1 si Ibraux se determina cu formulele 1 si 2.

Oricum formula de baza practica este ultima (4).

Link spre comentariu

Echilibrul puntii virtuale de care am vb. mai sus se realizeaza cand ambii curenti de brum induc in secundar tensiuni electromotoare egale si de sens contrar,cu alte cuvinte solenatiile sa fie egale:

Ibr1*n1=Ibraux*naux

Adica doar in regim dinamic, vreti sa spuneti. In acest caz curentul de 50Hz(100Hz) de la +Ua suprapus peste curentul anodic trebuie sa fie de 30 de ori mai mic decit curentul de brum ce intra in grila2 fiindca de tot atitea ori sunt mai multe spire. Cum intra in aceste calcule valorile condensatoarelor de filtraj? Al +Ua si cel de pe Ug2?
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări