Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SE sau PP pentru incinte VTP

Piotr67

Postări Recomandate

Salutare.Am 2 incinte VTP de 50W facute de mine dupa un proiect de pe forum cu difuzoare chinezesti dar care suna excelent si pe care le atac cu un amplificator cu TDA7294 facut tot de mine. Ma bate gandul sa fac un amplificator cu tuburi pentru ele. Ce ar fi mai potrivit, PP sau SE? M-ar interesa un amplificator de putere mica, max. 10W, insa n-am mai construit asa ceva si nici lampi nu am. Imi puteti recomanda o schema simpla? Sau daca imi poate oferi cineva un kit (piesele +schema), ca montajul si carcasa le fac eu. Pretul pentru un kit stereo pe P.M.Multumiri.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 381
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Piotr67

146

• zal

24

• zbodeoc

22

• sebi_c

19

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Dupa cum pui problema nu prea ti-as recomanda un amplificator cu lampi...chiar nu ai citit nimic pe aceasta sectiune?Un amplificator pe lampi nu poate fi simplu, in primul rand din cauza transformatoarelor de iesire - citeste pe forum topicurile sticky si o sa intelegi mai multe...Eu ti-as recomanda un PP cu 6P3S, dar intai as vrea sa stiu cati ani ai si daca esti constient de lucrul cu tensiuni inalte, letale pentru om...Sunt scheme destule, vezi de exemplu ce a construit userul danzup, e o schema buna si testata de mai multi useri pe forum...Ca o estimare realista a cheltuielilor, daca nu iti faci singur trafurile nu prea poti face ceva serios sub 1000 de lei...

Link spre comentariu

Dupa cum pui problema nu prea ti-as recomanda un amplificator cu lampi...chiar nu ai citit nimic pe aceasta sectiune?Un amplificator pe lampi nu poate fi simplu, in primul rand din cauza transformatoarelor de iesire - citeste pe forum topicurile sticky si o sa intelegi mai multe...Eu ti-as recomanda un PP cu 6P3S, dar intai as vrea sa stiu cati ani ai si daca esti constient de lucrul cu tensiuni inalte, letale pentru om...Sunt scheme destule, vezi de exemplu ce a construit userul danzup, e o schema buna si testata de mai multi useri pe forum...Ca o estimare realista a cheltuielilor, daca nu iti faci singur trafurile nu prea poti face ceva serios sub 1000 de lei...

Ba am citit, nu chiar toata sectiunea, dar am citit. Si tocmai de aceea cer sprijin in constructia unui amplif pe lampi. Cat despre experienta mea cu curentul electric, am aprox 20 ani de munca in domeniu.Am un radio pe lampi SELECT produs de Electronica functional si ma gandeam sa-l desfac sa vad ce lampi are. As putea folosi de la el traful de alimentare si de iesire pt un amplificator SE? Pacat ca nu e stereo....As opta pentru acest tip de amplificator (SE) datorita simplitatii sale fata de PP si lipsei mele relative de experienta in domeniul lampilor. In rest, ma mai descurc.Stima.
Link spre comentariu

Nu stiu cat de bine ai citit...chiar eu am pus candva intrebarea daca se poate folosi un traf. de alimentare de la un radio mono pentru un SE stereo...raspunsul, destul de bine argumentat de cativa useri, este NU.

De ce?

Chiar daca logica aparenta spune ca da, si eu m-am pacalit initial, desi se face o economie de filamente renuntand la mai multe lampi din blocul de RF al aparatului, problema e pe anodica, un traf de radio nu va duce anodica pt. doua finale audio, cel putin nu EL84 sau ceva cat de cat puternic in SE stereo. Anodica lampilor preamplificatoare audio sau din etajele de RF e aproape de 10 ori mai mica decat anodica tubului final. Doar aparate prevazute pentru etaje stereo pot fi bune furnizoare de asemenea trafuri - in acest caz "economia" de filamente va fi benefica pentru transformator.

Apoi, transformatoarele de iesire din aparatele comerciale sunt doar functionale, nu vei obtine cu ele o calitate superioara amplificatorului TDA7294.

Pentru constructia unor trafuri de iesire sunt destule articole si aici - userul @lazaroiu are multa experienta si din cate am vazut face si transformatoare la comanda pentru cei interesati. Nu pot spune prea multe pe aceasta tema ca si eu mai am multe de invatat.

O schema SE de 10W e destul de greu de construit, vreo 8W curati se pot obtine cu EL34...sau poate paralel SE cu 2X 6P3S pe canal...

Daca cunosti limba engleza, aici gasesti doua articole extrem de bine scrise despre un SE, respectiv un PP cu EL34, scrise de Claus Byrith, un inginer de sunet danez, destul de inaintat in varsta, pasionat de electronica pe lampi si foarte bine documentat...

http://lundahl.se/schematics.html

in lipsa cunostintelor de engleza se poate traduce fiecare pdf cu google translator, cu aproximatiile de rigoare...insa se obtine un text inteligibil totusi...

Daca bugetul nu e o problema, chiar transformatoarele facute de Lundahl sunt excelente...dar destul de scumpe...

Link spre comentariu

Un PP cu 6p3s poate fi o scula extraordinar de buna. Nu s-a prea discutat prea mult despre 6p3s in ultima vreme pentru ca oarecum s-a banalizat subiectul. A fost o vreme in care aproape numai de 6p3s se discuta.Asta nu inseamna ca nu e ok. Eu am construit/ascultat mai multe amplificatoare pp cu 6p3s si afirm ca se poate obtine un sunet deosebit la o putere de 30-40W. Mie-mi place foarte mult aceasta lampa in PP.

Link spre comentariu

Nu stiu cat de bine ai citit...chiar eu am pus candva intrebarea daca se poate folosi un traf. de alimentare de la un radio mono pentru un SE stereo...raspunsul, destul de bine argumentat de cativa useri, este NU.De ce?Chiar daca logica aparenta spune ca da, si eu m-am pacalit initial, desi se face o economie de filamente renuntand la mai multe lampi din blocul de RF al aparatului, problema e pe anodica, un traf de radio nu va duce anodica pt. doua finale audio, cel putin nu EL84 sau ceva cat de cat puternic in SE stereo. Anodica lampilor preamplificatoare audio sau din etajele de RF e aproape de 10 ori mai mica decat anodica tubului final. Doar aparate prevazute pentru etaje stereo pot fi bune furnizoare de asemenea trafuri - in acest caz "economia" de filamente va fi benefica pentru transformator.Apoi, transformatoarele de iesire din aparatele comerciale sunt doar functionale, nu vei obtine cu ele o calitate superioara amplificatorului TDA7294.Pentru constructia unor trafuri de iesire sunt destule articole si aici - userul @lazaroiu are multa experienta si din cate am vazut face si transformatoare la comanda pentru cei interesati. Nu pot spune prea multe pe aceasta tema ca si eu mai am multe de invatat.O schema SE de 10W e destul de greu de construit, vreo 8W curati se pot obtine cu EL34...sau poate paralel SE cu 2X 6P3S pe canal...Daca cunosti limba engleza, aici gasesti doua articole extrem de bine scrise despre un SE, respectiv un PP cu EL34, scrise de Claus Byrith, un inginer de sunet danez, destul de inaintat in varsta, pasionat de electronica pe lampi si foarte bine documentat...http://lundahl.se/schematics.htmlin lipsa cunostintelor de engleza se poate traduce fiecare pdf cu google translator, cu aproximatiile de rigoare...insa se obtine un text inteligibil totusi...Daca bugetul nu e o problema, chiar transformatoarele facute de Lundahl sunt excelente...dar destul de scumpe...

Multumesc pentru precizari. M-am hotarat sa fac un SE cu EL84 sau EL34, desi, dupa spusele Dl. Misa as fi fost mai incantat cu un PP. Insa experienta mea aproape de 0 in domeniul lampilor ma face sa fiu circumspect si sa nu ma avant mai tare decat ma tin cunostintele. Partea practica de realizare nu-i o problema, am lucrat si mai lucrez cate ceva in particular. Stiu cam cum sta treaba cu traseele de masa si ecranarea. Ramane sa ma hotarasc asupra unei scheme de SE: Aritma sau cel de pe site-ul in engleza dat de dvs. (la engleza ma descurc, am facut din generala). Las la aprecierea Domniilor voastre care amplificator ar fi mai bine sa-l fac. Cat despre transformatoare, o sa vb cu Dl. Lazaroiu. Atasez cele 2 scheme, de Aritma si celalalt amplificator.Stima.

post-55937-139829366819_thumb.png

post-55937-139829366825_thumb.jpg

Link spre comentariu

BunaSi eu sunt incepator,dar pot sa-ti spun ca multa lume de pe forumul acesta a inceput cu aritma de 6W.Schema a 2-a e cu ceva mai complexa,pe langa faptul ca investitiile sunt duble.Eu m-am "avantat" de la inceput cu un PP de 30W RMS cu EL34(e inca in constructie,dar e aproape gata) si am avut probleme cu trafurile, asa ca am inceput si terminat un SE micut cu PCL86 care suna perfect(brum zero).PCL86 este 1/2 ECC83 si EL84 in aceeasi lampa cu tensiune de filament diferita(13V).Pe de alta parte la aritma poti sa bobinezi singur trafurile chiar daca le faci "de mana".Respecte si spor

Link spre comentariu

Daragoi tovarisch Piotr... inteleg pe deplin tentatia pentru SE, dar ai boxe pentru asa ceva? Gandeste-te ca puterea debitata va fi mult mai mica in SE decat in PP cu acelasi tip de lampa finala, deci trebuie boxe cu SPL mare, nu stiu daca difurile tale, (gandite pentru integrate daca am inteles bine) vor fi suficiente pentru un SE...

Link spre comentariu

Daragoi tovarisch Piotr... inteleg pe deplin tentatia pentru SE, dar ai boxe pentru asa ceva? Gandeste-te ca puterea debitata va fi mult mai mica in SE decat in PP cu acelasi tip de lampa finala, deci trebuie boxe cu SPL mare, nu stiu daca difurile tale, (gandite pentru integrate daca am inteles bine) vor fi suficiente pentru un SE...

Daca citeati cu atentie primul meu post, vedeati ca incintele pe care le am sunt VTP. Nu le-am masurat SPL-ul, insa e destul de ridicat. Inainte de VTP-uri am avut 2 boxe facute cu aceleasi difuzoare, care, desi facute dupa proiect si calculate, nu sunau nici pe departe cum suna VTP-urile. Amplif-ul cu TDA7294 l-am facut acum vreo 5 ani cand nu aveam cunostinte despre VTP. Intre timp, am facut aceste super-boxe (VTP) si vreau un amplificator care sa sune pe masura lor, cu lampi sau mosfet.

Stima.

Link spre comentariu

@Piotr67,Ca sa nu fii dezamagit, nu aborda un SE pana nu stii ce SPL au incinele! Din cate difuzoare chinezesti mi-au trecut prin mana, un SE nu se potriveste cu ele, fiind sub 90 dB/W/m, de obicei 86-88 dB/W/m.Un PP cu 6p3s e mai potrivit, fara a forta tuburile, 18-20W sunt suficienti. Ca sa mergi pe SE iti trebuie peste 92 dB/W/m., ceea ce nu obtii nici cu chinezisme declarate, nici cu chinezisme declarate de mare brand si scumpe.Poate niste poze cu woferul utilizat ar fi de ajutor sa ne dam seama ce stiu sa faca.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări