Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Activ subwofeer cu distorsiuni . Un sfat

spinach

Postări Recomandate

Salutam ,si La Multi Ani 2012 !Am un sub activ , ES150. Cind l-am cumparat , am studiat initial prospectul si am socotit ca este deajuns pentru o camera normala de 20 m2 . In prospect scrie ca are spectru de frecventa 27-150 Hz cu 300w RMS si potenta Peak dinamic 500w .Dupa ce l-am adus acasa , de la inceput am observat ca subul merge bine pina la un anumit nivel si apoi apare senzatia de distorsiune . Oricum , varianta cu 300w , inca nu inteleg cum a fost masurata.Am studiat diful si l-am testat in gol ; nu atinge nicaeri , si ajunge la o cursa de 20mm ; nu cred ca are vreo hiba de fabricatie .Am studiat amplificatorul , este in clasa D , dotat cu un traf toroidal , diametru cam 120mm .Ce ma deranjeaza concret ? Cind dau mai tare , apare senzatia de distorsiune la joase. .Am primit diverse sfaturi :-sa nu il folosesc pentru muzica-sa ii astup tubul -sa ii reduc volumul pina la limita-sa il dotez cu o corectie de nivel fiziologicaPoate aveti alte idei.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 47
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• spinach

25

• BF37

8

• baga

7

• remus68

5

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Verifica-l cu un generator de ton si un osciloscop - vei vedea la ce putere incep distorsiunile; eu banuiesc ca sint din amplificator. Daca diful utilizat are un SPL exagerat de mic nu e de mirare sa ai senzatia ca distorsiunile incep de la o putere prea mica.

Link spre comentariu

Te rog sa postezi niste poze cu interiorul , sa vedem si noi ce ascunde, "sub capota", acest JBL ( care costa 1600Lei ).Poze cu difuzorul si cu amplificatorul.Din cate am observat are portul(rile) de BR indreptate in jos , iar daca se afla pe vreo suprafata neteda, ex: parchet , e posibil ca aerul ce iese prin port(uri) sa faca destul zgomot astfel in cat sa deranjeze la ureche.Ca experiment propun sa asezi ceva sub picioarele din spate si sa-l inalti vreo 5 - 7cm dupa care mai fa un test. Daca sunetul distorsionat dispare , ai rezolvat problema , daca nu , atunci treci la cea de-a 2-ua etapa a testului. Scoti difuzorul afara si-l testezi separat pe un alt amplificator. Daca totul e ok si nu apar sunete siudate de la ansamblul mobil ( in special ,firele leonoce nu se izbesc de membrana difuzorului ), inseamna ca treci la etapa a 3-ia.Pui o boxa de putere pe iesirea amplificatorului ( din subbass ) si dai volum , pana auzi din nou acele distorsiuni sau pana ajungi cu nivelul sonor peste pragul de unde incepeai sa auzi distorsiunile in configuratia originala. Daca nici asa nu apar acele distorsiuni .... problema e mai delicata....Poate fi vorba de o dimensionare nepotrivita a portului de BR sau cutia scapa aer pe langa capac sau pe langa difuzor , sau exista componente in interiorul cutiei care nu sant bine ancorate si se izbesc de peretii incintei , etc...Fa experimentele si mai vb.

Link spre comentariu

Poze nu prea am deocamdata .Portul este intradevar este in jos ; portul este destul de ciudat la sectiune ;parca ar fi pe invers o aripa de avion ; portul este lung de 330 mm , deschidere egala la ambele capete cam 120mm si la mijloc cam 60mmAmpplificatorul este o cutie cam de 4.5 litri ce intra in sub.Diful este de 10 inch ; se vede in poza ;Scazind ce mai ocupa loc in interior , inclusiv port , mai ramin cam 26-27 litri util .Senzatia de bas reverberat o cam am si la nivele mici de sunet ; la nivele mari , insa este deranjant. Acuma ce sa zic , subul are picioare de 70 mm si sta pe parchet autentic lucios . Peste sub este boxa din fata stinga . Cred ca nu ete prea grozav aranjamentul , dar spatiul atit permite .Am sa incerc sa pun sub el , un covor , sa vad cum se aude . Nu cred ca va dispere senzatia de distorsiune care apare doar la volum mare .Dupa cum imi apare mie , ar fi cam asa :a. volumul care apare in sub nu este concordant cu volumul sunetului din celelaltele boxe , adica nici in sub si nici in amplu nu s-a tinut cont de sensibilitatea diferita a urechii cu frecventa .b. totusi , dupa cum scrie in prospect , pina la 300 w rms ar trebui sa nu distorsioneze ; or 300 w rms este de 3 ori cit poate amplul pe fiecare boxa [ 90w rms] ; deci este absurd ca sa apara senzatie de distorsiune pe sub si senzatie de sunet cristalin pe boxele fata.

post-11845-139829367535_thumb.jpg

Link spre comentariu

Nu stiu daca mai este cazul sa pun poze cu interiorul ; cutia este din mdf de 20-25mm ; in paralel cu diful , chiar pe mufa este pus un condensator , probabil o corectie zobel.in cutia amplificatorului , este un traf toroidal , care furnizeaza +-35 v ; 2 placi , una pentru intrare si corectii si una pentru circuitul de redresare si final ;amplificatorul propiuzis este foarte mic , dublu placat pe smd si singuralui legatura este prin un radiator 80x60 mm Finali sint 2xIFR940 pe Plus si 1xIFR640 pe minus .In definitiv ce potenta ar exista cu acesti finali ? de ce sint 2 pe + si unul pe minus ? Un amic m-a sfatuit sa fac o punte din 2 TDA7294 si sa inlocuesc etajul final .

Link spre comentariu

Pai sincer , niste imagini de calitate ar spune mai mult decat 1000 de cuvinte si ne-ar fi lamurit despre calitatea si puterea acestui subbass de la JBL.Totusi din descriere pare a fi un amplificator in clasa D , care in ciuda rendamentului ridicat , nu va debita nici impins de la spate cei 300W cu care se lauda :-))

Link spre comentariu

Uitandu-te la el nu vei afla vre-un raspuns concret , se poate doar specula. Daca tot l-ai desfacut fa si niste poze !Difuzorul l-ai probat separat sa nu loveasca firele leonice in membrana ?Ai pus amplificatorul intern pe alta boxa sa faci un test de sunet?

Link spre comentariu

Nu este desfacut momentan . Cind il voi desface prima oara , am sa fac poze .Teoretic , care este comportamentul unui amplificator in clasa D , ? eu cred ca daca bobina ajunge in zona de saturatie , brusc incepe sa distorsioneze .Cind am studiat interiorul amplificatorului , am observat ca este un pic cu blocuri amestecate , adica placa de intrare este in varianta ES150w , desi pe el scrie ca este ES150 simplu ;constuctiv , este posibil ca sa se fi pus o bobina din o alta clasa decit ce trebuie .

Link spre comentariu

Nu cred ca ajunge bobina in saturatie, daca ar fi asa , ar pusca mosfetii pentru ca ar trece prin ei un curent mare . Prima data ar fi bine sa vezi de unde-i problema, de la difuzor sau de la amplificator? Ridica volumul pana cand vezi ca incepe sa distorsioneze, apoi lasa asa volumul , dezleaga difuzorul original si leaga alta boxa, sa vezi daca mai distorsioneaza. Nu umbla pe la amplificator, sa nu-l strici de tot.

Finali sint 2xIFR940 pe Plus si 1xIFR640 pe minus .In definitiv ce potenta ar exista cu acesti finali ? de ce sint 2 pe + si unul pe minus ?Un amic m-a sfatuit sa fac o punte din 2 TDA7294 si sa inlocuesc etajul final .

Cred ca sunt 2 irf9240, sunt 2 pentru ca finalii tip p sunt mai slabi ca cei tip n. Se pot obtine cu acei tranzistori 300w in clasa d la frecventa joasa, ca sa calculam puterea spune-ne tensiunea de alimentare si impedanta difuzorului. Prost sfat cu tda7294 in punte, pentru ca puntea nu merge pe impedante mici si alea consuma mai mult decat un amplif in clasa d si poate ard transformatorul.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări